Analistul financiar Irina Chiţu a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la situaţia ca un client să achite o asemenea dobândă.
"În acest caz este vorba de un credit pentru 30 de zile. La instituţiile financiare nebancare sunt astfel de dobânzi de 20.000 – 30.000%, pentru că dobânzile la aceste instituţii sunt zilnice. Aşadar, foarte mare atenţie! Cei care achiziţionează astfel de produse trebuie să compare înainte toate creditele din piaţă. Sunt bănci şi instituţii financiare care oferă credite cu dobânzi mult mai mici.
Nu există o plafonare a dobânzilor. Au fost mai multe iniţiative, dar consider că nu sunt benefice pentru că vorbim de o piaţă concurenţială cerere - ofertă.
Trebuie să existe o legislaţie foarte bine pusă la punct privind protecţia consumatorilor, privind informarea lui legat de toate produsele din piaţă, să poată compara şi să decidă ce i se potriveşte cel mai bine.
În legislaţia naţională şi europeană există stipulate aceste drepturi ale consumatorilor de produse financiare, dar ele trebuie promovate mai bine şi sancţionate prompt dacă sunt încălcate.
Este nevoie de educaţia financiară a consumatorului", a precizat Irina Chiţu.
Topul costurilor percepute de IFN-uri
Pentru a putea compara costurile, echipa Volt a simulat o situaţie în care obţinem un credit în valoare de 2.000 RON, pe o perioadă de 3 luni, credit pe care l-am returna apoi în cel puţin 3 rate. Şi asta pentru că termenele de achitare la IFN-urile examinate pot varia, unele credite necesitând plata per săptămână, iar altele plata per lună.
Pe lângă dobânda propriu-zisă, IFN-urile pot percepe şi alte comisioane, cum ar fi cel de analiză dosar sau de administrare. Pentru a determina costul total, au fost luate în calcul toate comisioanele percepute, iar pentru uşurinţa înţelegerii datelor, cifrele au fost rotunjite la numere întregi.
Tabel: Costul total în RON pentru un credit în valoare de 2000 RON pe 3 luni.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
42 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
IFN-urile sunt organizatii de camatarie legala. Nu stiu ce pazeste banca nationala si Isarescu de nu le desfinteaza.
aşa le zice acu la ţiganii cămătari? IFN? Acu nu toate IFN sînt ca asta de mai sus...unele au dobînzi ok, cetelem, rci leasing...
Nu ai ce face ! Este cererea si oferta care regleaza piata. Asta este capitalismul. Ce vreti sa ne intoarcem in comunism unde oricine putea face imprumuturi rezonabile controlate de stat ? Nu, nu era bine.
Esti un bou, pentru ca nu are nici o legatura cu capitalismul, are legatura cu camataria. In tari mai avansate ca noi din UE si care chiar ii intereseaza oarecat de soarta cetateanului. Au plafonat acele dobanzi. Nu ai ce face? Din nou esti un bou! Se poate face legislatie in acest sens doar ca aceste IFN-uri cotizeaza la cei ce ar putea sa faca chestia asta. Trist este ca un imprumut de acest fel te poate ruina! Este o sentinta asupra vietii! Dobitocule!
Cum A AJUNS un român să plătească o dobândă de 30.000% pentru doar 180 de euro ? Cum A AJUNS, stim cu totii. Dar cu CE a ajuns, asta nu am aflat înca. Hai Afrodita, înca un efort.
Vezi toate comentariile (42)