Cum să economisim de Paşti – recomandările specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în economie şi finanţe au câteva ponturi cu ajutorul cărora cheltuielile pot fi ţinute mai uşor în frâu, chiar şi cu ocazia Sărbătorilor, când dorinţa de a avea şi de a dărui este mault mai mare decât de obicei. În cele ce urmează, Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, vă prezintă patru paşi simpli de urmat cu ajutorul cărora veţi putea face chiar şi economii.

1. Ţineţi evidenţa cheltuielilor.  

Asfel veţi şti pe ce categorii de produse şi servicii cheltuiţi banii în fiecare luna şi puteţi realiză economii reducând anumite cheltuieli. De ajutor sunt extrasele pe care bancă care v-a emis cardul vi le transmite. Mai mult, sunt bănci care în aplicaţiile de internet banking va prezintă repartizarea cheltuielilor realizate în decursul unei luni pe categorii de produse. De asmenea pentru evidenţa cheltuielilor sunt disponibile şi aplicaţii mobile gratuite atât pentru telefoanele Android cât şi cele Apple. 

2. Stabiliţi cheltuielile lunare.  

Odată stabilite, puteţi să va gândiţi un buget lunar de cheltuieli. Bugetul dumneavoastră trebuie să evidenţieze modul în care cheltuielile realizate în decursul unei luni se raportează la venitul realizat. Astfel, va puteţi limită cheltuielile şi evită cheltuielile excesive. 

3. Planificaţi alocarea în fiecare lună a unei părţi din venit economisirii.  

Chiar dacă vorbim despre perioade încărcate, precum sărbătorile sau concediul, încercaţi să economisiţi cel puţin 10%-15% din venit. Dacă cheltuielile sunt prea mari, încercaţi să le identificaţi pe cele ne-esenţiale. De exemplu, pentru a consolida comportamentul de economisire, puteţi consideră banii alocaţi economisirii că şi o cheltuiala ce trebuie realizată în fiecare luna (fixă). 

4. Fiţi prudenţi.  

Economia evoluează în cicluri şi recomandăm prudenţa chiar şi atunci când sunteţi tentaţi să cheltuiţi mai mult, cu ocazii speciale. Prin urmare, dacă aveţi venituri ridicate într-o anumită perioadă, acest lucru nu inseamana că le veţi avea permanent. Aceastea se pot reduce semnificativ în cazul unei recesiuni. De exemplu, economia României se află într-o fază de decelerare (în concorndanta cu evoluţia economică din Uniunea Europeană), situaţie semnalizată şi de Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România, şi nu putem exclude intrarea în recesiune în următorii ani.  

Prin urmare este indicat să aveţi disponibil un fond de urgenţă, care să acopere cheltuielile lunare pe o perioadă de 6-12 luni şi să dimensionaţi cheltuielile lunare (în special cele fixe) astfel încât să le puteţi susţine şi în perioadele de scădere a venitului (de exemplu a salariului). 

  

  

  

  

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite