Cîţu, despre scumpiri: Preţurile continuă creşterea alarmantă. Exact cum au vrut Dragnea şi PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inflaţia din luna iunie s-a menţinut la aproape acelaşi nivel cu luna anterioară, indicând o creştere de 5,4% a preţurilor de consum, ceea ce, în opinia senatorului Florin Cîţu, ar fi „exact aşa cum a vrut Dragnea şi gaşca lui” pentru a ţine în frâu economia supraîncălzită şi a devaloriza banii împrumutaţi.

„Preţurile continuă creşterea alarmantă şi în iunie. Mai mult, rata inflaţiei măsurată cu indicele armonizat (IAPC), cel care este relevant pentru comparaţia cu ţările UE şi pentru aderarea la zona euro, a continuat să crească. Exact cum au vrut Dragnea şi PSD. Faţă de iunie 2017 preţurile au crescut cu 5,4% (INS), în iunie 2018”, scrie Florin Cîţu pe contul său de Facebook.

Potrivit acestuia, în luna iunie, scăderea salariilor nete plus rata inflaţiei au făcut ca salariile nete să scadă cu aproximativ 1%, iar “inflaţia este taxa pe care statul o impune asupra cetăţenilor săraci care trăiesc doar din salariu”.

“Statul, mai ales astăzi condus de Dragnea şi gaşca lui, doreşte o inflaţie cât mai mare. O inflaţie mare reduce puterea de cumpărare şi astfel frânează o economie supraîncălzită. Dar mult mai important pentru PSD, o inflaţie mare reduce valoarea banilor pe care statul îi returnează din împrumuturi şi «creşte» veniturile la buget. De aceea mesajele care vin de la Dragnea şi PSD despre inflaţie sunt: «Este ok, nu a murit nimeni de o rată a inflaţiei de 6% sau 7%. Uitaţi-vă cât era în 2007!» Acesta este modul prin care PSD vă manipulează să vă obişnuiţi cu preţuri care vor continua să crească”, a explicat Cîţu.

Senatorul PNL mai explică şi că „o inflaţie mare vine la pachet cu dobânzi mari, deprecierea mondei naţionale şi criză”, scrie Cîţu, acuzându-l pe liderul PSD că vrea să acopere „gaura din buget cu o inflaţie mare”.

INS: Preţurile s-au scumpit cu 5,4% în iunie

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a fost de 5,4% luna trecută (raportat la luna iunie 2017), în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,82%, iar cele alimentare cu 3,86%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În mai, rata anuală a inflaţiei a fost de 5,41%, cel mai mare nivel din februarie 2013, când a fost 5,65%. Ca atare, scăderea din luna iunie 2018 este de 0,01%.

În iunie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,86%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 7,82%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,58%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în iunie, la alte legume şi conserve de legume (15,99%),  fructe proaspete (14,33%), cartofi (11,56%), gaze naturale (10,43%) şi transportul aerian (10,22%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în iunie faţă de decembrie, cu 6,18%. 

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, în 4 iulie, că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în condiţiile în care cele mai noi evaluări au reconfirmat perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei pe parcursul următoarelor luni.

În ultima prognoză, publicată în 9 mai, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3% pentru decembrie 2019.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite