Cum poţi evita comisioanele şi cât costă pachetele de cont curent oferite de băncile din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rate bancare indice robor ghiseu banca

Majoritatea băncilor practică o listă lungă de comisioane, iar pentru clienţii cu mai multe conturi bancare, relaţia cu acestea poate deveni complicată şi chiar scumpă.

 Ca urmare, multe dintre bănci au dezvoltat produse competitive, oferind comisioane reduse sau chiar zero, pentru a-şi convinge clienţii să apeleze în continuare la serviciile lor.

Fintech-ul Volt a analizat comisioanele practicate de 25 de bănci de pe piaţa românească. Studiul îşi propune identificarea băncilor care percep comisioane de încasare pe grila standard de comisioane, dar şi a celor care au pachete de cont curent cu zero costuri.

Pachetele de cont curent sunt gratuite doar în anumite condiţii, cea mai des întâlnită fiind cea a încasării unor venituri recurente în respectivul cont bancar. Sunt bănci care solicită şi efectuarea unui număr de tranzacţii în fiecare lună sau constituirea unor depozite peste o anumită sumă pentru a beneficia de costuri zero. Astfel pot fi evitate comisioanele în cazul operaţiunilor de bază.

Ce bănci percep comisioane de încasare pe grila standard de comisioane

banci-infografic-comisioane-cont-curent-volt

Analiza a luat în calcul comisioanele la încasare practicate de 25 de bănci. Dintre acestea, şapte percep comisioane care variază între 2 lei şi 5 lei pentru fiecare încasare (Banca Transilvania, Credit Europe Bank, Blon Bank France, BRD SocGen, CEC Bank, Alpha Bank, Banca Românească).

Totuşi, în cazul a patru dintre aceste bănci (BRD SocGen, Alpha Bank, Banca Românească sau CEC Bank), comisionul la încasare dispare atunci când clientul optează pentru un pachet de cont curent.

Alegerea unui pachet de cont curent: care sunt criteriile pentru a scăpa de comisioane?

Dintr-un total de 25 de bănci analizate, 19 pot oferi clienţilor pachete de cont curent cu zero costuri la respectarea anumitor condiţii. Cea mai des întâlnită condiţie este încasarea de venituri recurente, fie că vorbim despre salariu, pensie sau orice altă sumă de bani care intră lună de lună în respectivul cont. Pentru bănci contează doar depăşirea un anumit nivel al veniturilor încasate.

Dacă totuşi clientul nu reuşeşte să îndeplinească condiţiile de venit recurent, băncile îl vor taxa cu un comision lunar de administrare al pachetului de cont curent, care poate varia de la 2 la 12 lei. Sunt bănci care nu au condiţii de venit recurent, oferind zero costuri, însă taxează clienţii cu 5 până la 25 de lei pe lună pentru respectivul pachet.

În infograficul următor sunt prezentate costurile exacte pe care utilizatorul le plăteşte pentru transferuri interbancare către o parte dintre băncile locale atunci când acesta nu întruneşte toate condiţiile de eligibilitate ale pachetelor de cont curent. În plus, infograficul cuprinde şi băncile care percep comisioane la încasare, pachetele de cont curent ce pot fi accesate cu zero costuri, dar şi condiţiile pe care clientul trebuie să le îndeplinească pentru a nu fi taxat.

O altă modalitate prin care clienţii pot evita comisioanele la încasare este Volt. Aplicaţia le permite utilizatorilor transferul instant şi necomisionat de bani între orice carduri, doar folosind numărul de telefon. Se recomandă consultarea băncii emitente a cardului pentru a vedea dacă aceasta percepe comisioane adiţionale la transferul în Volt.

Volt este prima aplicaţie 100% românească de transfer de bani în sistem Peer-2-Peer, un fintech lansat în 2017 de către Volt Finance, în parteneriat cu Visa, Mastercard şi Libra Internet Bank. Volt permite transferuri de bani instante dintr-un cont în altul, chiar şi între bănci diferite, la orice oră din zi si din noapte. Este ca o aplicaţie de chatting, doar că în loc de gif-uri şi emoticoane, sunt trimişi bani. 

Transferurile prin Volt posibile atât cu cardurile Mastercard, cât şi cu cele Visa. Aplicaţia este disponibilă atât pentru dispozitivele Android, cât şi pentru iOS. Mai multe informaţii despre Volt sunt disponibile pe www.volt.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite