Cine garantează depozitele bancare din România. Diferenţa dintre băncile străine şi băncile româneşti cu capital străin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În momentul constituirii unui depozit, clienţii sunt informaţi de funcţionarii băncii care este instituţia care le garantează economiile  FOTO ADEVĂRUL
În momentul constituirii unui depozit, clienţii sunt informaţi de funcţionarii băncii care este instituţia care le garantează economiile  FOTO ADEVĂRUL

Din totalul băncilor din România, 31 sunt persoane juridice române şi au depozitele asigurate de Fondul de Garantare, iar 9 sunt sucursale ale unor bănci din alte state UE şi au economiile garantate de instituţii similare din ţara de origine.

Doar unu din 8 români are încredere în bănci, în timp ce în Bulgaria sau în Bosnia şi Herţegovina raportul este de o persoană la 5, arată rezultatele unui sondaj postate ieri pe blogul Băncii Mondiale. Instituţia atrage atenţia că încrederea scăzută în bănci este determinată de lipsa de educaţie financiară a populaţiei. Iar în contextul actual, în care Ciprul a aplicat măsuri dure sistemului bancar, cu impact şi asupra sucursalei Bank of Cyprus din România, încrederea românilor este şi mai mult zdruncinată. 

mugur isarescu foto reuters

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), atrăgea luni atenţia asupra faptului că românii nu ştiu care este diferenţa între băncile româneşti cu capital străin şi sucursalele din România ale unor bănci din alte ţări. Tot el adăuga că a fost nevoie de un şoc, cum este cazul Bank of Cyprus, pentru ca românii să-şi dea seama că băncile străine şi băncile româneşti nu înseamnă acelaşi lucru. „Mai citesc tot prin presa de astăzi, printre altele, ideea că nu s-a ştiut ce este cu sucursalele. Toată presa a prins mult mai uşor o idee ideologică prin care spune: «Ce tot spune Banca Naţională de bănci străine şi bănci româneşti cu capital străin? Că tot aia este». Trebuie să apară un şoc din acesta ca să se vadă că nu e tot acelaşi lucru“, a spus luni Isărescu, la lansarea volumului „Politica monetară: ipostaze neconvenţionale“, scris de consilierul său Lucian Croitoru. 

„Şocul” Ciprului

tabel banci garantare depozite

Când a vorbit despre „un şoc“, Isărescu s-a referit la situaţia Ciprului. Mai exact, la Bank of Cyprus, cea mai importantă bancă din Cipru, cu o sucursală în România, ai cărei titulari cu depozite mai mari de 100.000 de euro vor suferi pierderi mari. La o săptămână după anunţarea acordului la care a ajuns Nicosia cu finanţatorii internaţionali, Banca Centrală a Ciprului a decis suspendarea operaţiunilor din România ale Bank of Cyprus pentru a identifica o soluţie de vânzare a sucursalei. Iniţial, operaţiunile au fost suspendate pentru o săptămână, timp în care clienţii băncii au acces la banii din cont doar prin bancomate. Ulterior, perioada de suspendare a fost prelungită cu încă două săptămâni pentru ca vânzarea să poată fi realizată în bune condiţii. 

Fiind o sucursală a unei bănci din alt stat membru, şi nu persoană juridică română, Bank of Cyprus nu este autorizată şi nici reglementată de BNR, iar depozitele constituite la aceasta nu sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. 

Depozitele sucursalei Bank of Cyprus din România sunt garantate de schema din ţara-mamă, adică Cipru. La nivelul Uniunii Europene, sunt garantate depozitele până la echivalentul a 100.000 de euro.

Câte bănci şi câte sucursale

Sistemul bancar din România este format în prezent de 40 de instituţii de credit, 31 dintre ele fiind persoane juridice române, cu capital străin sau autohton, iar diferenţa de 9 reprezintă sucursale ale unor bănci din alte state membre ale Uniunii Europene. 

În cea de-a doua categorie sunt incluse Banca Italo Romena (Italia), Bank of Cyprus (Cipru), Blom Bank France (Franţa), BNP Paribas Fortis (Belgia), Caixabank (Spania), Citibank (Irlanda), ING Bank (Olanda), Montepio Credito (Portugalia) şi TBI Bank (nouintrată pe piaţă, ca sucursală a băncii din Bulgaria). 

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României, a atras recent atenţia că atunci când au constituit depozite la una dintre cele 9 sucursale, clienţii au luat la cunoştinţă că sumele sunt asigurate de autorităţile din ţara-mamă în conformitate cu legislaţia europeană, adică în limita a 100.000 de euro. În condiţiile în care sistemul bancar românesc este unul solid, aşa cum ne asigură şi oficialii BNR, iar niciun deponent nu a ajuns să-şi piardă economiile din bănci în ultimii 15 ani, românii nu au ţinut cont de această prevedere.   

Celelalte 31 de bănci, persoane juridice române, fie că au capital autohton (CEC Bank sau Banca Comercială Carpatica), fie că au capital străin (de exemplu, BCR, BRD sau Raiffeisen Bank), au depozitele garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, singura schemă de garantare a depozitelor din România. 

Conform legii, toate instituţiile de credit persoane juridice române, precum şi sucursalele băncilor străine, din afara UE, autorizate de Banca Naţională a României, sunt obligate să participe la Fond. În România nu există în prezent sucursale ale unor bănci din afara Uniunii Europene. 

Plafonul de garantare reprezintă nivelul maxim al garantării per deponent garantat şi per instituţie de credit, stabilit conform prevederilor legii. Începând cu 1 ianuarie 2011, acesta este de 100.000 de euro în echivalent lei. Adică, după cum spunea şi Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, dacă ai economii foarte mari, pentru a fi asigurat, ar fi bine să plasezi câte 100.000 de euro la fiecare bancă. Numai că, spunea Isărescu, este penibil să dea sfaturi bogaţilor pentru că oamenii care au de plasat peste 100.000 de euro ştiu cum să-şi gestioneze lichidităţile, fiind mult mai preocupaţi de protejarea averii şi mai avizaţi. 

La 30 iunie 2012, depozitele garantate de Fond însumau 144,8 miliarde de lei, reprezentând 45,7% din valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit participante la Fond. 

Trebuie să apară un şoc din acesta ca să se vadă că băncile străine şi băncile româneşti cu capital străin nu e tot acelaşi lucru.

Mugur Isărescu

guvernatorul BNR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite