Cum şi-a tras ANAF partea leului din banii pentru extinderea reţelelor de gaze: 100 milioane de lei de la o companie care operează în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
omv marea neagra exploatare gaze lege offshore.jpg

Aproape 100 de milioane de lei, încasaţi de ANAF ca impozit pe veniturile suplimentare rezultate în urma exploatării gazelor din Marea Neagră, nu şi-au mai atins scopul pentru care au fost colectaţi, rămânând în „buzunarele” Fiscului pentru că le-a înregistrat greşit în cont.

Potrivit Raportului Curţii de Conturi, „la nivelul anului 2019 a fost înregistrată eronat în contabilitatea creanţelor bugetare şi în contabilitatea ANAF, în contul „Creditori”, suma de 97.923 mii lei, reprezentând impozit asupra veniturilor suplimentare offshore, achitat de un agent economic”. 

„Această sumă a fost încasată de la agentul economic în baza Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, dar a fost păstrată eronat de ANAF în cont de disponibil al ANAF şi nu a fost alocată fondului special constituit şi utilizat pentru finanţarea înfiinţării şi extinderii reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemul naţional de transport gaze naturale, precum şi alte investiţii stabilite prin hotărâre a Guvernului. 

Suma înregistrată eronat în evidenţa contabilă a ANAF, în contul „Creditori”, prezenta un sold de 97,92 milioane lei la data de 31.12.2019, iar, la data finalizării auditului, (2.10.2020) soldul respectiv a ajuns la 146,84 milioane lei.

ANAF, an de an, a menţinut şi raportat în situaţiile financiare anuale, sume care trebuiau recuperate sau înregistrate în conturile de venituri şi cheltuieli ale bugetului de stat, după caz. În raportul explicativ la situaţiile financiare din ultimii trei ani se menţin sume care nu reflectă realitatea, în sensul că acestea nu se mai pot recupera, din diverse motive sau, în cazul unora, intervenind perioada de prescriere. Valoarea estimativă a abaterii este de 4.501 mii lei. 

Sumele sunt înregistrate şi menţinute de mai mulţi ani, fără a fi analizate şi clarificate, în diferite conturi de:

„Debitori” – reprezentând în general diferite amenzi, sume poprite etc.;

„Alte creanţe în legătură cu personalul” – reprezentând sume de recuperat de la personalul ANAF pentru convorbiri telefonice;

„Avansuri de trezorerie” – reprezentând avansuri acordate personalului pentru deplasări; „Creditori” – reprezentând diferite garanţii de bună execuţie;

„Disponibil pentru sume de mandat şi sume în depozit” – reprezentând diferite garanţii de participare la licitaţii, încasări contravaloare telefonie mobilă etc;

„Decontări din operaţii în curs de clarificare” – reprezentând contravaloarea obiectelor de inventar şi valoarea neamortizată a mijloacelor fixe constatate minusuri la inventarierile anilor precedenţi. 

Recomandări 

- înregistrarea corectă în contabilitatea creanţelor bugetare şi în contabilitatea ANAF - centrală a sumelor încasate, reprezentând impozit asupra veniturilor suplimentare offshore; 

Cine forează în Marea Neagră

1. OMV Petrom şi Exxon Mobil

Compania austriaco-românească, controlată de grupul austriac OMV, la care statul român mai deţine o participaţie de 20%, forează în perimetrele cele mai mari din Marea Neagră: Histria, Neptun 1 şi Neptun 2. 

2. Asocierea BSOG-Petro Ventures-Gas Plus

Colaborarea celor trei companii are loc în perimetrele Midia şi Pelican, iar în perimetrul Luceafărul compania Black Sea Oil&Gas (BSOG) lucrează doar cu Petro Ventures. 

3. Lukoil şi Romgaz

Grupul rusesc Lukoil caută gaz în perimetrele Rapsodia şi Trident, alături de compania românească de stat Romgaz, în platoul continental românesc al Mării Negre, la care statul român a câştigat acces după victoria de la Tribunalul Internaţional de la Haga, în faţa Ucrainei. 

4. Petromar Resources, firmă controlată de milionarul Gabriel Comănescu prin compania Upetrom Group Management, sapă după gaz şi petrol în perimetrele Muridava şi Cobălcescu, vecine cu cele unde sapă ruşii de la Lukoil.

perimetre gaze marea neagra sursa Deloitte
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite