Bani

articolul anterior articolul urmator

Cîţu recomandă celor care vor să amâne plata ratelor să fie foarte atenţi şi „să nu se întindă mult”

2
26 Mar 2020 08:14:56
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, îi sfătuieşte pe cei cu credite la bancă să fie cumpătaţi în cazul în care vor solicita amânarea ratelor, să fie foarte atenţi şi să nu se întindă prea mult.

"Românii trebuie să înţeleagă că amânare nu înseamnă iertare şi trebuie să fie cumpătaţi. Dacă avem nevoie de păsuire să începem cu o lună, două, să nu ne creăm probleme pe viitor.(...) Este vorba de (amânare n.r) până la nouă luni, dar oamenii pot folosi această posibilitate o lună, două, trei, după posibilităţile fiecăruia. Trebuie să spunem foarte clar: amânare nu înseamnă iertare. După ce trece perioada de amânare ratele trebuie plătite. Bineînţeles că nu vor fi plătite imediat, dar trebuie plătite. 
 
Oamenii trebuie să fie foarte atenţi când cer să li se amâne ratele şi să nu se întindă prea mult. Eu aş propune fiecărui român care vrea să acceseze această facilitate să înceapă uşor, cu o lună, două", a spus Cîţu la TVR1.
 
El a precizat că această facilitate se adresează atât persoanelor fizice cât şi celor juridice şi este şi pentru credite de consum, şi pentru credite ipotecare, nefiind niciun credit restricţionat.
 
Totodată, vor fi câteva criterii care vor apărea joi în Ordonanţa ce va fi aprobată de Guvern şi vor fi făcute câteva diferenţieri în funcţie de motivaţie.
 
"Vom vedea mâine forma finală. Este important că se va face la cererea clientului, se va face o cerere către bancă, se va spune motivul şi pentru ce perioadă. Repet, toţi cei care se gândesc, să se gândească întâi la o perioadă scurtă şi apoi să extindă. (...) Perioada de 9 luni este o propunere pe care am făcut-o, e agreată, dar recomandarea mea este să nu meargă pe maxim pentru că după aceea tot trebuie să fie plătite (ratele n.r)", a subliniat ministrul Finanţelor.
 
El a menţionat că pe această perioadă de amânare nu se întâmpla nimic în ceea ce priveşte situaţia creditului, nu va fi la biroul de credit, "nu va fi nicăieri", decizia de marţi a Băncii Naţionale a permis acest lucru, iar creditele nu vor intra în categoria de credite neperformante şi băncile nu vor trebui să facă provizioane.
 
Pentru a beneficia de această măsură, cei interesaţi nu trebuie să meargă la bancă ci vor depune o declaraţie online.
 
"Decizia Băncii Centrale de ieri deja permitea clienţilor băncilor să restructureze creditele şi să ceară amânare. Toate băncile din România (au agreat n.r) şi din Europa, pentru că Banca Europeană a permis băncilor să folosească această facilitate fără să trebuiască să facă provizioane şi să-i califice pe clienţi ca rău platnici", a mai spus ministrul Finanţelor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

tudor gheorghe
26.03.2020, 08:53:29

Sa vedem din ce vor mai fi platite chiar si dupa cateva luni.Fata de 2009 cand au fost afectate doar cateva sectoare economice , acum a fost pus la pamant tot.In afara de cei care lucreaza in aparatele de opresiune , adica MAI,STS,SRI,SPP,militie,armata..etc si binenteles "oamenii politici " nu o sa mai aiba nimeni bani.Oricum noi aveam doar o economie pe baza de consum.Daca nu se pompeaza bani s-a terminat.Iar prioritatea la salarii si pensii o au cei numiti mai sus , adica administratorii coloniei.

+1 (1 vot)
Coronavirus Noul
26.03.2020, 09:41:51

Da, din pacate asa e. O administratie supradimensionata, cu multi taietori de frunze la caini, cu drepturi "castigate" in numeroasele campanii electorale din ultimii 30 de ani, si care nu mai pot fi eliminate conform actualelor legi. Oricum amanarea la plata nu insemana anularea datoriilor, si doar ca o sa se adune dobanzi si mai mari, care probabil vor exploda, deopotriva cu inflatia. Conform proverbului: "degeaba legi sacul cand e gol", am luat si din sacul vecinilor in ultimii 3-4 ani, asa ca acum oricum sacul e gol.

+1 (1 vot)