Culmea birocraţiei: statul arde populaţia cu acciza la gaze. Ca să nu fii taxat în plus, trebuie să te înregistrezi la Vamă, apoi să duci o hârtie la furnizorul de gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acest moment, există aproximativ 3 milioane de consumatori casnici în România, ceea ce înseamnă că aceştia au la dispoziţie trei săptămâni pentru a obţine scutirea de acciză FOTO Mediafax
În acest moment, există aproximativ 3 milioane de consumatori casnici în România, ceea ce înseamnă că aceştia au la dispoziţie trei săptămâni pentru a obţine scutirea de acciză FOTO Mediafax

Populaţia ar putea plăti o factură la gaze mai mare de la 1 aprilie prin folosirea unei chichiţe fiscale care va face ca cea mai mare parte a consumatorilor casnici să fie nevoiţi să plătească accize pentru gazele naturale consumate.

În acest moment, populaţia, dar şi spitalele, grădiniţele şi şcolile sunt scutite de la plata accizelor pentru gazele naturale. Numai că ultimele modificări ale normelor de aplicare a Codului Fiscal aduc o noutate absolută: pentru ca scutirea să fie efectivă, consumatorii trebuie să notifice autoritatea vamală. Ulterior, această notificare trebuie trimisă furnizorului de gaze naturale, astfel încât consumatorul să beneficieze mai departe de scutire, potrivit revistei Capital.  

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), în acest moment ar exista circa 3 milioane de consumatori casnici în România, ceea ce înseamnă că aceştia au la dispoziţie trei săptămâni pentru a obţine scutirea.

Nivelul accizelor pentru gazul natural utilizat în scop necomercial este de 0,32 euro/GJ. La un consum de circa 1.000 kWh, accizele care ar trebui plătite ar fi de aproximativ un euro, însemnând cinci lei. 

Urmează super-acciza şi „taxa pe stâlp“

Aceasta nu este prima măsură controversată în domeniul fiscal. La finele anului trecut, Guvernul a convenit de acord cu experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) introducerea unei accize suplimentare de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant. Măsura a generat un conflict între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, din cauza scumpirilor pe care această măsură le va produce. Super-acciza va intra în vigoare tot de la 1 aprilie.

„Taxa pe stâlp“ este o altă măsură controversată. Aceasta se ridică la 1,5% din valoarea construcţiilor speciale şi va fi impusă pe hidrocentrale, sonde, rafinării, cabluri sau alei. Nu este, însă, un impozit nou, ci eliminarea unei excepţii.

Mai puteţi citi:

Constantin Niţă: Barajele vor fi scutite de la aplicarea „taxei pe stâlp“. Motivul: sunt proprietate publică

Taxa pe construcţiile speciale nu va fi aplicată barajelor, deoarece acestea sunt proprietate publică a statului, a declarat, azi, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la un forum energetic.

Distribuitorii de energie şi gaze nu vor include în tarife, în acest an, costurile cu taxa pe stâlp

Companiile CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi GDF SUEZ (Franţa) se aşteaptă să plătească anual până la 15 milioane de euro, fiecare, pentru taxa pe construcţii speciale, dar nu vor transfera aceste costuri, în acest an, în tarifele percepute clienţilor finali.

Întreprinzătorii cer amânarea cu un an a taxei pe construcţiile speciale şi reducerea ei la 0,25%. Politicienii, acuzaţi de „genocid economic”

Consiliul Naţional al IMM a realizat un sondaj din care reiese că peste 90% din întreprinzători anticipează un impact negativ al taxei pe construcţii speciale. Confederaţia patronală solicită, în consecinţă, amânarea cu un an a acestei taxe şi reducerea de la 1,5% la 0,25% sau la cel mult 0,5% din valoarea activelor vizate.

Nuclearelectrica îşi propune să câştige în acest an de 16 ori mai puţin decât în 2013. Vinovaţii: regenerabilele, ANRE şi „taxa pe stâlp“

Producătorul de energie Nuclearelectrica, operatorul singurei centrale nuclearelectrice din România, a bugetat pentru acest an un profit net de doar de 27,9 milioane lei, de 16,3 ori mai mic faţă de câştigul de 456,7 milioane de lei din 2013.

"Taxa pe stâlp", criticată de oficialii americani

Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, a criticat modul în care Executivul a introdus taxa pe construcţiile speciale.

Liviu Voinea: „taxa pe stâlp“ nu este un impozit nou, am eliminat o excepţie. Guvernul pregăteşte un pachet de stimulare a consumului

Taxa pe construcţii speciale nu reprezintă o taxă nouă, ci eliminarea unei excepţii, iar cei care nu vor transfera aceste costuri în factură vor câştiga cotă de piaţă, a Liviu Voinea, declarat ministrul delegat pentru buget, într-o emisiune desfăşurată la România TV în data de 18 ianuarie.

Ponta: „Nu se poate renunţa la acciza de 7 eurocenţi la carburant, asta i-a spus FMI şi lui Băsescu. Nu se poate redeschide bugetul“

Guvernul nu poate renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis şi nici închis fără această taxă, afirmă premierul Victor Ponta, care susţine că acest punct de vedere i-a fost transmis şi preşedintelui Traian Băsescu de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE).

Băsescu: Între mine şi FMI nu e o dispută, sunt un susţinător al continuării acordului. Nu vreau să punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile

Preşedintele Traian Băsescu se declară un susţinător al continuării acordului cu FMI şi a anunţat că între el şi instituţia financiară internaţională nu este o dispută, însă respinge accizarea suplimentară a carburanţilor, care este folosită pentru "cheltuieli inutile".

Statul vrea ca ţăranii să îşi declare singuri producţia de ţuică pentru a fi accizaţi mai bine

Statul va renunţa la obligativitatea sigiliului pus pe alambicul de ţuică, dar va pasa responsabilitatea înregistrării producţiei pe seama ţăranului, printr-o declaraţie pe proprie răspundere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite