Bani

articolul anterior articolul urmator

Cîţu, despre amânarea ratelor: E foarte posibil ca ratele să crească după 9 luni, chiar şi pentru cei care nu le-au amânat. Calculele finanţiştilor

31
27 Mar 2020 19:46:06
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a explicat că amânarea ratelor bancare în acest moment este un lucru foarte bun, dar că este foarte posibil ca după 9 luni acestea să crească, şi nu numai pentru cei care le-au amânat, ci şi pentru cei care le-au plătit la timp.

Potrivit ministrului, se impunea în acest moment amânarea ratelor bancare, din cauza blocării foarte multor domenii de activitate, care ţin economia pe loc.
 
„Este foarte posibil ca aceste rate să crească peste 9 luni, şi nu numai pentru cei care au cerut amânarea plăţii lor, ci şi pentru cei care le-au plătit. Nu ştim cum va fi economia peste 9 luni. Este foarte posibil să fie în colaps. Este foarte posibil ca cei care au plătit timp de 9 luni să nu mai poată plăti după aceea, pentru că firma lor a intrat în faliment. Sunt lucruri pe care le vom rezolva atunci”, a spus Cîţu la Ştirile Pro Tv.
 
„Vor fi afectaţi în special cei care au contractat de curând credite, pentru că cea mai mare parte din rata lor de acum o reprezintă dobânda, care se va regîsi în creditul de bază de peste 9 luni”, a mai spus ministrul Finanţelor.
 
Anterior, finanţistul Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Nanaliştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), a calculat efectele ordonanţei privind amânarea ratelor, precizând că, de fapt, ratele pentru credite imobiliare vor creşte cu 15-20%.
 
„Cea mai bună soluţie era să subvenţioneze statul dobânzile pentru că au capitalizat dobânda acumulată în perioada de graţie, de nouă luni. Deci se va adăuga la principal şi apoi se aplică la acest nou principal crescut cu dobânda din perioada de graţie dobânda contractuală. Astfel, prima problemă este că se aplică dobândă la dobândă", a spus Iancu Guda, pentru Agerpres.
 
O altă problemă semnalată de economist este că măsura se aplică într-o perioadă limitată, iar cei care au credit imobiliar trebuie ca în următorii cinci ani să-şi achite dobânda din perioada de graţie, iar puseul de dobândă va face ca ratele românilor să crească cu 15 - 20% în perioada respectivă.
 
Al treilea aspect la care a făcut referire Iancu Guda este că banca nu pierde nimic. Din contră, va câştiga dobândă la dobândă.
 
"Este nevoie de solidaritate. Nu se poate ca unii să aplice dobândă la dobândă şi alţii să suporte toate costurile. Eu cred că prin subvenţionarea de către stat a acestor dobânzi am fi avut o măsură mai bună, de solidaritate, pentru că ar fi fost subvenţionată de toţi", a afirmat Iancu Guda.
 
Potrivit calculelor făcute de Iancu Guda, impactul ar fi fost de 0,5% din PIB, 5-6 miliarde de lei, în cazul în care măsura ar fi fost accesată de jumătate dintre cei care au luat credite.
 
Citeşte şi: 
 
Cîţu despre amânarea ratelor bancare: termenul de depunere a cererilor ar putea fi prelungit. Când vor apărea normele de aplicare
 
 
Amânarea ratelor la bănci, aprobată: Ce condiţii trebuie să îndeplinească împrumutaţii
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

AltCineva
27.03.2020, 19:55:39

deci la cei care le amana va creste garantat + inca o crestere ca nu stim cum va fi... bvo Catzu, esti bun

+6 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.03.2020, 20:03:55

Puii astia de daci, Iohannis si Orban, dar si restul cocalarilor care-si spun ”ministi liberali”, fac jocurile mizerabile ale bancilor si consortiilor straine, asa ca nu trebuie sa va mire daca azi (chiar si in situatia tragica in care se afla tara aflata in plina evolutie a pandemiei) vă dă cu mână, si mâine va ia cu șapte..!

+4 (8 voturi)
Parallel Mind
27.03.2020, 19:57:00

penele = japca!

+7 (9 voturi)
Tomescu Tom
27.03.2020, 20:01:05

Până la urmă băncile câștigă bani grei ... indiferent de scenariu ! Orice ar fi .... Dar dacă vine ziua aia ...nebună , și merg la bancă să îmi retrag banii ... iar ei o vor da din colț în colț , și-mi vor spune că nu au bani...pot să îi execut silit ? :)))) Să le scot sediul la vânzare ...? Să le pun dobândă la dobândă la dobândă ..... ??? Așa cum o fac ei ?

+8 (8 voturi)
¡Ay, caramba
27.03.2020, 20:03:13

E posibil ca ratele să crească și pentru cine nu s-a împrumutat.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (31)