Bani

articolul anterior articolul urmator

Despre bănci, în două vorbe, pe înţelesul tuturor

9
20 Dec 2018 11:27:31
Ancelin Roseti

Mulţi ar putea rămâne surprinşi, însă, în ciuda a ceea ce par, băncile sunt motorul oricărei economii ― fără ele lumea s-ar întoarce în peşteri, fiindcă drumul civilizaţiei, că ne convine sau nu, a început odată cu banul.

Chiar şi existenţa controversatului internet ― depinde de unghiul din care e privit ―, se datorează băncilor. Casele în care locuiesc, de pildă, cei supăraţi pe bănci, se datorează băncilor ― autoturismele lor, de asemenea. Locul de muncă pe care il au se datorează băncilor ― dacă au ajutor social, tot lor li se datorează. Bugetarii, bunăoară (sinecurişti sau nu), reuşesc a sta liniştiţi şi confortabil racordaţi la ugerul statului, culmea!, tot datorită băncilor ş.a.m.d.

Pe de altă parte, faptul că nu văd pe cer avioane ce au a le bombarda casele pe care şi le-au cumpărat, faptul că nu sunt obligaţi, ei sau fii lor, să ia arma în mână şi să meargă în linia întâi se datorează tot băncilor (fireşte, alături de rolul serviciilor secrete). De ce? Deşi pare cinic, e simplu de tot ( un lucru pe care ar trebui să-l ştie toţi duşmanii băncilor): dobânda a înlocuit glonţul ― iar câmpul de luptă a fost înlocuit de spionajul industrial. Restul sunt invidii, basme sau dulci naivităţi de zahăr ars.

Ca un mic bonus informativ: e bine de ştiut că aplicarea oricărei taxe se va regăsi, inevitabil, în conformitate cu rotirea pinioanelor economice, în preţul produsului, adică va fi plătită de către client ― în cazurile nefericite, aplicarea nătângă a unor taxe de genul „taxa pe lăcomie“ au a zgudui, din ţâţâni, o întreagă economie şi odată cu ea, fireşte, scăderea nivelului de trai al unui întreg popor (sau, cum ar spune românul, din rău în mai rău).

Pentru a evita sofismele de cartier şi sprinturile în jurul cozii, menţionez că am luat în vizor parametrii normali ai lucrurilor, „ideea de“, „esenţa a“, şi nu gargara ipocrită şi invidioasă a stângii, nu capitalismul lichelelor mioritice, nu tunarii economiei naţionale, nu anomalia, abaterea, excepţia, nu balamucul.

Aceste lucruri nu sunt noi, şi nici nu au fost tăinuite în sertarul de „documente secrete“, ci se învaţă în facultăţi, în şcolile de specialitate, au fost rostite, într-un fel sau altul, de-a lungul vremii, de către finanţişti ― ba chiar şi marele scriitor Ernesto Sabato a vorbit/scris cândva despre ele.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

MM Ordean
20.12.2018, 18:11:52

Nu știu dacă e-o treabă ca, fugind de opinii pesediste, să pupăm băncile pe amîndoi obrajii (eventual inventîndu-le încă vreo patru)...

-1 (3 voturi)
Paun Al
21.12.2018, 00:11:17

O spun cu regret ,prezentati o viziune simplista , idilica despre banci si finante . Or fi bune bancile , dar nu s-a mers prea departe ... De la echivalarea produselor in bani ... la imprumutul de catre cei ce aveau bani in plus , pe cei ce aveau nevoie de bani ... apoi la garantarea cu aur ... Dupa care s-a ajuns acum la imprumutul ...fabricand bani practic din nimic ( daca banca are capital de 100 de lei ...poate sa imprumute chiar si 1000 de lei ) ..apoi la transformarea imprumuturilor in produse financiare si tranzactionarea si specularea lor pe tot felul de piete ... S-a ajuns in situatia in care nu mai exista nici o legatura intre cantitatea de bunuri , aur , valori materiale ... si banii de pe piata , capacitatea de a rambursa imprumuturile si dobanzile . De asta ciclic au loc crizele , pe care le suporta amaratii lumii acesteia ... Nu exista o impartire cat de cat echitabila a castigului si riscului intre cetatean , firma ... si banca ... Cand a decis prost , niciodata banca , bancherii nu au venit cu bani de acasa ... pierderile le-au suportat tot clientii bancilor ... Principiul dupa care functioneaza acum bancile este... bancherii cu castigurile ... iar pierderile se impart la toti Sunt bune bancile , dar nu sunt bune reglementarile dupa care functioneaza ele si piata financiara .

+2 (2 voturi)
Sorin Muncaciu
21.12.2018, 06:12:02

Domnu’ autor , domn’le confundați sezonul cu fasonul , problema noastră nu sunt bancile ci ... bancherii !!

+1 (3 voturi)
InimaRea
21.12.2018, 09:47:42

”Pe-nțelesul tuturor” e o glumă proastă gen ”Fără bănci, nu mai plouă. Ori degeaba plouă”. ”Pe-nțelesul tuturor”, nu băncile - ca instituții ori sedii - nici funcționarii băncilor stabilesc politica bancară ci membrii ”Marii Finanțe”: clubul privilegiat al celor care vor și pot să realizeze idealul lumii de azi - bani și putere, cît mai mult, mai repede și mai ieftin. Ei nu sînt reprezentanții Capitalului - alături de investitori - ci-mpreună sînt însuși Capitalul. Care-i ca sîngele, oxigenul, apa vie și-orice altă necesitate vitală e vieții economice - iar de-acolo, a-ntregii vieți a oamenilor civilizației de azi. Așa-i structurată lumea noastră, în care bancherii galactici știu că dețin rol-cheie. Ultima mare criză financiară din America - cu banca aceea care-a escrocat la greu - a arătat cum îngheață totul dacă nu curg banii. Da, People, așa trăim noi în cea mai bună dintre lumile posibile - amenințați. Politica ne amenință cu războiul nuclear, Finanța - cu colapsul economic, islamismul - cu atentate ucigașe oriunde și oricînd, climatologii - cu-ncălzirea globală, după care vine Potopul, astrofizicienii - cu extincția soarelui, Biserica vine cu iadul și afurisenia (adică, nici după moarte nu scapă careva). Și, cu toate acestea, în medie ne simțim bine - vorba regretatului Moisil. Nu văd de ce-ar mai desena careva cum de-a ajuns România la cheremul băncilor. Dar e cert c-așa-i, la cheremul lor. Și-i o prostie să te bați cu pumnu'n piept, că pui tu băncile la punct. Pe-alea la care umbli cu căciula-n mînă tot timpul, că-i visteria cam goală. Vorba românului pentru viteji din ăștia - ai noștri ca brazii, cu mucii pe piept. Nu că-n România n-ar fi nevoie de o politică rezonabilă a băncilor, față de clienții lor. Dar așa ceva nu mai e posibil decît dacă se realizează Statele Unite ale Europei - și-i aceeași regulă pe-ntreg teritoriul său. De ce nu-i posibil altminteri, întrebați-l pe eternul guvernator al BNR - Mugur Isărescu. Dacă-i bine dispus, poate chiar vă spune că sînteți demult mîncați, că scăpați numai cu fuga de cămătarii occidentali care ne căpușează dum vrea mușchiu' lor. Și, după modelul lor, și celelalte forme de creditare - gen CAR, Provident etîcî. Ei, cu-astea trebuia-nceput, că-s la mîna guvernului, nu cu multinaționalele care te dau de-a berbeleacul cît ai clipi. Și de-asta nu-i PSD partid național - cum se bate cu pumnu-n piept; nici Dragnea - om politic. Nu-i vorba decît de-o gașcă de golani politici cărora li se fîlfîie de toți și de toate, cîtă vreme știu că și-au tras partea, pot oricînd s-o taie spre alte zări de soare pline. După ce-au făcut cît prăpăd i-a dus mintea a face pe-aici, bineînțeles.

+1 (1 vot)
Sorin Ionascu
22.12.2018, 10:01:29

Destul de corect, cel putin de la un punct incolo. Finantele mondiale sunt sistemul circulator al unui organism mai mult sau mai putin bolnav (ca foarte sanatos nu a prea fost niciodata), prin care circula banii - "sangele" economiei mondiale. Bancile mai mari sau mai mici nu sunt altceva decat ramuri sau puncte nodale ale acestui sistem, la care sunt bransate absolut toate unitatile economice, aici incluzand si toti indivizii, pentru ca nimeni nu poate facea aproape nimic fara bani. Motorul central, "inima", acestui sistem e o structura suprastatala foarte bine pusa la punct si foarte bine protejata, care, "pentru ca poate", controleaza tot fluxul financiar. Acolo sunt mecanisme foarte bine reglate ce permit adaptarea la aproape orice conditii si care functioneaza independent si indiferent ce se intampla in lume. Ele regleaza fin fluxurile si functionarea structurilor periferice, adaptandu-le rapid conditiilor din piata. Statul roman - prin noile masuri anuntate - vine ca un mic virus ce ataca cateva structuri periferice. Acest atac va declansa rapid o "reactie imunitara" care protejeaza sistemul si contracareaza virusul. Bancile se vor restructura si se vor replia, dar nu vor pierde fundamental nimic. Cele care nu se vor putea adapta la timp vor fi inchise, tot de catre sistem, pentru ca acesta nu permite hemoragii masive. Sistemul financiar ne permite sa functionam atunci cand si el functioneaza in parametri, iar asta se face cu un pret - el isi ia resursele din munca celor pe care ii sustine si deseori isi ia partea leului. Dar e inevitabil, pentru ca daca nu i se da aceasta parte, el incepe sa nu mai functioneze corespunzator, iar "organele irigate" incep sa sufere, sa "intre in ischemie". Nici statul roman si nici vreun alt stat din lume nu vor reusi vreodata sa "puna hatzurile" sistemului financiar, pentru ca toate sunt dependente de acesta si risca sa isi taie singure craca de sub picioare - orice masura restrictiva li se va intoarce la un moment dat impotriva. "Lacomia" bancilor nu poate fi controlata, ele sunt structurate sa obtina profit si inca unul destul de mare si orice incercare de interventie asupra acestuia se va intoarce impotriva celor ce o initiaza. Nu sunt economist, dar lucrurile acestea imi sunt destul de clare. Se pare ca doar cei ce vad doar pana la varful nasului sunt incapabili sa le inteleaga.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările