Credite pentru pensionari fără limită de vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uneori vârsta poate constitui un impediment pentru contractarea unui împrumut de la o bancă sau de la o instituţie financiară nebancară (INF). Fie solicitantul este prea tânăr şi nu are vârsta de peste 18 ani sau chiar 21-23 de ani, fie este prea în vârstă, de peste 65-70 de ani. Ei bine, acum există credite pentru pensionari fără limită de vârstă.

Banca sau instituţia financiară nebancară care acordă împrumutul impune o anumită vârstă maximă întrucât nu-şi asumă riscul de a rămâne cu finanţarea nerambursată în cazul în care intervine un deces. Astfel, majoritatea băncilor solicită ca vârsta să fie cuprinsă între 65 şi 70 de ani, împlinită la sfârşitul perioadei de rambursare pentru creditele de nevoi personale negarantate. Există şi instituţii, extreme de puţine, care acceptă o vârstă de până la 75 de ani. De exemplu, TBI Credit impune ca vârsta maximă a aplicantului la data finalizării contractului de credit să fie de 75 de ani. 

Credite pentru pensionari fără limită de vârstă: fără discriminare

Acum există însă pe piaţă şi credite pentru pensionari fără limită de vârstă. Instituţia financiară nebancară Credius a lansat recent „Creditul fără discriminare de vârstă“, destinat pensionarilor indiferent de vârstă. 

Instituţia financiară nebancară acordă pensionarilor de orice vârstă credite de la 400 de lei şi până la 25.000 de lei pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 60 de luni (5 ani). Pentru sumele care depăşesc 10.000 de lei se solicită fideiuşor (codebitor, persoană care garantează creditul şi se obligă că va plăti datoria în cazul în care solicitantul nu o mai face din orice motive). Comisionul de analiză este zero, dobânda este fixă, de 9% pe an, iar comisionul lunar de administrare este de 4,4%, se arată în oferta Credius pentru pensionari. Pe portalul instituiţiei financiare nebancare se arată că, în conformitate cu normele interne ale Credius, oferta de credit este personalizata. 

Solicitantul trebuie sa obţină un venim minim de 400 de lei pe lună şi să prezinte următoatele documente: actul de identitate, cerere de credit tip, ultimul talon de pensie în original, decizia de pensionare în original şi extras de cont bancar. 

De exemplu, pentru 1.200 de lei împrumutaţi pentru o perioadă de 12 luni, contractantul creditului va avea de plătit o rată lunară de 136,54 lei pe lună, ceea ce înseamnă că dobânda anuală efectivă (DAE) de peste 36% pe an. 

Solicitantul unui împrumut trebuie să fie foarte atent la nivelul dobânzilor şi al comisioanelor percepute pentru un credit, nu de puţine ori acestea constituind adevărate capcane.    

Credite pentru pensionari fără limită de vârstă. IFN-urile, în campanie

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va controla toate instituţiile financiare nebancare, pentru a verifica dacă legislaţia este respectată, după ce a observat unele cazuri şi a primit sesizări de la clienţi care se plâng că firmele au dobânzi şi de 5.000% pe an, a declarat săptămâna trecută Marius Dunca, preşedintele autorităţii.

„Observ în ultima perioadă o campanie a unor IFN-uri cu o dobândă anuală de 4.000-5.000%. Asta ce înseamnă? Iau un euro, după un an dau 5.000 de euro, iau 10 euro, dau 50.000 de euro înapoi. Din punctul meu de vedere, undeva lucrurile nu sunt în regulă şi o să facem un control de fond la toate IFN-urile să vedem unde respectă şi unde nu respectă legislaţia. Nu poţi să iei 100 de euro împrumut şi să dai jumătate de milion de euro înapoi, nu este în regulă“, a declarat luni Dunca.

El a arătat că ANPC a primit sesizări de la clienţi în acest sens, iar numărul lor este în creştere.

„Aici trag un semnal de alarmă: dacă un consumator nu se pricepe sau nu înţelege clauzele din contractul de credit, să facă o adresă la ANPC să vedem noi dacă este în regulă sau nu“, a transmis Dunca clienţilor acestor IFN-uri.

El a precizat că dobânzile respective sunt afişate la vedere, fiind percepute pentru împrumuturi pe scurtă durată, aceste firme având campanii de promovare a creditelor pe reţeaua de socializare Facebook.

„Aşa sunt afişate dobânzile şi văd că duc o campanie agresivă pe Facebook, imediat cum deschizi Facebook-ul îţi apare un IFN care zice: Vino la noi şi te împrumutăm într-un minut!“, a punctat preşedintele ANPC.

Dunca a atenţionat clienţii să nu facă greşeala de a se împrumuta la IFN-uri cu astfel de dobânzi pentru a-şi achita ratele la creditele de la bănci, în condiţiile unor situaţii dificile generate de creşterea cursului de schimb pentru dolar şi franc elveţian.

„Având în vedere că au crescut dolarul şi francul elveţian, trag un semnal de alarmă să nu ajungem să ne împrumutăm de la un IFN ca să putem plăti rata la bancă pentru credit, înseamnă că rostogolim bulgărele şi din mai mic îl facem mai mare“, a spus Dunca.

El a adăugat că unele IFN-uri respectă legislaţia, iar altele o încalcă, în ultimul caz urmând să fie dispuse sancţiuni.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite