Dezastru la absorbţia fondurilor europene. România nu a atras deloc bani europeni, după trei ani din noul exerciţiu financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absorbţia fondurilor europene pentru cel de-al doilea exerciţiu financiar al Uniunii Europene este 0% pentru România, în condiţiile în care ţara noastră se chinuie încă să utilizeze fondurile alocate în exerciţiul financiar 2007 – 2013.

România a reuşit să aibă 0% absorbţie a fondurilor europene din cele peste 30 de miliarde euro disponibile din exerciţiul financiar 2014 – 2020, cu toate că deja ne aflăm la jumătatea perioadei celui de-al doilea program european.

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu, aflată într-o vizită în România, a declarat miercuri că există îngrijorări cu privire la absorbţia fondurilor europene de către ţara noastră. „Îngrijorările există de la începutul exerciţiului financiar 2014 — 2020. Ne aflăm în martie 2017. Avem 0% absorbţie europeană pentru aceste 23 de miliarde (de euro - n.r.) pe care România le are la dispoziţie”, a declarat Creţu, potrivit Agerpres.

Cifre slabe şi la absorbţie, şi la alocare               

Conform datelor Comisiei Europene, bugetul total al exerciţiului financiar 2014 – 2020 pentru România este de 36,44 miliarde de euro.

Până în acest moment, conform ultimelor date disponibile, România a cheltuit, pentru proiectele selectate, 0,5% din fondurile europene disponibile. O rată de absorbţie într-adevăr nesemnificativă. Cu toate acestea, sunt state care sunt într-o situaţie mai slabă de atât. Austria, de exemplu, a cheltuit 0% din cele 10,65 miliarde euro disponibile, în timp ce Irlanda a cheltuit numai 0,2%, din cele 6 miliarde euro pe care le are la dispoziţie. La polul opus, Lituania are până acum cel mai mare procent al cheltuielilor din fondurile totale, de 8,3%, urmându-i Grecia, cu 7,3% şi Portugalia cu 7,2%.

În ceea ce priveşte resursele financiare alocate către proiecte selectate şi care aşteaptă să fie cheltuite, România stă la fel de slab. Până în prezent au fost selectate proiecte ce reprezintă numai 11,4% din suma totală alocată ţării noastre, respectiv doar 4,15 miliarde euro din totalul de 34 miliarde euro. Într-o situaţie similară cu România se află şi Spania, căreia i-au fost alocate numai 11,5% din fondurile totale disponibile, pentru proiecte acceptate, adică 6,13 miliarde euro din suma totală de 53 miliarde euro. Doar Cipru a reuşit să depună mai puţine proiecte pentru care să fie acceptată plata. Pentru Cipru, au fost alocate resurse de 62 milioane euro pentru proiectele selectate, respectiv 5,6% din fondurile totale de care beneficiază ţara, adică 1,11 miliarde euro.

Sistemul de sănătate: bani sunt, dar nu sunt proiecte

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat, miercuri, după o întâlnire cu membrii comisiilor parlamentare de afaceri europene, că sistemul sanitar din România ar putea beneficia de 250 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru modernizarea unităţilor sanitare, însă până acum nu au fost elaborate proiectele de absorbţie.

Corina Creţu a atras atenţia asupra nevoii de elaborare de proiecte dacă România vrea să utilizeze cele 400 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană i-a alocat, în exerciţiul bugetar 2014-2020, pentru sistemul sanitar din ţara noastră.

„Mai avem bani la dispoziţie pentru 280 de modernizări de spitale şi unităţi sanitare pentru care nu avem proiecte până la această oră. Suma totală este de aproape 400 de milioane de euro pentru sistemul sanitar, dintre care doar 150 de milioane de euro sunt pentru cele trei spitale regionale. Pentru restul nu avem proiecte”, a declarat Corina Creţu, potrivit News.ro.

Nici în 2009 nu era mai bine

Dacă după trei ani din acest exerciţiu financiar avem 0% absorbţie, nici în exerciţiu financiar trecut, 2007 – 2013, România nu se afla într-o situaţie mai bună. În 2009, la jumătatea exerciţiului financiar anterior, ţara noastră avea 0,8% absorbţie, potrivit datelor Comisiei, respectiv 170 de milioane de euro din cele 19 miliarde de euro alocate.

Rata de absorbţie pentru 2007-2013 va depăşi 90%

Corina Creţu a declarat, miercuri, la Parlament, că nivelul absorbţiei fondurilor europene alocate României în exerciţiul bugetar al Uniunii Europene 2007-2013 va depăşi 90%, rezultat bun ţinând seama că a fost primul exerciţiu bugetar la care a fost parte şi ţara noastră.

„Estimările noastre sunt că rata de absorbţie va depăşi 90%. Pierderile le estimăm la două miliarde de euro, în special din perioada 2007-2011”, a declarat Creţu, potrivit News.ro.

Ea a spus că, în contextul discuţiilor legate de viitorul Uniunii Europene, există posibilitatea ca nivelul fondurilor de coeziune să fie redus pe viitor, un motiv suplimentar pentru România să intensifice eforturile pentru absorbţia fondurilor alocate pentru exerciţiul bugetar 2014-2020.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite