Bani

articolul anterior articolul urmator

Cum vom plăti, practic, bacşişul, de la 1 octombrie

31
18 Aug 2019 16:50:43
Autor: Elena Deacu

Guvernul schimbă modul în care vom plăti bacşiş, de la 1 octombrie. Practic, acesta va rămâne opţional, dar va fi menţionat pe bonul fiscal, fără însă ca serviciile să fie condiţionate de acordarea ciubucului.

Ministrul Finanţelor a publicat săptămâna trecută un proiect prin care plănuieşte reglementarea şi impozitarea bacşişului. Acesta nu a fost încă adoptat. Măsura vine ca urmare a presiunilor din partea organizaţiilor profesionale şi patronale din domeniul HORECA, care au solicitat Finanţelor, în repetate rânduri, să analizeze posibilitatea introducerii unei noi reglementări legale a bacşişului în acest domeniu. Industria susţine că, pe măsură ce plăţile cu card sunt tot mai răspândite, industria resimte o scădere mai mare a sumelor din bacşiş. În 2015, Guvernul a introdus pentru scurt timp o măsură similare care a fost ulterior eliminată, ca urmare a criticilor publice.

Acum, dacă Guvernul va aproba modificările, bacşişul va fi impozitat de la 1 octombrie. Mai precis, bacşişul va fi evidenţiat iniţial pe o notă de plată, care va fi înmânată clientului. Pe această notă de plată va exista o rubrică destinată alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit. O noutate este că bacşişul va putea fi cuprins între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.  Ulterior, clientul va primi fie un bon fiscal, fie acelaşi bon, pe care bacşişul oferit va fi evidenţiat. Bacşişul va putea fi oferit şi la plata cu cardul, electronică, nu doar la plata cash, cu numerar.

Foarte important de menţionat este că bacşişul nu va fi obligatoriu. Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului, susţine Ministerul Finanţelor.

Noile reglementări se aplică în baruri şi restaurante. În ceea ce priveşte livrările la domiciliu, proiectul prevede că nu e obligatorie trecerea bacşişului pe bon.

Sumele provenite din încasarea bacşişului se vor distribui integral salariaţilor. Cu toate acestea, ele vor fi impozitate, iar dările vor fi reţinute la sursă, de către angajator, iar angajaţii vor primi doar suma netă în mână. Companiile vor trebui să stabilească, printr-un regulament intern, procedura şi modalitatea de distribuire către salariaţi, a sumelor provenite din încasarea bacşişului, până la 1 octombrie.

Drept urmare, şi Ministerul Finanţelor se aşteaptă să „ciupească” bani din bacşişurile lăsate de români: între 750 milioane lei şi 1,5 miliarde lei, ţinând cont că cifra de afaceri a sectorului economic vizat este semnificativă la nivelul economiei naţionale, de circa 15 miliarde lei.

Bacşişul în alte ţări                              

Analiza practicilor europene şi mondiale în domeniul reglementării bacşişului arată obiceiuri diferite.

Unele ţări, cum ar fi Spania, Bulgaria, Ungaria, nu au nicio reglementare în legislaţie. Altele, însă, au prevederi în acest scop, potrivit companiei de consultanţă Deloitte. În Franţa, de exemplu, bacşişul este inclus pe bonul fiscal, iar sumele astfel încasate de către companii sunt, ulterior, distribuite către angajaţi, conform legii. În alte state, de exemplu, în Germania, Italia sau Cehia, societăţile includ fie în preţul produselor, fie pe un rând separat de pe bon o „taxă pentru servicii”, cuprinsă între 10%-15% din valoarea notei de plată. Sumele devin venit la nivelul companiei şi, ulterior, sunt de asemenea distribuite către angajaţi şi astfel impozitate ca atare.

În Elveţia, Columbia, Egipt şi Bolivia, bacşişul se evidenţiază pe nota de plată, dar se obişnuieşte şi un bacşiş extra. În Argentina, Franţa şi Brazilia, bacşişul este inclus în nota de plată şi nu se aşteaptă nimic în plus.

În ţări precum Marea Britanie, Cehia, Croaţia, Canada, Turcia, Grecia, Spania, clientul lasă între 10% şi 20%,

În Statele Unite ale Americii, cele mai noi reglementări, propuse în anul 2017, prevăd ca bacşişul să revină angajatorului în totalitate, iar el să decidă împărţirea între personalul de servire şi personalul din bucătărie. Acesta poate însă decide şi să îl păstreze integral. Angajatul are obligatia să îşi declare veniturile din bacşişuri, ce sunt taxate cu 8%. În situaţia în care din salariu plus bacşiş, angajatul nu ajunge la un venit de minim 7,25 euro pe oră, angajatorul trebuie să suplimenteze cu bani pentru a îi asigura venitul minim. Angajatorul colectează impozitul pe venit, taxa de asigurare socială şi taxa medicală pe veniturile din bacşişuri declarate de angajat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Ionel Marcu
18.08.2019, 17:03:35

Și dacă baccișul rămâne "la negru", ce face Orlando? Pune un anafist de-al lui să controleze la buzunare fiecare ospătar la ieșirea din tură?!

+6 (6 voturi)
sica
18.08.2019, 17:10:07

Bacsisul din lucrari poblice cu statul se impoziteza?

+7 (7 voturi)
Gigi Fular
18.08.2019, 17:25:43

Desfiiintati pensiile speciale in armata mi jandarmerie parlament primarii. Singurii trecuti in constitutie sunt magistratii (si acolo poti sa pui impozit 90% tot ce sare de 10.000lei suma absolut suficienta oricarui pensionar in Romania). DESFIINTATE ABROGATE ANULATE orice termen care duce la disparitia lor este binevenit.

+5 (7 voturi)
Tomescu Tom
18.08.2019, 17:17:42

Când vine vorba de veniturile din mediul privat ... bacșișul trebuie impozitat ... Că e privat ! Și beneficiarii bacșișului oricum sunt sărăcanii ..care nu au cum să mârâie ... Șpăgile din instituțiile de stat ... alea de sute de mii/ milioane de euro ... alea se fac nevăzute din start ...! Fiscul nu-și pune niciodată problema ... cum doamne iartă-mă ..trăiesc atât de mulți ca regii /împărații /din salarii minuscule de bugetari ? Ăia nu pot să justifice nici 10% din ceea ce au .... Excepție fac cei cu parinți/ mătuși/bunici care chiar săraci fiind si ei ... foști bugetari fiind și ei/ pensionari ..cu salarii/pensii minuscule .....le fac totuși donații de sute de mii / milioane de euro .... . Oricum ar fi ... ......tot bacșișul nedeclarat al săracilor este sursa eșecului guvernării neo comuniste, ALDE PSD-iste ! Chelnerii și ospătarii falimentează statul român ... . Reinventați fraților ---->>>>>> LEGEA NUMAR: 18 DIN 24/6 /68 privind controlul provenienței unor bunuri ale persoanelor fizice, care nu au fost dobândite in mod licit ! . Dacă ar fi din nou aplicată ... ar fi o nouă/adevărată revoluție ... . :)))

+7 (7 voturi)
Sorin Barbu
18.08.2019, 17:21:24

Sa nu uitați criminali nenorociți ss impozitați şi aerul care Îl respirâm din pacate în România. Oricum nu las un cent iar pe ospâtari Îi îndemn sa nu declare nimic la mizeria de ANAF PE CAT SE POATE .

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (31)