Compania Naţională a Uraniului primeşte monopol în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Naţională a Uraniului va fi ţinută în viaţă forţat, după ce Camera Deputaţilor a obligat Nuclearelectrica să cumpere combustibilul nuclear necesar pentru funcţionarea centralei de la Cernavodă numai de la această companie.

Combustibilul nuclear, respectiv pulberea de dioxid de uraniu, necesar pentru funcţionarea Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă va fi produs pe teritoriul României de către Compania Naţională a Uraniului (CNU), a decis miercuri plenul Camerei Deputaţilor, care a adoptat un proiect în acest sens, iniţiat de PSD. CNU va avea şi un drept exclusiv de a presta servicii de calificare, depozitare şi procesare a octoxidului de uraniu pe teritoriul României. Consiliul Legislativ a avizat negativ actul normativ, argumentând că ar putea încălca legislaţia UE privind concurenţa. Însă acum legea va merge către preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

„În vederea menţinerii ciclului integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România, necesar funcţionării reactoarelor nuclearo-energetice de tip CANDU, combustibilul nuclear, respectiv pulberea de dioxid de uraniu, sunt produse pe teritoriul României de către Compania Naţională a Uraniului”, se arată în proiectul adoptat. Acest lucru îi va asigura monopol intern Companiei Naţionale a Uraniului.

Concret, iniţiatorii doresc ca furnizarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar reactoarelor de tip CANDU de la Cernavodă să fie asigurată prin exploatările naţionale de uraniu.

Proiectul arată că producerea combustibilului nuclear este „o activitate de interes strategic” şi se realizează şi prin măsuri de susţinere a activităţii singurului producător de pe teritoriul României, şi anume Compania Naţională a Uraniului.

Ar exista însă o excepţie, şi anume cazul în care CNU nu va putea asigura integral cantitatea de combustibil nuclear necesar funcţionării reactoarelor de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă. Atunci, Nuclearelectrica ar putea achiziţiona combustibilul nuclear prin procedura competitivă. Însă CNU trebuie să notifice anual Nuclearelectrica, în primele 3 luni ale anului, cu privire la acest aspect, menţionând clar cantităţile disponibile, precum şi perioadele de timp în care acestea pot fi livrate.

O altă excepţie ar fi cea în care sursa autohtonă de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu nu corespunde calitativ. Atunci, întreaga cantitate de pulbere necesară va putea fi achiziţionată de către CNE Cernavodă din import, după caz.

Excepţiile au fost adăugate în comisia pentru industrii, pentru ca legea să nu încalce legislaţia europeană în domeniul concurenţei. În actul normativ se precizează că acesta „stabileşte principiile pentru asigurarea şi menţinerea ciclului integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România, în condiţii de securitate naţională, cu respectarea prevederilor Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene şi a recomandărilor Agenţiei de Aprovizionare a EURATOM, în principal cu privire la asigurarea a minimum 2 furnizori calificaţi pentru furnizarea combustibilului nuclear”. 

Preţul, stabilit pentru a acoperi costurile CNU

Şi preţul combustibilului şi al serviciilor va fi unul preferenţial, nu stabilit în piaţă. El va fi reglementat, avizat de Consiliul Concurenţei sau de către Ministerul Finanţelor Publice, pe baza costurilor efective ale Companiei Naţionale a Uraniului.

Aspectul preţului a cauzat probleme şi în trecut. Nuclearelectrica a cumpărat şi înainte combustibil de la CNU, însă Curtea de Conturi a obligat CNU să majoreze cu 76% preţul de vânzare practicat în raport cu Nuclearelectrica. Acest fapt a determinat operatorul centralei de la Cernavodă să rezilieze contractul de furnizare semnat în 2014. Astfel, începând cu finalul anului anului 2015, Nuclearelectrica s-a aprovizionat din import, de la compania canadiană Cameco, ceea ce a creat probleme financiare grave celor de la CNU.

Recent, Comisia Europeană a iniţiat o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autorităţile române Companiei Naţionale a Uraniului sunt conforme cu normele UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite