Darea în plată s-ar putea aplica şi la „Prima Casă“. Iniţiatorul legii privind darea în plată lucrează la un proiect similar pentru cei care s-au împrumutat prin programul guvernamental

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Daniel Zamfir vrea ca şi românii care au luat credite „Prima Casă“ să aibă posibilitate de a da băncii locuinţa, iar datoria să se stingă FOTO Adevărul
Deputatul Daniel Zamfir vrea ca şi românii care au luat credite „Prima Casă“ să aibă posibilitate de a da băncii locuinţa, iar datoria să se stingă FOTO Adevărul

Deputatul Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată, care a trecut miercuri de vot în plenul Camerei Deputaţilor şi urmează să ajungă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, lucrează la un proiect de lege similar celui privind darea în plată, care să acopere şi situaţia celor care au contractat un împrumut „Prima Casă“.

Zamfir vrea ca şi cei care au luat un credit „Prima Casă“ şi pe care nu-l mai pot plăti să aibă posibilitate de a da băncii locuinţa, iar datoria să se stingă.  

Daniel Zamfir spune că pregăteşte o lege asemănătoare dării în plată, prin care şi cei care au achiziţionat imobile prin programul „Prima Casă“ să beneficieze de protecţie, potrivit News.ro. Deputatul PNL a precizat că, şi în cazul persoanelor care au achiziţionat locuinţă prin programul guvernamental „Pirma Casă“, cei care înregistrează restanţe la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) riscă să îşi piardă locuinţa şi să rămână şi cu datoria la bancă. 

Potrivit lui Zamfir, iniţiativa pe care o pregăteşte îşi propune să menţină principiul conform căruia, dacă banca a luat casa debitorului, atunci datoria se stinge. 

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, săptămână trecută, aproape în unanimitate, doar cu o abţinere, legea privind darea în plată. Proiectul a fost adoptat în forma care a trecut de Comisia juridică, respectiv exceptarea programului „Prima Casă“ din textul legii, precum şi stabilirea plafonului pentru suma împrumutată de la bancă pentru achiziţia locuinţei la 250.000 euro. Camera Deputaţilor a fost forul decizional, legea plecând la promulgare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite