Cum funcţionează Pilonul II de pensii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu introducerea pensiei private obligatorii – Pilonul II-sistemul s-a schimbat în favoarea angajaţilor. Participanţii la Pilonul II deţin „conturi individuale”, în care se acumulează economiile lor pentru pensie. Acest lucru se întâmplă de la prima contribuţie şi rămâne valabil pe tot parcursul participării la sistem.

Contribuţiile sunt investite prudent pentru a fi înmulţite, sumele suplimentare, împreună că cu toate contribuţiile virate, fiind încasate la pensie. Cu alte cuvinte, la pensie ai garanţia că vei primi cel puţin sumele nete cu care ai contribuit de-a lungul timpului şi există posibilitatea să primeşti mai mult, datorită câştigurilor investiţionale.

Administratorii fondurilor de pensii private preiau contribuţia ta şi o investesc împreună cu contribuţiile altor participanţi, deci există un avantaj de volum, prezentând-ţi periodic situaţia investiţiilor. Sumele acumulate sunt investite în special în titluri de stat emise de guvernul României şi în acţiuni ale companiilor listate la bursă, obligaţiuni şi alte instrumente financiare. Aceste plasamente prezintă risc minim şi sunt preferate şi de administratorii privaţi pentru a le garanta viitorilor pensionari că vor primi cel puţin sumele nete cu care au contribuit. 

De altfel, legislaţia prevede în mod explicit faptul că fondurile de pensii private nu pot da faliment. În plus, activitatea administratorilor de fonduri este auditată regulat şi temeinic de către Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. 

La zece ani de la înfiinţarea Pilonului II de pensii în România, analize şi studii independente au confirmat performanţă fondurilor administrate privat. Randamentele înregistrate au fost peste inflaţie, ceea ce înseamnă câştiguri reale şi consistente pentru participanţi.

Urmăreşte aici filmul care îţi explică cum funcţionează Pilonul II de pensii

Articol sustinut de APAPR 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite