Creditele imobiliare în lei au ajuns mai ieftine decât cele în euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai mulţi ani în care împrumuturile pentru locuinţe în euro au avut dobânzi semnificativ mai mici decât cele în lei, finanţările în moneda naţională au devenit acum mai avantajoase.

Până nu demult, românii care intenţionau să-şi cumpere o casă pe credit alegeau împrumuturile în euro în detrimentul celor în lei, chiar dacă majorarea cursului de schimb le-ar fi dat ulterior bătăi de cap, pentru că acestea erau mai ieftine. Acum, situaţia s-a schimbat, iar dobânzile pentru finanţările în lei au ajuns sub nivelul celor pentru euro. 

Reducerile repetate aplicate de Banca Naţională a României (BNR) dobânzii-cheie, de la 5,25% în mai 2013 la 3,25% în prezent, s-au transmis, chiar dacă mai lent, şi în piaţă. Dobânzile percepute de bănci pentru împrumuturile în lei s-au redus simţitor în ultima perioadă. Ba mai mult, acestea au ajuns să se situeze, în cazul finanţărilor pentru locuinţe, sub nivelul dobânzilor pentru acelaşi tip de credit în euro. 

Potrivit datelor BNR, dobânda pentru un credit pentru locuinţă în lei, cu o scadenţă de peste 10 ani, a ajuns la finele lunii iulie la 4,87% pe an, de la 5,26% la sfârşitul anului trecut. În cazul finanţărilor imobiliare în euro, dobânda medie se situa în iulie la 5,04% pe an, în scădere de la 5,21% pe an în decembrie 2013.    

Rate mai mici şi cu 200 de lei

„Adevărul“ a realizat o comparaţie între ofertele aceloraşi bănci pentru credite imobiliare în lei, respectiv în euro, cu ajutorul portalului financiar Conso.ro

Simularea a fost făcută pentru un împrumut de 178.000 de lei, respectiv echivalentul în euro, adică 40.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, fără ca ofertele să ia în calcul opţiunea de virare venit într-un cont al băncii. 

În cazul BRD, creditul „Habitat“ în moneda naţională are o dobândă anuală efectivă (DAE) de 5,42% pe an, iar rata lunară se ridică la 956,6 lei. Pentru acelaşi credit, dar în euro, DAE este de 5,55% pe an, iar rata lunară ajunge la 217 euro, adică 958,35 lei. Diferenţa nu este foarte mare în acest caz, de numai 1,75 lei, însă nu trebuie ignorat faptul că un credit în moneda naţională este scutit de riscul valutar, adică riscul scumpirii euro. 

La CEC Bank, creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare în lei are o DAE de 5,5% pe an, iar rata lunară este de 987 de lei. În cazul aceleiaşi finanţări în euro, DAE ajunge la 7,26% pe an, iar rata lunară se ridică la 263,7 euro, adică 1.165 de lei. În acest caz, rata în lei este mai mică cu 178 de lei. 

În cazul unor oferte de la aceeaşi bancă, diferenţele pot fi chiar mai mari. În plus, există unele instituţii bancare care acordă finanţări în euro doar celor care îşi încasează veniturile în această valută. Această decizie vine pe fondul prudenţei manifestate de bănci după ce mulţi datornici nu şi-au mai putut plăti ratele din cauza creşterii cursului de schimb. 

Gheţea: Dobânzile la credite vor continua să scadă

Bancherii spun că dobânzile la creditele în lei vor continua trendul de scădere, iar că o reducere a marjelor proprii vor fi operate atunci când va creşte competiţia în sistemul bancar. 

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor, crede că împrumuturile în moneda naţională se vor ieftini în continuare, întrucât BNR a dat multe semnale în ultima perioadă şi probabil va mai da pentru scăderea acestora.

„Lumea are impresia că noi, bancherii, suntem foarte supăraţi când scad dobânzile. Nu suntem, pentru că atunci când scad dobânzile înseamnă că începe să crească cererea, principala pondere în veniturile noastre fiind dobânzile la credite. Trebuie să ne gândim că acest volum (de venituri - n.r.) poate fi menţinut la acest nivel sau crescut fie prin creşterea dobânzilor, ceea ce e un dezastru, fie prin creşterea volumului de creditare“, a declarat Gheţea.

   

image

Mai puteţi citi: 

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite