Bani

articolul anterior articolul urmator

Cele mai avantajoase carduri de cumpărături

1
5 Feb 2015 13:11:36
Autor: Adina Vlad
Înainte de a lua un card de credit de la bancă, informează-te asupra tuturor costurilor pe care le presupune acest produs, dar şi a beneficiilot FOTO Adevărul
Înainte de a lua un card de credit de la bancă, informează-te asupra tuturor costurilor pe care le presupune acest produs, dar şi a beneficiilot FOTO Adevărul

Cardul de credit poate fi soluţia de rezervă atunci când nu mai dispui de resurse financiare, atunci când trebuie să faci o cheltuială, dar nu ţi-au mai rămas suficienţi bani până la salariu. În plus, dacă îl foloseşti „cu cap“ şi cunoşti bine toate chichiţele cardului de credit, el poate să-ţi aducă beneficii – cumpărături în rate fără dobândă, puncte şi alte facilităţi. „Adevărul“ îţi prezintă cele mai avantajoase carduri de cumpărături.

Cu ajutorul portalului financiar Conso.ro, am întocmit un clasament cu cele mai avantajoase carduri de cumpărături în funcţie de nivelul dobânzii anuale efective (DAE), dobândă care se aplică în cazul în care cardul este folosit la comerciant, pentru retrageri de numerar, unele bănci percep dobânzi mai mari. Atenţie, însă, dobânda nu este singurul criteriu pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când alegi un card de cumpărături. Foarte importante sunt şi perioada de graţie, facilităţile produsului – puncte de loialitate, rate cu dobândă zero etc, dar şi elemente precum suma minimă de rambursat lunar, comisionul de administrare, de retragere de la bancomat şi penalizările aplicate pentru întârziere la plata sumei minime. Limita de credit luată în calcul pentru realizarea topului a fost de 8.000 de lei. Această limită variază în funcţie de veniturile clientului. 
 

1. Cele mai avantajoase carduri de cumpărături. Intesa Sanpaolo Bank

Intesa Sanpaolo Bank oferă cardul de credit MasterCard Standard, dobânda pentru cumpărături cu cardul, dar şi pentru retragere de numerar fiind de 11,44% pe an. În ambele cazuri, dobânda anuală efectivă (DAE) este de 13,44% pe an. În cazul acestui card, suma minimă de rambursat lunar este de 5% plus comisioanele şi dobânzile aferente, iar penalizarea pentru întârzierea acestei plăţi este de 30% pe an. 
 
Perioada maximă de graţie (perioadă în care nu ţi se percepe dobândă) este de 45 de zile. Atenţie, perioada de graţie, care se aplică doar pentru cumpărături cu cardul, nu şi pentru retrageri, nu curge din ziua tranzacţiei la comerciant, ci de la o dată stabilită cu banca, când ţi se emite şi un extras de cont. De exemplu, dacă perioada de graţie de 45 de zile curge din prima zi a unei luni până în cea de-a 15-a a lunii următoare, atunci vei avea graţie maximă, de 45 de zile, doar pentru cumpărăturile făcute în prima zi a lunii. Dacă faci cumpărăturile cu cardul în ziua a 15-a a primei luni, atunci vei mai avea perioadă de graţie doar 30 de zile. 
 
Pentru emiterea cardului de credit, Intesa Sanpaolo Bank percepe un comision de 15 lei. Totuşi, acest comision este zero dacă se efectuează o tranzacţie financiară în 30 de zile de la activare/emitere. Taxa de administrare este de 30 de lei pe an, retragerea de numerar de la bancomatul băncii sau al altei bănci se taxează cu 1% din suma retrasă plus 4 lei. 
 
În cazul acestui card de cumpărături, limita de retragere de numerar este de 5.000 de lei pe zi, iar pentru tranzacţii la comercianţi – de 7.500 de lei pe zi. 
 

2. Cele mai avantajoase carduri de cumpărături. BRD

Cardul Punct Card de la BRD are o dobândă de 11,54% pe an (pentru cumpărături cu cardul şi retrageri de numerar de la bancomat), iar DAE este de 13,54%. Perioada de graţie este de maximum 60 de lei, iar suma minimă de rambursat lunar este între 25 şi 500 de lei în funcţie de suma trasă. Dacă plata sumei minime întârzie, banca aplică un cost suplimentar – 2 puncte procentuale peste rata dobânzii curente. 
 
Taxa de emitere a cardului (analiza dosarului) este de 20 de lei, taxa de administrare este de 25 de lei pe an, iar comisionul de retragere numerar de la bancomatul băncii se ridică la 0,5%, minimum 2 lei, iar de la altă bancă – 1% plus 3,5 lei. 
 
Limita de retragere numerar este de 7.000 de lei pe zi, iar cea pentru tranzacţii la comerciant – de 20.000 de lei pe zi. Banca oferă gratuity asigurări şi asistenţă pe parcursul călătoriilor, există posibilitatea încheierii unei poliţe de deces şi invaliditate permanent pe întreaga perioadă de creditare. 
 
În plus, la 1 leu cheltuit se primeşte un punct (la orice comerciant care nu este partener al băncii). La magazinele partenere, pentru tranzacţiile de până la 150 de lei, 1 leu cheltuit aduce un punct, iar pentru cele de peste 150 de lei – 1 leu cheltuit aduce 1,5 puncte. Punctele pot fi folosite pentru cumpărături la comercianţii parteneri, 100 de puncte însemnând 0,5 lei. Pentru a putea utilize bonusul, trebuie să aduni minimum 1.000 de puncte, iar pragul maxim admis pentru o tranzacţie este de 120.000 de puncte, adică 600 de lei. 
 

3. Cele mai avantajoase carduri de cumpărături. CEC Bank

Cardul de credit MasterCard CEC de la CEC Bank are o dobândă de 1,13%, iar DAE este de 14,93%, atât pentru cumpărături cu cardul, cât şi pentru retrageri de numerar. Suma minimă de rambursat lunar este de 2,5% din suma utilizată, iar penalizarea de întârziere este de 31% pe an sau 2 procente peste rata dobânzii curente în unele cazuri. Perioada maximă de graţie este de 59 de lei, care se aplică doar în cazul plăţilor la comercianţi. 
 
Banca nu percepe taxă de emitere a cardului de credit, taxa de administrare este de 2,5 lei pe lună, comisionul de retragere numerar de la bancomatul băncii este de 1%, minimum 2 lei, iar de la altă bancă – 1% plus 3 lei. 
 
Pentru o perioadă de şase luni din momentul activării limitei de credit prin card, clienţii noi beneficiază de o rată a dobânzii format din indicatorul ROBOR la 3 luni plus marja băncii care este de 0 puncte procentuale. 
 

4. Cele mai avantajoase carduri de cumpărături. Piraeus Bank

Cardul de credit Piraeus Visa Exact are o dobândă de 13,7% pe an pentru cumpărăturilor cu cardul şi de 17,7% pe an pentru retragerea de numerar. Astfel, DAE este de 17% în cazul plăţii cu cardul la comerciant şi de 21,8% pentru retragere de cash. Suma minimă de rambursat este de 3%, iar penalizarea de întârziere la plată a sumei minime se taxează cu 15% pe an. Perioada maximă de graţie este de 51 de zile şi se aplică doar în cazul plăţilor la comerciant. Pentru emitera cardului, Piraeus Bank percepe o taxă de 10 lei. Comisionul de administrare este de 40 de lei pe an şi se aplică din anul al doilea, iar cel de retragere este de 1% pentru bancomatele băncii şi de 1,5% plus 2,5 lei în cazul retragerii de la altă bancă. 
 
Dacă se optează pentru asigurarea de deces din accident sau îmbolnăviri şi pierderea involuntară a locului de muncă sau invaliditate temporară, emiterea cardului este gratuită. 
 

5. Cele mai avantajoase carduri de cumpărături. Alpha Bank

Cardul Alpha MasterCard Co-branded are o dobândă de 15,5% pe an pentru cumpărături şi de 18,5% pentru retrageri de numerar. Astfel, DAE este de 17,35% pe an, respective 20,95% pe an. Suma minimă de rambursat lunar este de 5% din suma utilizată plus dobânzile şi comisioanele datorate, iar pentru întârziere se aplică 5% pe an plus suma minimă datorată şi neplătită, potrivit Conso.ro. 
 
Perioada de graţie este de maximum 55 de zile şi se aplică doar pentru plăţile la comerciant. 
 
Banca nu percepe taxă de emitere, iar cea de administrare este de 10 lei pe an. Pentru retragere de numerar de la un bancomat Alpha Bank, se percepe comision de 1%, minimum 2 lei, iar pentru cele de la bancomatul altei bănci – de 1% plus 2,5 lei. 
 
Limita de retragere de numerar din România este de 4.000 de lei, iar pentru tranzacţii la comercianţi – de 6.000 de lei. 
 
Comisionul pentru conversie valutară este zero. La efectuarea tranzacţiilor cu cardul de credit Alpha MasterCard Co-branded, clienţii vor primi: 
- 3% bonus din valoarea oricărei tranzacţii efectuate în magazinele Telekom România Mobile, dar şi pentru plata facturii Telekom la POS-urile Alpha Bank din magazinele Telekom sau prin serviciul de Debitare Directă;  
- 1% bonus din valoarea tranzacţiilor efectuate în alte magazine, din România sau străinătate; 
- reducere în valoare de 18 euro aplicată la valoarea cumpărăturii în magazinele Telekom sau Germanos;
- reduceri la magazinele partenere.   
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

MadWolf
5.02.2015, 17:27:27

Complet fals. Cardurile de cumparaturi nu sunt facute sa fie avantajoase pentru utilizator ci pentru banca.

Modifică Setările