Cum pot obţine despăgubiri foştii proprietari de imobile naţionalizate. Se apropie termenul-limită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
case nationalizate

Foştii proprietari de imobile naţionalizate mai au doar o lună la dispoziţie să cheme în judecată autorităţile pentru a le soluţiona cererile şi a li se acorda despăgubirile la care au dreptul.

Astfel, 20 noiembrie 2018 este termenul limită până la care foştii proprietari ai imobilelor naţionalizate care au formulat notificări în temeiul Legii nr. 10/2001 şi ale căror dosare se aflau înregistrate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, anterior intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013, pot chema în judecată Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (actualmente CNCI) pentru a le soluţiona cererile şi a li se acorda despăgubirile la care au dreptul.

Ce se întâmplă după data de 20 noiembrie? Ce alte mecanisme de soluţionare mai au foştii proprietari şi moştenitorii lor la îndemână, dacă nu acţionează acum CNCI în instanţă? Explică acest proces Ştefania Măciuceanu, managing associate al societăţii de avocaţi Zamfirescu Racoţi & Partners. Potrivit ei, aceştia se pot adresa instanţelor cu acelaşi gen de acţiune la expirarea termenului de 5 ani de când li se înregistrează la ANRP dosarele de despăgubiri.

Pe 20 noiembrie 2018 expiră termenul pentru dosarele ce erau deja înregistrate la ANRP la momentul intrării în vigoare a Legii 165/2013, şi anume 20 mai 2013. Desigur mai pot exista şi alte remedii/acţiuni, potrivit dreptului comun.

Care sunt motivele invocate de Comisii pentru care tot amână soluţionarea cauzelor? Ştefania Măciuceanu susţine că, în cele mai multe dintre cazuri, comisia tergiversează soluţionarea sub pretextul că nu sunt complete dosarele, solicitând persoanelor îndreptăţite uneori să producă probe imposibil de realizat.

Dacă cineva solicită acum (până la data de 20 noiembrie) în instanţă soluţionarea dosarului, care ar fi termenul de soluţionare până la emiterea deciziei finale? Ştefania Măciuceanu spune că aproximativ un an, un an şi jumătate.

Care sunt etapele de parcurs

Ştefania Măciuceanu explică şi care sunt etapele de parcurs în această situaţie, respectiv:

1. Foştii proprietari sau moştenitorii acestora trebuie să formuleze până la data de 20 noiembrie cererea de chemare în judecată prin care instanţa să stabilească întinderea dreptului de proprietate, cuantumul despăgubirilor.

2. Această acţiune se depune la Tribunalul Bucureşti.

3.  În cadrul procesului se numeşte un expert de către instanţă, care stabileşte valoarea despăgubirilor în baza grilei notariale în vigoare la data intrării legii 165/2013, adică 20.05.2013.

4. Instanţa emite o hotărâre (la care se mai poate face apel) în baza căreia se pune în executare hotărârea judecătorească.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite