Cum sunt taxate băncile în alte state europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa-zisa „taxă pe lăcomie” nu a fost inventată de români, suprataxarea activelor bancare fiind practicată şi în alte state europene. Diferenţele sunt însă majore: scopul nu este acela de a acoperi deficitul bugetar, ci de prevenire a riscurilor eventualelor crize.

„Taxa pe activele băncilor nu este, în alte ţări din UE, o metodă de acoperire a deficitului bugetar, ci un instrument de politică economică şi de prevenire a riscurilor eventualelor crize, care a fost reglementată după lungi perioade de dezbatere publică şi după analizarea impactului asupra mediului de afaceri”, a informat luni Confederaţia Naţională a IMM-urilor (CNIPMMR).

Potrivit acesteia, Franţa, Germania şi Suedia strâng banii de pe taxa pe activele bancare în fonduri cu care să întervină în cazul în care o bancă aflată în dificultate pune în pericol sistemul.

Spre exemplu, în Suedia taxa este de 0,036% şi a fost introdusă pe activele bancare după ce măsura a fost discutată inclusiv într-o sesiune specială a Grupului G20. Anual se strâng peste 250 de milioane de euro într-un fond de siguranţă pentru băncile în dificultate. 

În Austria, băncile sunt taxate în funcţie de mărimea lor, cu 0,024 până la 0,029% pentru active mai mari de 300 de milioane de euro. După introducerea în 2011, a fost redusă. 

În  Marea Britanie taxa pe cifra de afaceri a fost introdusă în 2011: se foloseşte taxa pe cifra de afaceri pentru a descuraja apetitul pentru risc al băncilor, de pildă prin atragerea de depozite la dobânzi prea mari.

Islanda are o taxă de 0,376% pe pasivele bancare care depăşesc o anumită sumă.

În Polonia, taxa este de 0,44% pe active şi a fost impusă în 2016 in ciuda avertismentelor băncii centrale şi ale agenţiilor de rating.

Ungaria este singurul exemplu de introducere a taxei pe activele bancare pentru acoperirea deficitului bugetar. Până la apariţia taxei româneşti, avea şi cea mai mare taxă: 0,53% din active, depăşită în România (0,9%).

În România, controverstata „taxa pe lăcomie”  a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. În forma adoptată, Guvernul a făcut câteva modificări faţă de varianta anunţată iniţial de ministrul Finanţelor.

Vestita taxă pe lăcomie a fost redenumită în taxa pe activele financiare ale băncilor. Aceasta este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% şi 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite