Bani

articolul anterior articolul urmator

Cu cât creşte rata la credit după nouă luni? Simulare

2
28 Mar 2020 10:08:37
Autor: Elena Deacu
Ratele la credite vor creşte semnificativ pentru cei care solicită o amânare
Ratele la credite vor creşte semnificativ pentru cei care solicită o amânare

Cei care pot să-şi plătească în continuare creditele în această perioadă, este de preferat să nu apeleze la perioada de amânare a ratelor, permisă de acum prin Ordonanţă de Urgenţă, fiindcă dobânzile sunt acum în scădere, iar după perioada de suspendare s-ar putea să crească. În plus, este de preferat să scapi cât mai repede de credit, nu să-l prelungeşti pe o perioada mai lungă, arată portalul financiar Finzoom.ro.

Cei care nu au încotro şi trebuie să apeleze la această facilitate (fiindcă şi-au pierdut job-ul, le-au fost diminuate veniturile şi nu au bani puşi deoparte pentru astfel de perioade negre) trebuie să înţeleagă că amânarea cu până la 9 luni a ratelor la credite nu înseamnă iertare de a mai plăti.

În plus, pe această perioadă continuă să se calculeaze dobânda, care se va plăti după perioada de amânare.

Fiindcă nu există încă normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă, Finzoom.ro a simulat cu cât cresc ratele în două variante posibile. Una în care dobânda acumulată se împarte în mod egal pe numărul de luni rămase din credit şi se adaugă la rata lunară. Şi o altă variantă, în care dobânda acumulată se adaugă la soldul creditului, se capitalizează (aplicându-se de acum încolo lunar dobândă la dobândă).

Pe scurt, la un credit de nevoi personale, rata lunară creşte cu aproximativ 5%, iar la un credit ipotecar cu 11%, timp de 5 ani, după o amânare de 9 luni.

De exemplu, la un credit de nevoi personale de 10.000 euro (echivalent în lei) pe 5 ani, cu o dobândă de 9% pe an, după perioada de amânare de 9 luni, rata lunară creşte cu 52 lei (sau 64 lei, dacă se capitalizează dobânda). La un credit ipotecar de 60.000 euro (echivalent în lei) pe 30 ani, cu dobânda de 5% pe an, rata lunară creşte cu 180 lei, pe următorii 5 ani.

Citeşte calculul complet pe Finzoom.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

LazyBear
28.03.2020, 10:39:03

Pai da” ce-ati crezut, ca e pomana? In 1182 regele Frantei, Filip al II-lea a alungat toti bancherii evrei si le-a confiscat proprietatile. Urmasii lui, au fost nevoiti sa ii aduca inapoi pe acestia cu onoruri si le-au platit cu dobanda indoita ce le fusese confiscat. A durat decenii, insa tot bancherii au castigat in cele din urma. Asa ca, nu exista iertare sau uitare când e vorba de datorii.

+2 (2 voturi)
Mesterul Ardelean
28.03.2020, 10:49:56

Pe scurt, toti trebuie sa inteleaga ca aceasta situatie exista doar pentru ca avem un stat slab in care este facil sa fie influentate deciziile conducatorilor. De asemenea, oamenii ar trebui sa inteleaga ca aceste reglementari vor exista doar cat timp ei le accepta si ca bancile vor castiga dobanda la dobanda doar cata vreme oamenii inghit aceasta nemernicie. Da, bancile trebuie sa castige si ele insa in momentele in care capitalul sta, este inert pentru ca se blocheaza economia, atunci si castigurile lor ar trebuie sa ramana pe loc. Este complet inacceptabil ca statul sa permita (ba chiar sa faciliteze) castiguri pentru banci in conditiile in care toti ceilalti pierd iar singura solutie la indemna oamenilor (pentru a evita surplusul de plata) este sa isi riste viata. Presupunand ca oamenii isi vor risca vietile ... ramane intrebarea: unde o mai pota face (?) in conditiile in care firmele ii trimit in somaj tehnic ... ?! Aceasta situatie trebuie sa inceteze iar faptul s-ar putea petrece doar daca guvernantii nostrii actuali isi vor intelege eroarea, vor accepta ca au gresit si vor indrepta situatia cat mai repede. Orice alta varianta este exclusa!

+1 (3 voturi)