Ce soluţii au autorităţile în privinţa liberalizării gazelor: o scumpire de 10% din vară, în locul uneia de 17% din aprilie, aşa cum ceruse FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niculae Havrileţ, şeful ANRE, crede că intrarea în producţie a zăcămintelor din Marea Neagră va duce la ieftinirea gazelor
Niculae Havrileţ, şeful ANRE, crede că intrarea în producţie a zăcămintelor din Marea Neagră va duce la ieftinirea gazelor

Propunerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi a Guvernului va fi ca preţul gazelor pentru populaţie să ajungă la 58 de lei pe MWh de la 1 iulie, a declarat, luni, Niculae Havrileţ, preşedintele instituţiei. Astfel, preţul gazelor va urca cu aproximativ 10%, faţă de 17%, cât propusese Fondul Monetar Internaţional (FMI).

„Este o propunere de 58 de lei pe MWh, faţă de 53,3 lei pe MWh cât este acum. Aceasta va fi propunerea noastră, împreună cu Guvernul. Va rămâne până la 1 aprilie anul viitor. Noi am solicitat să nu mai facem majorări trimestrial, pentru că este greu, complicat de calculat“, a spus Havrileţ, prezent la un forum pe teme de energie, potrivit Agerpres.ro.

Acesta a subliniat că preţul gazelor ar putea scădea odată cu intrarea în consum a gazelor din Marea Neagră. „Noi considerăm că preţul gazului va scădea odată cu accederea în consum a cantităţilor din Marea Neagră“, a mai spus Havrileţ.

Liberalizarea gazelor pentru populaţie a fost una dintre cauzele pentru care Guvernul nu a convenit cu delegaţia FMI o scrisoare de intenţie la ultima misiune a acesteia, cealaltă problemă fiind restructurarea sectorului de producţie a energiei pe bază de cărbune. 

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au cerut Guvernului să crească de la 1 aprilie pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET-uri) de la 53,3 lei MWh la 62 lei MWh.

Executivul a respins solicitarea, considerând-o nesustenabilă, cu argumentul că populaţia şi CET-urile nu pot suporta o astfel de creştere din aprilie, iar astfel s-ar acumula noi datorii.

„Legat de problema gazelor pentru populaţie, lucrurile sunt oarecum destul de clare. Noi am spus că populaţia nu poate suporta creşteri foarte mari şi imediate aşa cum ne-au fost solicitate. Am propus de la 1 iunie sau 1 iulie un preţ cu mult sub cel cerut de FMI, de la care nu cred că vom putea da înapoi, deci nu întrevăd nicio altă variantă de înţelegere în afară de cea propusă de noi deja“, a declarat astăzi şi Andrei Gerea, ministrul Energiei.

Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite