DECIZIE Conversia creditelor în franci elveţieni, îngropată definitiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii CCR trebuie să decidă dacă amânările sunt constituţionale

Proiectul de lege ce obliga băncile să convertească în lei creditele acordate în franci elveţieni a fost respins definitiv de Camera Deputaţilor.

Proiectul de act normativ a fost iniţial declarat neconstituţional, în 2017, de către Curtea Constituţională a României (CCR), iar ulterior s-a reluat traseul legislativ de adoptare în Parlament. Însă deputaţii au decis, joi, să îl respingă definitiv. Drept urmare, acesta nu se va aplica vreodată, scrie avocatnet.ro.

Potrivit Proiectului de lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, creditele în franci elveţieni acordate cetăţenilor trebuiau să fie convertite în lei, conform prevederilor adoptate iniţial. „Pentru creditele acordate în franci elveţieni, creditorii sunt obligaţi să efectueze conversia în LEI a soldului creditului exprimat în franci elveţieni”, scria în document. Astfel, conversia urma să fie făcută printr-un act adiţional la contractul de credit, la cursul de schimb de la data încheierii contractului.

În plus, urma să fie interzisă „introducerea în actele adiţionale de conversie a altor prevederi decât cele impuse prin legislaţie”, scria în proiect, cu precizarea că, dacă băncile ignorau interdicţia, dispoziţiile nelegale erau considerate automat nule.

„În cazul în care împrumutatul a contractat un împrumut pentru achiziţionarea unui imobil, teren, construcţie, reabilitare, consolidare, extindere, în actul adiţional încheiat cu ocazia conversiei, creditul va fi încadrat corespunzător ca «imobiliar», «ipotecar», indiferent cum a fost denumit/vândut/raportat iniţial produsul bancar în franci elveţieni”, era punctat în proiectul de lege.

Cursul de schimb folosit la conversie trebuia să fie cel al Băncii Naţionale a României (BNR) din data încheierii contractului/convenţiei de credit în franci elveţieni. Banca urma să comunice în maximum 30 de zile atât actul adiţional, cât şi noul plan de rambursare pentru lunile rămase, acestea urmând să fie înmânate „cel mai târziu la următoarea scadenţă după intrarea in vigoare a prezentei legi”.

Dacă nu converteau creditele din franci elveţieni în lei, băncile riscau o amendă cuprinsă între 20.000 şi 100.000 de lei. Totodată, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor puteau să dispună aducerea contractului în cauză în conformitate cu prevederile legale (în cel mult 15 zile) şi să propună aducerea tuturor contractelor similare în conformitate cu prevederile legale (în maximum 30 de zile).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite