Creşterea salariului minim pe economie pentru cei cu facultate va spori numărul diplomelor luate fără merit. Cum ar trebui, de fapt, să crească veniturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti: Dosarul diplomelor false, pe masa DNA

Majorarea salariului minim pe economie în funcţie de studii superioare nu va aduce niciun fel de confort social, existând riscul creşterii numărului de persoane analfabete funcţional care vor obţine diplome pe căi ilicite. Experţii au explicat pentru edupedu.ro care sunt cele trei soluţii viabile.

”Salariul minim diferenţiat în funcţie de studii mi se pare cea mai negândită măsură pe care ar putea-o lua Guvernul, mai ales când vorbim despre analfabetismul funcţional, despre învăţământul învechit şi despre armate de absolvenţi şomeri. Mai mult, fabricile de diplome vor înflori şi mai mult şi abia ce se pusese batista pe ţambalul doctoratelor ‘copy-paste’”, scrie Valentina Saygo, expert contabil şi antreprenor, pe blogul său, citat de edupedu.ro.

Efectele unui salariu minim pe economie legat de diploma de studii superioare ar fi următoarele, potrivit Valentinei Saygo:

- Scăderea calităţii muncii;

- Scăderea personalului calificat şi a meseriilor căutate;

- Scăderea interesului pentru şcolile profesionale;

- Încurajarea discriminărilor salariale;

- Îngrădirea dovedirii competenţei profesionale.

Dintre consecinţele pe care o asemenea măsură le poate avea, Valentina Saygo enumeră apariţia fabricilor de diplome, creşterea costurilor de calificare şi training, defavorizarea competenţei.

Numărul contractelor pe salariul minim a crescut de 6 ori în 9 ani

Cel puţin două studii, unul cerut de Ministerul Muncii în 2016 şi altul făcut la cererea Comisiei Europene, ambele realizate de experţi ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, au arătat că salariul minim brut din România a avut creşteri medii de până la 20% pe an, iar acestea nu au influenţat pozitiv rata sarăciei, bunăstarea, calitatea vieţii celor care au contrate la nivelul salariului minim. În plus, prin majorările succesive din ultimii 7 ani, decise politic, ale salariului minim, din ce în ce mai mulţi oameni sunt plătiţi cu această sumă.

Dacă în 2010 datele oficiale arată că erau 334.836 de salariaţi remuneraţi la nivelul salariului minim brut, în 2014 erau deja 664.082. În septembrie 2018, potrivit datelor din REVISAL, obţinute de Eudpedu.ro, erau 1.852.901 de contracte individuale de muncă pe salariul minim. 

Salariile ar trebui să crească în funcţie de coşul minim de consum

Autorii acestui studiu au propus câteva mecanisme de stabilire transparentă şi pe baze ştiinţifice a nivelului salariului minim. În opinia experţilor, salariul ar trebui să crească fie cu creşterea medie a salariilor medii din România, fie cu inflaţia, fie prin raportare la coşul minim de consum al familiei (indicator inexistent la nivel oficial). Niciuna dintre aceste ariante nu a fost luată în calcul de către Guvern.

Compania de consultanţă PriceWaterhouseCoopers a analizat într-un studiu al pieţei muncii, pentru Coaliţia pentru Dezvoltarea României, indicele productivitţii muncii pe domenii. Atunci când această productivitate este comparată cu creşterea salarială, indicele scade în aproape toate activităţile economice.

Evoluţia ideii de salariu minim pentru cei cu studii superioare

Ianuarie 2017. În primul său program de guvernare de după alegerile din 2016, al Cabinetului Grideanu, PSD promitea creşterea accelerata a salariului minim pe economie.  ”Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 1.450 lei in 2017, 1.550 lei în 2018, 1.650 lei în 2019 şi 1.750 lei în 2020. Începând cu 2018, ca urmare a modificării bazei de calcul a salariului brut, 1.550 va fi echivalent cu 1.900 de lei, 1.650 va fi echivalent cu 2.025 de lei iar 1.750 cu 2.150 de lei. Valorile de mai sus reprezintă o variantă pesimistă (minimă) fiind foarte posibil ca acestea sa fie mult mai mari, în funcţie de evoluţia economică a României.”

Iunie 2017. În programul Guvernului Tudose creşterea salariului minim accelera şi mai tare, iar pentru prima dată apare şi creşterea salariului minim în funcţie de nivelul de studii: ”Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 2000 lei în 2018, 2200 lei în 2019 şi 2400 lei în 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2300 lei in 2018, 2640 lei in 2019 si 3000 lei in 2020”.

Ianuarie 2018. În varianta Dăncilă, apare referirea la net, în loc de brut, iar rata de creştere este cu 50% mai mare faţă de minimul normal. ”Salariul minim net va creşte anual cu 100 lei, astfel încât în 2020 acesta să fie mai mare decât echivalentul a 300 euro. Se va introduce salariul minim pentru cei cu studii superioare. Acesta se va majora, anual, cu 150 lei, net,” scrie în Programul de guvernare al actualului cabinet.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite