Cîţu: Teodorovici ne duce spre criză prin faptele sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intenţia Guvernului de a strânge cât mai mulţi bani la buget, materializată inclusiv prin tomboola organizată de Ministerul Finanţelor pentru cei care vor cumpăra titlurile de stat „Centenar”, nu face decât să confirme „dezastrul de la Finanţe”, consideră economistul liberal Florin Cîţu.

„Teodorovici a transformat MFP în talcioc. Este disperat. Nu vrea nimeni să-i cumpere obligaţiunile. (...) Ce s-a gândit el? Nu vrea nimeni să vină, hai să-i stimulăm.

Să nu vă gândiţi că a venit cu un plan prin care reduce deficitul şi implicit inflaţia şi face randamentul acestor obligaţiuni interesant pentru investitori. Nu. Eugen Teodorovici a venit cu o tombolă. Da. Atât poate. O tombolă!!! (...)

Omul atât înţelege din finanţe. Are o problemă la deficit. Şi o rezolvă.... mărind deficitul (banii pentru premii tot din taxe şi impozite vin). Acesta este un exemplu perfect pentru care eu nu sunt surprins de dezastrul de la finanţe. Cine vine cu astfel de "soluţii" nu avea cum să ducă ţara decât spre criză”, susţine Florin Cîţu

Titlurile de stat „Centenar“ pot fi cumpărate în perioada 26 noiembrie – 14 decembrie

Ministerul Finanţelor Publice a lansat o emisiune aniversară de titluri de stat către populaţie, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a treia în cadrul programului TEZAUR-ediţia CENTENAR, acestea urmând să poată fi cumpărate în perioada 26 noiembrie – 14 decembrie.

Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 1 leu, cu maturitate de 2 ani şi o rată de dobândă de 4,5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile, transmite Ministerul Finanţelor.

Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, inclusiv de cele care au participat şi la emisiunile anterioare. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.

În perioada 26 noiembrie – 14 decembrie, titlurile pot fi achiziţionate prin unităţile operative ale Trezoreriei Statului şi subunităţilor poştale din reţeaua Companiei Naţionale Poşta Română - S.A, astfel: 

- în perioada 26 noiembrie – 14 decembrie 2018 de la unităţile operative ale Trezoreriei Statului 

- în perioada 26 noiembrie – 13 decembrie 2018 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română, din mediul urban, iar în perioada 26 noiembrie – 12 decembrie 2018 din mediul rural.

Potrivit Ministerului, valoarea maximă a subscrierii pe fiecare investitor este de 200.000 lei pentru subscrierile realizate prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului şi 200.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunităţile poştale din reţeaua C.N. ”Poşta Română” S.A.

În perioada de subscriere investitorii au posibilitatea să solicite anularea sumei subscrise, depunând o cerere de anulare. După încheierea acesteia, subscrierile sunt irevocabile şi nu mai pot fi anulate.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale prin care se atestă calitatea acestora de moştenitori.

Tombolă: 1.000 de investitori vor primi 5.000 de lei

După încheierea perioadei de subscriere MFP va organiza o tombola pentru toti investitorii în cadrul programului Tezaur – ediţia Centenar. Astfel, 1.000 de investitori selectaţi vor primi un bonus de dobândă în valoare de 5.000 lei, care va fi acordat în perioada imediat următoare declarării câştigătorilor.

Lista câştigătorilor bonusului de dobândă va fi publicată pe site-ul MFP, fără a include detalii cu caracter personal, ci doar informaţii indicative ale câştigătorilor.

Câştigătorii bonusului de dobândă vor fi notificaţi de către MFP şi se va stabili un termen pentru ridicarea premiului de la o unitate a Trezoreriei Statului, inclusiv cei care au subscris printr-un oficiu poştal al Companiei Naţionale Poşta Română - S.A.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite