Bani

articolul anterior articolul urmator

Cum să nu ieşi în pagubă la depozitele bancare.  Comparatorul de dobânzi şi comisioane îţi arată suma reală primită la termen

1
21 Apr 2016 12:06:29
Autor: Daniel Ionascu
Dobânzile nominale mai mari nu se traduc neapărat în câştiguri reale, astfel că deponenţii trebuie să fie atenţi la DAE pentru a vedea suma efectivă încasată
Dobânzile nominale mai mari nu se traduc neapărat în câştiguri reale, astfel că deponenţii trebuie să fie atenţi la DAE pentru a vedea suma efectivă încasată

Tot mai mulţi români reclamă că iau de la bancă mai puţini bani decât depun, din cauza dobânzilor mici şi a comisioanelor mari practicate de către instituţiile financiare. Finzoom.ro a lansat acum un comparator care analizează dobânda reală oferită de bănci deponenţilor.

Dacă în 2009 dobânda nominală medie oferită de bănci la depozitele în lei era de 9,37%, acum aceasta a ajuns la 0,93%. La euro, indicatorul se ridica la 3,15%, însă la acest moment este sub 1%.
 
În acest moment, cele mai mari dobânzi la un depozit pe 12 luni le oferă Idea Bank şi TBI Bank pentru lei (2,15%), la euro se află pe primul loc Marfin Bank (1,4%), acelaşi procent fiind şi maximul oferit la dolari de către Garanti Bank, potrivit Irinei Chiţu, directorul general al Finzoom.ro.
 
Aceasta explică faptul că dobânzile nete la depozite au ajuns foarte mici atât din cauza impozitului pe veniturile din dobândă (16%), dar mai ales din cauza comisioanelor de cont curent (de deschidere, administrare şi închidere) şi a comisionului de retragere a numerarului la ghişeu. Spre exemplu, BCR are un comision de retragere la scadenţă de 1% din suma totală, dar este de minimum 15 lei.
 
Pentru deschiderea unui cont curent aproape toate băncile au comision zero, cu excepţia Intessa Sanpaolo şi Procredit Bank (5 lei), în vreme ce comisionul de administrare variază între zero şi cinci lei. În fine, aproape toate băncile au comision zero pentru închidere, cu excepţia Băncii Româneşti, care taxează 10 lei.
 
Băncile încearcă să facă oamenii să nu mai utilizeze banii cash, astfel că taxează cu diverse procente retragerea de bani de la ghişeu. De asemenea, şi mai mari sunt comisioanele pentru retragerile neprogramate, adică înainte sau după scadenţă.
 
Există şi alte comisioane care nu sunt incluse în indicatorul dezvoltat de către Finzoom.ro, respectiv dacă retragi bani chiar la scadenţă, dar fără să ai programare, sau dacă anunţi că vei retrage în acea zi suma, dar nu te prezinţi.
 
În acest moment, din 23 de bănci analizate de către Finzoom, la un depozit de 1.000 de lei pe 12 luni, doar cinci au dobânzi reale pozitive (Marfin Bank, Libra Internet Bank, Banca Transilvania, BCR şi Raiffeisen). Acestea oferă câştiguri reale între 10 şi 16 lei pe an la 1.000 de lei depuşi.
 
În schimb, dacă depui banii la restul de 18 bănci, atunci vei scoate mai puţin decât ai depus. Astfel, se poate ajunge la o pierdere anuală de 2,4 lei la Patria Bank, care poate creşte până la 51 de lei la ING.
 
”Consumatorii să nu se uite după dobânda nominală, ci după dobânda reală, pentru că unele bănci arată dobânzi mai mari, dar în final ies pe minus. Ca să iasă toate băncile pe zero trebuie să ai un depozit de minim 7.000 de lei la cele în lei, de 10.000 de euro la cele în monedă europeană sau de 11.000 de dolari la cele în dolari americani”, a afirmat Irina Chiţu.
 
Aceasta are mai multe sfaturi pentru deponenţi: să nu spargă depozitul înainte de termen, să fie atenţi la dobânzi deoarece acestea sunt anuale, nu lunare, să aleagă depozite cu capitalizarea dobânzii şi să aleagă o bancă fără comision de retragere numerar în ziua scadenţei. De asemenea, cine doreşte să retragă bani trebuie să meargă doar la ziua scadenţei, iar dacă doresc să scoată o sumă mai mare atunci trebuie să îşi facă programare, altfel vor fi taxaţi din suma retrasă. Penalizarea poate ajunge şi la 2% din suma retrasă.
 
În fine, cine are card de salariu sau de pensie, atunci banii din depozit pot fi transferaţi către acesta.
 
Totuşi, există şi o parte bună, spune Irina Chiţu. ”Banii nu trebuie ţinuţi la saltea, fiind garantaţi în limita a 100.000 de euro pe deponent pe bancă. De asemenea, în caz de faliment al băncii, sumele depuse şi dobânzile aferente trebuie returnate în maxim 7 zile”, a punctat ea.
 
Comparatorul de depozite bancare cu dobânda anuală efectivă se găseşte aici.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ilim
22.04.2016, 07:38:04

Acum 10 ani cand era presedinte la BRD Bogdan Baltazar (RIP) , am incheiat cu banca BRD un contract de imprumut pentru cumpararea unui computer performant. Am platit rata lunar, fara nici-o intarziere. La o luna dupa achitarea integrala a imprumutului ,cand am dorit sa-mi ridic dividendele de la Fondul Muntenia depuse in contul meu la aceeasi banca, am avut surpriza sa constat ca BRD confiscase fara sa ma anunte o parte din suma. Mi s-a reprosat ca asta s-a intamplat din cauza ca s-au marit dobanzile la contractul meu de imprumut ce-l facusem pentru achizitionarea computerului. Cand le-am reprosat ca erau obligati sa ma anunte de marirea dobanzilor in timpul specificat in contract, mi-au reprosat ca era in interesul meu sa ma interesez lunar daca s-a marit dobanda sau nu. I-am intrebat sa-mi arate in contract unde scrie ca am aceasta obligatie ? Doamna de la juridic de la ei, in final mi-a dat dreptate, dar a spus ca trebuie sa platesc dobanda adaugata la final, fiindca daca-i dau in judecata chiar daca voi castiga, tot voi iesi in pierdere si mi-a facut un calcul pe hartie, cum ca la inflatia prognozata, ce-mi va da banca inapoi dupa 2 ani, nu va acoperi nici cheltuiala avocatului .In final , am solicitat bancii sa-mi inchida contul si am renuntat pe viitor orice legatura cu aceasta banca. (Si nu numai cu BRD.) Prefer sa strang, chiar daca intarzii o anumita achizitie. Cunosc pe cineva al carui copil , acum 20 de ani se casatorise si dorea o locuinta noua. A renuntat la imprumutul de la banca si impreuna cu sotia au locuit cu parintii baiatului iar banii i-au strans cu consecventa si determinare. Dupa 15 ani si-au cumparat locuinta cu banii proprii si cu imprumuturile de la ambii parinti ai tinerilor. Au rezolvat-o in 15 ani fara sa ramana datori si fara sa li se albeasca parul in cap de griji si stres. In schimb, cativa prieteni de-ai lor s-au imprumutat la banca si acum sunt pe cale sa piarda casa. Copii amicului meu au dovedit ca se poate si fara banca. Este o solutie viabila , dar trebuie sa ai vointa si determinare plus o intelegere in familie ireprosabila. Nu este un sfat, dar este o posibilitate viabila. Realitatea mi-a demonstrat-o.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările