Bani

articolul anterior articolul urmator

Cum evită Guvernul „risipa banului public“: Muncă suplimentară compensată doar cu timp liber, fără premii sau indemnizaţii la ieşirea la pensie

12
2 Feb 2019 10:30:15
Autor: Elena Deacu

Guvernul şi-a propus să mai reducă din cheltuieli în următorii trei ani printr-o serie de măsuri precum compensarea muncii suplimentare a bugetarilor numai cu timp liber sau neacordarea indemnizaţiilor la ieşirea la pensie, strategie pe care o numeşte „evitarea risipei banului public”.

Potrivit proiectului de buget pe anul 2019, Guvernul vrea „evitarea risipei banului public, prin măsuri de limitare a cheltuielilor”, precum:

  • munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru sau în zilele libere se va compensa numai cu timp liber, cu anumite excepţii în cazul personalului din domeniile apararii, sigurantei si ordinii publice sau personalului cu statut special;
  • în perioada 2019-2021, instituţiile şi autorităţile publice nu acordă personalului din cadrul acestora premii, cu anumite exceptii in cazul sportivilor si colectivelor tehnice, studentilor, elevilor şi profesorilor;
  • în perioada 2019-2021 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă;
  • în perioada 2019-2021 instituţiile şi autoritatile publice nu acordă personalului bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă reglementate de Legea 165/2018.

„Din coordonatele construcţiei bugetare pe anul 2019 şi orizontul 2019-2022 derivă şi principiile de bază ale acestui proiect de buget: transparenţa, eficienţa, predictibilitate, performanţă, evitarea risipei banului public”, arată proiectul de buget.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

inuendo
2.02.2019, 11:15:27

Bugetarii să-și facă treaba în timpul programului, nu după...nici n-am știut că-n sectorul de stat e nevoie de ore suplimentare! Și eu naivul, care credeam cu tărie că munca peste program este apanajul sectorului privat! Să freci menta într-o instituție de stat și apoi să-ți tragi și niște ore suplimentare...plătite dublu...viață nene!

+2 (2 voturi)
geek-a-contra
2.02.2019, 11:48:18

corect. de ce au nevoie bugetarii de ore suplimentarea? acolo unde in mod obiectiv apar asemenea situatii sint, in general, reglementate (politistii de ex) in rest insa?

+1 (1 vot)
mindrescu costel
2.02.2019, 12:15:28

eu inteleg invers, neplata orelor suplimentare e o forma de exploatare de ultima speta, specifica javrelor rosii un mod de a face bani pe seama prostimii, astfel ca javrele rosii psd sa aiba ce tepui si ce cheltui in interes personal sau de gaska deci ce inseamna austeritate intr-o parte, e de fapt risipa in cealalta parte mai exact in beneficiul jigodiilor rosii de la varful gastii mafiote rosii psdiste la o tara de zombi merge si asa domnul cu mila !

-1 (1 vot)
mindrescu costel
2.02.2019, 12:26:49

si sa ne intelegem si eu sunt de aceasi parere ca un bugetar are un program de 8 ore si punct in cele 8 ore el trebuie sa isi faca jobul pentru care e platit nu intra in discutie ore suplimentare dar sunt anumite situatii conjuncturale cand volumul de munca si cerintele exced cerintele din fisa postului si fizic vorbind angajatul nu poate sa execute sarcinile impuse in timpul celor 8 ore inca odata vorbesc de situatii conjuncturale si de experti in materie de administratie nu vorbesc de portari in situatia asta nu e normal sa recompensezi cu ore libere in loc sa recompensezi cu bani se poate cel mult lasa la optiunea angajatului dar pentru sobolanii rosii care nu au nici un fel de criterii de competenta totul e o apa si un pamant expertii in administratie, cei care chiar isi fac treaba sunt egali cu loazele angajate pe criterii politice, neamurile si amantele care nu fac decat sa arda gazul de pomana in institutiile publice si sa paraziteze fondurile publice asta e si motivul pentru care statul roman e un stat slab, o caricatura de stat

-1 (1 vot)
geek-a-contra
2.02.2019, 13:09:15

orele "suplimentare" reprezinta una dintre cele mai sigure si simple metode de sifonare a bugetului: nu poti verifica daca si cite ore au fost efectiv lucrate suplimentar, nu poti sti / verifica daca angajatul nu a lalalit in mod deliberat in orele normale de lucru ptr a mai pune citeva ore 'suplimentare" ca sa-si rotunjeasca venitul. nu poti sti / verifica daca angajatul nu a pierdut timpul cu alte activitati (facebook, comentarii pe adevarul...) si nu si-a facut norma de munca normala. orele libere in compensare sint cea mai sigura si naturala metoda de a cointeresa functionarul sa-si faca treaba in timpul acordat sa o faca, mai ales ca necesitatea orelor suplimentare este incidentala si nu sistematica. daca este sistematica atunci este o problema de corecta dimensionare a personalului si nu se corecteaza cu munca peste programul normal.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările