Bani

articolul anterior articolul urmator

Sute de mii de români îşi pot cere banii înapoi de la Fisc

4
21 Aug 2019 19:22:23
Autor: Elena Deacu

Circa 600.000 de români care au plătit contribuţia la sănătate pentru anii 2015-2017 îşi pot cere banii înapoi, începând de astăzi. Guvernul trebuie să returneze peste un miliard de lei.

În luna mai, autorităţile au decis să anuleze contribuţia la sănătate (CASS) pentru persoanele fizice cu venituri sub nivelul salariului minim brut pe ţară, care au fost obţinute în perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017. Ordinul Ministerului de Finanţe care prevede anularea contribuţiei a fost publicat azi în Monitorul Oficial.

Astfel, românii care au încasat venituri mici în această perioadă şi au plătit CASS-ul îşi pot primi banii înapoi. Este vorba despre 600.000 de contribuabili.

Valoarea sumei care face obiectul amnistiei se ridică la 1,035 miliarde de lei, potrivit notei de fundamentare a ordinului.

Cum poţi obţine banii înapoi             

Persoanele fizice care au achitat CASS pot solicita restituirea sumelor prin depunerea unei cereri la Fisc.

Totodată, dacă un contribuabil are alte datorii la stat, ANAF va reţine sumele datorate din banii achitaţi în contul CASS iar cei care nu au nicio datorie vor recupera suma integrală.


MODEL DE CERERE
 
 
Nr. .......... din ..........
Către . . . . . . . . . . (organul fiscal competent)
 
CERERE
de restituire a creanţelor fiscale/bugetare
 
 
Subsemnatul/Subscrisa . . . . . . . . . . 1, cu domiciliul/sediul în localitatea . . . . . . . . . ., str. . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . ., bl. . . . . . . . . . ., sc. . . . . . . . . . ., ap. . . . . . . . . . ., judeţul/sectorul . . . . . . . . . . ., având C.I.F. . . . . . . . . . . 2, solicit restituirea creanţelor fiscale/bugetare, după cum urmează:
1 Se va menţiona numele şi prenumele/denumirea contribuabilului
2 Se vor menţiona codul numeric personal, numărul de identificare fiscală, codul de înregistrare fiscală sau codul unic de înregistrare, după caz.
□ restituirea sumelor de la buget, reprezentând . . . . . . . . . . 3, în sumă de . . . . . . . . . . lei, în temeiul art. 168 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
3 Se va menţiona denumirea creanţei fiscale/bugetare, respectiv denumirea impozitului, taxei sau contribuţiei sociale, ori a sumei de plată de la buget, după caz, pentru care se solicită restituirea, ori denumirea contului unic în care s-a efectuat plata pentru care se solicită restituirea.
□ restituirea impozitului pe venit reţinut la sursă, în sumă de . . . . . . . . . . lei, în temeiul art. 170 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere că plătitorul nu mai există/se află în procedura insolvenţei, potrivit legii,
□ acordarea dobânzilor în cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget, în temeiul art. 182 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
Menţionez că am luat cunoştinţă că din sumele de restituit vor fi compensate de către organul fiscal central eventualele obligaţii fiscale/bugetare restante existente în evidenţa fiscală la data restituirii.
Solicit/Solicităm ca restituirea efectivă a sumelor cuvenite în continuare să se efectueze4:
4 Se va bifa modalitatea agreată pentru restituire de către contribuabilul persoană fizică, iar în cazul contribuabilului persoană juridică se va bifa în mod obligatoriu contul bancar în care doreşte restituirea.
( ) în contul bancar nr. . . . . . . . . . ., deschis la . . . . . . . . . . ;
( ) în numerar, la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului.
 
Contribuabilul/Reprezentantul legal al contribuabilului,
. . . . . . . . . . .
(numele şi prenumele)
Semnătura . . . . . . . . . .

Data . . . . . . . . . . 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Cornel Ciobanu
21.08.2019, 20:41:52

....din lunga lista de cretinatati: de ce trebuie depusa o cerere cind fiscul stie exact cine si cit trebuie sa primeasca. Aceeasi idiotenie ca si la taxa auto. Oare o sa scape vre-o tara asta de hartii inutile ? ...sau de idioti care conduc ?

+7 (9 voturi)
Edmond Wolf
21.08.2019, 21:55:18

@ Cornel Ciobanu - Pentru că statul român este milog, lipsit de bun simț elementar și fără scrupule. Dacă X sau Y nu citește presa, nu se uită la televizor, nu accesează internetul, este plecat din țară, sau etc., statul român rămâne în teorie cu banii. La ce te aștepți de la o guvernare care și-a propus inclusiv să pună accize pe apa de izvor și pe fântânile din curțile oamenilor? Nu este o glumă. Propunerea legislativă se află în parlament. Nici un stat european nu a scos o asemenea lege până în prezent. Va urma taxa pe aer. Este normal ca un angajat să lucreze 2 ore pe zi, să plătească contribuții pentru 8 ore iar la pensie să nu se pună că a contribuit pentru norma întreagă?

+5 (5 voturi)
Gicu Gicu
21.08.2019, 22:43:50

Foarte corect dl Ciobanu, fixul stie ce a gresit, cui si cat trebui sa i se returneze banii. Poate efecitv sa trimita notificare prin posta la fel cand face cand pune poprire si oamenii sa vina sa isi recupereze banii. Prin declaratia asta clar ca injumatateste oamenii care vor merge sa ridice banii pentru ca cine naiba stie cine e pe lista aia apoi cat are de incasat...birocratia de cacat din tara de cacat

+3 (3 voturi)
ivanhoe zoom
22.08.2019, 01:31:42

Iar acei dobi care au decis ca atunci, candva sa contribuie la CASS si cei carora li se vor inapoia banii , cine sunt? Nu trebuie sanctionati? Incompetentii draq!

+4 (4 voturi)