DOCUMENT Cât de mult s-a împrumutat România în primele şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o adresă trimisă drept răspuns la solicitarea Opoziţiei privind datoria publică a României, Ministerului Finanţelor arată că în primele şase luni ale anului a fost atrasă, doar de pe piaţa externă, suma de peste 2 miliarde de euro şi 1,2 miliarde de dolari. Aceste datorii se adaugă sumelor obţinute prin titlurile de stat emise în lei şi emisiunilor denominate în euro, ce depăşesc valoarea de 25 de miliarde de lei.

„În perioada menţionată (1 ianuarie – 1 iulie 2018 – n. red.), de pe piaţa internă a fost atras, prin titluri de stat, un volum total de 20,1 miliarde lei, care includ pe lângă titlurile de stat emise în lei şi emisiuni denominate în euro în valoare de 251,6 milioane euro, precum şi 786 milioane lei titluri de stat destinate populaţiei prin programul Tezaur, Ediţia Centenar, iar de pe piaţa externă a fost atras un volum de 2 miliarde euro şi 1,2 miliarde dolari (tranzacţia în dolari a inclus şi o operaţiune de răscumpărare anticipată a unor obligaţiuni denominate în dolari scadente în anul 2022, în valoare de 231,11 milioane dolari). La acestea se adaugă şi tragerile aferente împrumuturilor contractate de la instituţii financiare internaţionale, în valoare de circa 84,19 milioane euro”, se arată în răspunsul MFP adresat preşedintelui PMP, Eugen Tomac.

Răspunsul a fost publicat pe pagina de Facebook a politicianului.

„Dragnea şi Dăncilă ne tot spun zi de zi că ţara o duce grozav şi că doar opoziţia şi presa nu vede cum duduie economia. Prin urmare, mă întreb şi eu de ce România împrumută miliarde de euro şi dolari în fiecare an.

Am primit cifrele oficiale legate de împrumuturile pe care România le-a făcut în primele 6 luni ale anului2018”, scrie Tomac, anexând răspunsul Ministerului de Finanţe. 

datorie publica S1 din 2018
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite