Cum poţi stinge datoriile la Fisc prin dare în plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiscul reaminteşte românilor că îşi pot şterge datoriile la ANAF prin operaţiunea de dare în plată şi clarifică, printr-un ordin, cum se stabileşte valoarea bunurilor pe care datornicii le trec în proprietatea statului.

„Creanţele fiscale administrate de organul fiscal central, cu excepţia celor cu reţinere la sursă şi a accesoriilor aferente acestora, a drepturilor vamale şi a altor creanţe transmise spre colectare organului fiscal central, pot fi stinse, la cererea debitorului, oricând, cu acordul creditorului fiscal, prin trecerea în proprietatea publică a statului a bunurilor imobile reprezentând construcţie şi teren aferent, precum şi terenuri fără construcţii, după caz, chiar dacă acestea sunt supuse executării silite de către organul fiscal competent”, arată un ordin al ANAF.

Stingerea datoriilor la Fisc prin dare în plată se face ca urmare a unei cereri depusă de către debitor. Cererea trebuie să cuprindă „menţiunea debitorului/debitorului garant ca a luat la cunoştinţă despre valoarea la care se face stingerea creanţelor fiscale stabilită prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală”.

Fiscul reglementează acum, printr-un proiect de ordin, valoarea la care se face stingerea creanţelor fiscale prin dare în plată, respectiv:

a) în cazul debitorilor pentru care nu s-a deschis procedura insolvenţei/ debitorului garant persoană juridică, la valoarea cea mai mică pentru fiecare bun imobil în parte, dintre valoarea stabilită prin evaluare a bunurilor imobile, în conformitate cu prevederile art.232 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare şi valoarea de inventar a bunurilor imobile, evidenţiată în contabilitate, reevaluată în conformitate cu ultimele reglementări legale în vigoare.

b) în cazul debitorului garant persoană fizică, la valoarea stabilită prin evaluare a bunurilor imobile, în conformitate cu prevederile art.232 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

c) în cazul debitorului pentru care s-a deschis procedura insolvenţei, la valoarea de lichidare din raportul de evaluare, stabilită potrivit art.154 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, pentru fiecare bun imobil în parte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite