Cei mai bogaţi români câştigă de opt ori mai mult decât cei mai săraci - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu cele mai mici venituri obţin aproximativ 300 de lei lunar, în timp ce încasările persoanelor înstărite trec de 2.400 de lei lunar. Jumătate din populaţie are salarii mai mici decât minimul pe economie, arată statisticile oficiale.

Din datele privind veniturile şi cheltuielile românilor, prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai în România“, reiese că cele mai bogate persoane câştigă în medie 2.415 lei lunar, iar cele mai defavorizate - 318 lei lunar.

La nivelul gospodăriilor, cele mai înstărite consemnează venituri de 4.927,5 lei lunar, de patru ori mai mari decât ale celor mai defavorizate - 1.295,5 lei lunar.

„Analiza nivelului mediu al veniturilor în anul 2014 evidenţiază un decalaj de 1 la 3,8 între veniturile medii pe o gospodărie din prima decilă (care cuprinde gospodăriile cu cele mai mici venituri pe persoană) şi veniturile medii pe o gospodărie din ultima decilă (formată din gospodăriile cu veniturile cele mai mari). Raportul dintre veniturile ce revin în medie pe o persoană din gospodăriile care formează prima şi ultima decilă a fost de 1 la 7,6“, arată autorii lucrării.

Altfel spus, cei mai bogaţi români, luaţi ca persoane, câştigă de opt ori mai mult decât cei mai săraci, iar cele mai bogate familii au venituri de patru ori mai mari decât cele mai defavorizate.

Pe baza datelor puse la dispoziţia noastră de INS, suntem în măsură să vă prezentăm câteva detalii privind decalajele dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci români.

Săracii cu autoconsumul, bogaţii cu salariile

image

Repartizarea pe categorii de venituri arată că familiile defavorizate le surclasează pe cele înstărite la autoconsum („contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii“), cu o medie de 556 de lei/gospodărie a săracilor faţă de 234,5 lei/gospodărie la nivelul celor bogaţi. Dar la salarii raportul este invers: cele înstărite afişează o medie de 3.873,5 lei brut lunar/gospodărie, faţă de doar 101,3 lei brut lunar/gospodărie în cazul celor defavorizate.

Vorbind tot despre salarii, este de remarcat o altă concluzie a studiului INS: prima jumătate din populaţie câştigă salarii sub minimul pe economie, adică mai puţin de 1.000 de lei brut lunar, în timp ce categoria de 10% din populaţie formată din cei mai bogaţi români câştigă de 2,2 ori salariul minim pe economie.

Reamintim că, în 2014, venitul mediu la nivel naţional a fost de 2.500 de lei/gospodărie şi de 937 de lei pe persoană. Peste aceste medii trec mai puţin de 40% din români, reiese din documentul citat.

Cei mai defavorizaţi români locuiesc la ţară

În anul 2014, veniturile gospodăriilor defavorizate s-au format în mare parte din veniturile în natură, care au reprezentat 44,7% din veniturile celor mai înstărite. 

De altfel, 80% din gospodăriile din categoria defavorizată sunt situate în mediul rural, iar aproape 60% din persoanele care compun aceste gospodării sunt pensionari şi agricultori, mai reiese din studiul INS.

Între strictul necesar şi economisire

La capitolul cheltuieli totale, statistica arată că familiile defavorizate îşi acoperă cu greu strictul necesar, având un buget mediu de doar 1.423 de lei şi, de fapt, sunt nevoite să se împrumute pentru a-şi susţine traiul de zi cu zi. Asta în timp ce familiile bogate au un buget pentru cheltuieli de 4.056 de lei şi îşi pot permite să economisească ori să investească sume consistente. Pentru investiţii, cei mai săraci români îşi permit să aloce doar 6,3 lei lunar pe gospodărie, iar cei mai bogaţi - 41,7 lei lunar.

Cât despre cheltuielile băneşti, acestea au fost în medie de 867,2 lei la familiile defavorizate, faţă de 3.862,7 lei la familiile bogate.

Un alt indicator important pentru evidenţierea nivelului de trai este cel care arată decalajul dintre bogaţi şi săraci din punctul de vedere al balanţei cheltuieli/venituri. Pe scurt, cele mai defavorizate familii au un deficit lunar (cheltuieli mai mari decât veniturile) care în medie este de 127,8 lei; în schimb, cele mai bogate familii au un excedent lunar (venituri mai mari decât cheltuielile) care în medie este de 871,3 lei.

Povara fiscală, mai uşoară pentru bogaţi

În cazul celor mai defavorizate familii, veniturile fiind dintre cele mai mici, şi cheltuiala cu plata taxelor, impozitelor şi contribuţiile fiscale este mică: 26,5 lei lunar pe gospodărie. De cealaltă parte, cele mai înstărite familii plătesc, în medie, 1.175,4 lei lunar pe gospodărie.

Dar dacă raportăm aceste sume la veniturile băneşti (din care sunt plătite taxele şi impozitele), pentru a determina povara fiscală, raportul dintre bogaţi şi săraci se inversează. În cazul familiilor defavorizate, taxele şi impozitele reprezintă 3,7% din veniturile băneşti (26,5 din 716 lei), în timp ce la familiile înstărite reprezintă doar 2,5% (1.175 din 4.670 de lei), mai reiese din lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai în România“.

Portrete: om bogat, om sărac

Dacă ne uităm pe maximele şi pe minimele afişate în statisticile INS privind veniturile şi cheltuielile românilor, putem creiona următoarele două profile:

** cei mai bogaţi români locuiesc la oraş, plătesc taxe care reprezintă 2,5% din veniturile băneşti, sunt salariaţi, cheltuiesc mai puţin decât câştigă şi realizează un venit mediu de aproape 5.000 de lei/gospodărie (2.415 lei/persoană);

** cei mai săraci români locuiesc în mediul rural, plătesc taxe care reprezintă 3,7% din veniturile băneşti, lucrează în agricultură sau sunt pensionari, cheltuiesc mai mult decât câştigă şi realizează un venit mediu sub 1.300 de lei/gospodărie (318 lei/persoană).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite