Cu cât creşte rata la credit după nouă luni? Simulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care pot să-şi plătească în continuare creditele în această perioadă, este de preferat să nu apeleze la perioada de amânare a ratelor, permisă de acum prin Ordonanţă de Urgenţă, fiindcă dobânzile sunt acum în scădere, iar după perioada de suspendare s-ar putea să crească. În plus, este de preferat să scapi cât mai repede de credit, nu să-l prelungeşti pe o perioada mai lungă, arată portalul financiar Finzoom.ro.

Cei care nu au încotro şi trebuie să apeleze la această facilitate (fiindcă şi-au pierdut job-ul, le-au fost diminuate veniturile şi nu au bani puşi deoparte pentru astfel de perioade negre) trebuie să înţeleagă că amânarea cu până la 9 luni a ratelor la credite nu înseamnă iertare de a mai plăti.

În plus, pe această perioadă continuă să se calculeaze dobânda, care se va plăti după perioada de amânare.

Fiindcă nu există încă normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă, Finzoom.ro a simulat cu cât cresc ratele în două variante posibile. Una în care dobânda acumulată se împarte în mod egal pe numărul de luni rămase din credit şi se adaugă la rata lunară. Şi o altă variantă, în care dobânda acumulată se adaugă la soldul creditului, se capitalizează (aplicându-se de acum încolo lunar dobândă la dobândă).

Pe scurt, la un credit de nevoi personale, rata lunară creşte cu aproximativ 5%, iar la un credit ipotecar cu 11%, timp de 5 ani, după o amânare de 9 luni.

De exemplu, la un credit de nevoi personale de 10.000 euro (echivalent în lei) pe 5 ani, cu o dobândă de 9% pe an, după perioada de amânare de 9 luni, rata lunară creşte cu 52 lei (sau 64 lei, dacă se capitalizează dobânda). La un credit ipotecar de 60.000 euro (echivalent în lei) pe 30 ani, cu dobânda de 5% pe an, rata lunară creşte cu 180 lei, pe următorii 5 ani.

Citeşte calculul complet pe Finzoom.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite