Cum să economisiţi pentru avansul necesar la cumpărarea unei locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
adev fin

Depunerea unui avans semnificativ la achiziţia unei case poate ajuta la economisirea unei sume semnificative de bani pe termen lung. „Adevărul” vă prezintă câteva modalităţi de a strânge inteligent o sumă importantă pentru constituirea acestui avans.

Chiar dacă nu aveţi în plan o achiziţie imobiliară în următorii ani, economisirea unui avans semnificativ, pentru reducerea costurilor ulterioare ale unui credit, este o idee bună. Şi deşi unele bănci pretind sume mici pentru avans, de circa 5%, la unele dintre acestea poate ajunge şi la 50%. Inclusiv pentru accesarea programului guvernamental Prima Casă este nevoie de un avans de 5%. Aşadar, economii serioase sunt necesare pentru a îndeplini acest criteriu.

Şapte paşi sunt necesari pentru a economisi inteligent suma necesară, potrivit Magazinuldecase.ro.

Pasul 1: Suma necesară pentru avans              

Primul pas este aflarea sumei exacte care va fi necesară pentru achiziţie. Cel mai simplu mod de a o determina este de a apela la un broker de credite care poate identifica suma ce poate fi obţinută printr-un credit ipotecar sau imobiliar. În general, specialiştii recomandă să nu existe un cost cu locuinţa mai mare de o treime din venitul mediu lunar. Această sumă trebuie să includă rata creditului şi dobânda, impozitele anuale aferente locuinţei, asigurarea obligatorie şi opţională a locuinţei plus alte asigurări legate de credit, dacă este cazul.

Exemplu de calcul:

La un nivel al dobânzii anuale de 4,5%, aceasta se traduce într-un credit ipotecar în valoare de aproximativ de aproximativ 177.000 lei. 

Pentru a calcula preţul pe care vi-l puteţi permite pentru achiziţia unei locuinţe, va trebui să adăugaţi la această sumă plus valoarea avansului. În condiţiile actuale din piaţa financiară, trebuie să aveţi în vedere un avans de aproximativ 20% din valoarea totală a imobilului. Chiar dacă puteţi obţine credit imobiliar şi cu avans mai mic de 20%, cu cât avansul este mai mare, cu atât veţi putea obţine condiţii mai bune de creditare de la bănci. 

Aşadar, pentru un credit în valoare de 177.000 lei şi avans de 20% din preţul locuinţei, calculăm valoarea astfel:

177.000 împărţit la 0,80 = 221.250 lei, minus 177.000 lei suma împrumutată = 44.250 lei, adică aproximativ 45.000 lei  

În concluzie, veţi putea cumpăra o locuinţă cu un preţ de aproximativ 222.000 lei, din care 177.000 va fi credit ipotecar şi avans aproximativ 45.000.

Pasul 2: Termen pentru economisirea sumei

Următorul pas este stabilirea unei perioade de timp în care să vă propuneţi economisirea sumei necesare pentru avans. Dacă achiziţia este plănuită pentru următorii cinci ani, trebuie să fiţi pregătiţi să economisiţi aproape zece mii de lei în fiecare an.

Pasul 3: Cele mai bune modalităţi de economisire

Ca regulă generală, atunci când economiile au o destinaţie precisă, cum este şi avansul pentru achiziţia unei locuinţe, de care este nevoie la un moment prestabilit, nu este recomandată folosirea unor instrumente de economisire cu risc, aşa cum sunt acţiunile la bursă sau fondurile de investiţii imobiliare. Dimpotrivă, trebuie alese cele mai sigure modalităţi, cum ar fi conturile de economii sau depozitele bancare. Motivul este că deşi este mai tentantă obţinerea unor câştiguri superioare prin investiţii în produse financiare cu risc, există posibilitatea majoră de a pierde toţi aceşti bani.

Pasul 4: Rezerve de economisire din buget

Economii anuale de ordinul miilor de lei pot presupune soluţii noi, precum creşterea veniturilor, reducerea unor cheltuieli sau o combinaţie între cele două.

Pasul 5: Stabileşte un plan şi respectă-l

Dacă economisirea nu este ceva ce vă stă în fire, este necesar un plan de economisire foarte strict. Trebuie, aşadar, alocat un procent din venituri care să fie transferat automat într-un cont de economii dedicat avansului pentru casă. Această modalitate de economisire simplifică procesul şi, în plus, vă ţine departe de tentaţia de a cheltui sumele respective în alte scopuri.

Pasul 6: Economiseşte şi veniturile ocazionale

Veţi reuşi să ajungeţi mai repede la suma necesară pentru avans dacă veţi economisi şi veniturile neregulate, cum ar fi bonusurile, restituirile de impozit pe venit, sumele primite cadou, veniturile din vânzarea unor bunuri personale sau din prestarea unor servicii etc.

Pasul 7: Păstraţi-vă rezerve

Indiferent de ce sumă aţi stabilit să economisiţi, este important să aveţi o marjă de flexibilitate în planificare. În perioada în care v-aţi propus să faceţi economii vor apărea cu siguranţă şi cheltuieli neprevăzute. Acestea pot fi fie cheltuieli medicale neacoperite de asigurări, reparaţii costisitoare, pierderea jobului sau alte evenimente nefaste. Aşadar, planul de economisire trebuie să fie pregătit şi pentru astfel de evenimente. De aceea, trebuie să vă asiguraţi un fond de rezervă chiar înainte de a începe economisirea pentru casă şi aceşti bani nu trebuie folosiţi în niciun caz pentru alte cheltuieli. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite