Cum şi-a dat Guvernul cu stângu-n dreptul la impozitarea bacşişului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a nu fi sancţionaţi dur de Fisc, proprietarii de localuri au adus modificări caselor de marcat pentru emiterea bonurilor pentru bacşiş şi au întocmit registre de bani personali   FOTO mediafax
Pentru a nu fi sancţionaţi dur de Fisc, proprietarii de localuri au adus modificări caselor de marcat pentru emiterea bonurilor pentru bacşiş şi au întocmit registre de bani personali   FOTO mediafax

Autorităţile au decis că este mai bine să elimine impozitarea bacşişului după ce şi-au dat seama că reglementările proaspăt intrate în vigoare nu acoperă toate situaţiile posibile, deşi fuseseră avertizate din timp.

Guvernul a anunţat deja că va elimina impozitul pe bacşiş la doar o săptămână după introducerea acestuia, în condiţiile în care Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a anunţat că măsura „nu se poate reglementa în toate speţele sale“, aşa cum „Adevărul“ a arătat în repetate rânduri. 

Decizia de eliminare a impozitului pe bacşiş vine în condiţiile în care sute de mii de firme au fost obligate să îşi modifice casele de marcat pentru a putea emite bonuri fără TVA, iar patronii de restaurante, baruri şi cafenele s-au înghesuit la cozi imense pentru a cumpăra registre de bani personali în care angajaţii să îşi declare zilnic, înaintea începerii programului, sumele pe care le au asupra lor. Ulterior, întocmirea acestor registre trebuia notificată la Fisc.

Impozitarea bacşişului eliminată: apare impozitul forfetar

Teodorovici a anunţat că modificarea ar putea fi aplicată de la 1 iunie, de către Parlament, urmând ca de la începutul anului viitor să fie introdus, prin Codul Fiscal, impozitul forfetar. „Solicitările au fost de amânare a taxării bacşişului sau de anulare a lui. Am decis de comun acord eliminarea taxării. Vom introduce probabil de la 1 ianuarie anul viitor un impozit forfetar. (...) Există un proiect în Parlament care se află la Camera Deputaţilor în acest moment şi vom încerca să introducem în Codul Fiscal prevederile acestui impozit forfetar după ce patronatele din turism se vor mai uita pe text încă o dată“, a spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a avut vineri consultări privind fiscalizarea bacşişului cu reprezentanţi ai industriei hoteliere, de restaurante şi servicii de catering, inclusiv din segmentul livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria furnizorilor de servicii de taximetrie. 

Impozitarea bacşişului. Birocraţie la pizza

Livrările la domiciliu şi serviciile de taximetrie sunt două dintre zonele „fierbinţi“ în care impozitarea bacşişului era aproape imposibil de aplicat. În urmă cu două săptămâni, presa l-a întrebat pe Teodorovici cum se dă bacşiş băiatului care livrează pizza. Teodorovici a răspuns atunci că doritorul trebuie să se deplaseze la sediul firmei. Ulterior, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a încercat „metoda“ şi a trebuit să meargă la sediul firmei care livra pizza şi la sediul firmei de taxi pentru a putea primi bonurile pentru bacşiş, toată tevatura durând mai bine de două ore.

Teodorovici a revenit apoi şi a spus că cei care livrează produse acasă au obligaţia de a bate bonul pe casă atunci când ajung înapoi la firmă. Dar oficialul nu a precizat cum ajunge apoi bonul la client. Ministrul nu a clarificat atunci nici ce se întâmplă în cazul în care un angajat al unei firme de livrări este surprins într-un control cu sume nejustificate asupra lui, reprezentând bacşişul încă nemarcat din cauză că nu a ajuns la sediu.

Acelaşi gen de probleme se întâlnesc şi în cazul serviciilor de taximetrie. Tedorovici explica la finele lunii aprilie că, pentru călătoria cu taxi, aparatul de marcat va trebui modificat astfel încât acesta să emită, în afara bonului fiscal emis conform distanţei parcurse şi tarifului perceput pe kilometru, şi un bon fiscal pentru bacşişul dat de client. Numai că experţii au arătat că aşa ceva nu este posibil.

Serviciile la domiciliu, neverificabile

Serviciile la domiciliu, de la instalarea de termopane la repararea de ţevi, serviciile de curăţenie, de cosmetică sau baby-sitter au intrat şi ele sub umbrela legislaţiei privind bacşişul, dar consultanţii fiscali contactaţi de „Adevărul“ au arătat că verificarea acestora de către Fisc este practic imposibilă.

De asemenea, o serie de alte plăţi informale au rămas în continuare o nebuloasă, în ciuda reglementării bacşişului. Este vorba de sumele primite de către manelişti, lăutari, doctori sau preoţi, care nu sunt fiscalizate.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Potrivit reglementărilor, bacşişul se evidenţiază separat pe un alt bon fiscal şi nu intră în sfera TVA. 

Recuperarea amenzilor, problemă constituţională

Amenzile date de Fisc pentru descoperirea unor sume suplimentare în casa de marcat au ajuns, la rândul lor, problematice, deoarece Ordonanţa de Urgenţă 8/2015, prin care se reglementează fiscalizarea bacşişului, stabileşte că în cazul unei decizii a instanţei de anulare a unei contravenţii date de Fisc, suma nu poate fi recuperată.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în acest caz arătând că nereturnarea unei amenzi după decizia instanţei de anulare a acesteia este neconstituţională şi permite abuzuri din partea organelor de control.

Pe lângă încălcarea separaţiei puterilor în stat, Avocatul Poporului argumentează că actul normativ vizat este neconstituţional în ansamblul său, întrucât afectează drepturi şi libertăţi constituţionale, în speţă accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, condiţiile restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, precum şi libertatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate.

Eugen Teodorovici a anunţat vineri că firmele care au fost amendate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în urma controalelor şi au obţinut decizie în instanţă de anulare vor primi banii înapoi, modificarea urmând să fie făcută în Parlament săptămâna viitoare. „Aceste referiri la acea prevedere, care săptămâna viitoare se va regla în Parlament, aceea care nu dădea dreptul unui agent economic, în cazul în care obţine în instanţă câştig de cauză, să-şi recupereze banii, ceea ce într-adevăr nu se poate accepta. Şi fără acţiunea Avocatului Poporului s-ar fi modificat săptămâna viitoare în Parlament“, a afirmat vineri ministrul.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite