Peste 25% din români nu mai au bani după cheltuielile de bază. Dacă le rămân bani, îşi plătesc datoriile, economisesc sau îşi cumpără haine noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste un sfert dintre români nu mai au bani după acoperirea cheltuielilor de bază, iar dintre persoanele care mai rămân cu bani, 30% îi folosesc pentru plata datoriilor, 26% economisesc şi 23% îşi cumpără haine noi, potrivit unui sondaj Nielsen.

Totodată, 19% aduc îmbunătăţiri locuinţei, 17% se distrează înafara casei, 16% merg în vacanţe şi concedii şi 13% achiziţionează produse tehnologice noi, potrivit sondajului global privind încrederea consumatorilor şi intenţia de a cheltui, citat de Mediafax.

Cei mai puţini dintre români alocă din banii rămaşi pentru fondul de pensii - 4% sau pentru investiţii în acţiuni la bursă - doar 1%.

Comparativ cu media europeană, românii îşi prioritizează în mod diferit banii rămaşi. Astfel, cei mai mulţi europeni - 33% - spun că îi folosesc pentru a economisi, 30% îşi cumpără haine noi, 27% achiziţionează vacanţe, 25% îşi plătesc din datorii şi 23% cheltuie pe divertisment înafara casei. Media europenilor care rămân fără bani după acoperirea cheltuielilor de bază este de 22%.

Potrivit sursei citate, rezultatele pentru Romania sunt în linie cu media europeană în ceea ce priveşte amenajarea casei (20%) şi achiziţia de noi produse IT (15%).

„Rezultatele la nivelul ţării noastre dezvăluie intenţia - raportată bineînţeles la veniturile mai mici faţă de alte ţări europene - de a cheltui mai puţin comparativ cu media europeană pentru divertisment în afara casei şi vacanţe. Prioritizarea la nivelul cheltuielilor discreţionare este foarte clară mai ales atunci când observăm că rezultatele pentru România sunt în linie cu media europeană în special în ceea ce priveşte amenajarea casei şi noi produse IT, dezvăluind cei doi poli fundamentali ai societăţii noastre în acest moment, anume segmentul de consumatori mai static, mai conservator şi segmentul mai dinamic, care tinde din ce în ce mai mult spre modernitate“, a declarat Cătălina Laschon, director al departamentului de Cercetare a Consumatorului al Nielsen România.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), veniturile medii pe gospodărie au fost în trimestrul al treilea al anului trecut de 2.528 lei pe lună, iar cheltuielile au însumat 2.267 lei, aproape 90% din venituri.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei.

cheltuieli

Mai puteţi citi: 

INFOGRAFIE Costurile vieţii topesc 75% din bugetul familiilor. Numai hrana şi întreţinerea înseamnă jumătate din banii românilor. Pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana, întreţinerea locuinţei, transportul, abonamentele la telefon şi cablu-TV, dar şi pentru a-şi plăti taxele, românii sunt nevoiţi să aloce 1.700 de lei lunar. Pentru economisire rămân tot mai puţini bani.

Impozitele şi taxele ciupesc tot mai mult din bugetele de familie ale românilor. Ponderea impozitelor şi taxelor în totalul cheltuielilor efectuate de gospodăriile populaţiei a crescut de la 16,5% în vara lui 2012 la 17,2% în vara lui 2013, reiese din datele anchetelor asupra bugetelor de familie realizate de Institutul Naţional de Statistică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite