Bani

articolul anterior articolul urmator

E-nergia.ro: Am putea avea o nouă taxă în facturi

5
20 Sep 2019 15:42:42
Autor: Elena Deacu

Guvernul vrea să ia 10 miliarde de lei din facturile tuturor românilor, în următorii zece ani, pentru a sprijini Complexul Energetic Oltenia, scrie în exclusivitate E-nergia.ro.

Mai precis, Guvernul intenţionează să introducă o schemă de sprijin, agreată de Comisia Europenă, pentru Complexul Energetic Oltenia, producător de energie electrică, pe bază de lignit, a doua sursă de energie electrică a României. CE Oltenia este profund afectată de creşterea preţurilor certificatelor de emisii de CO2, şi fără o schemă de sprijin riscă să se închidă, ceea ce înseamnă că România nu îşi poate asigura consumul de energie electrică, nici cu importuri la valoarea maximă tehnică posibilă.

Pe scurt, scrie E-nergia.ro, Guvernul doreşte ca toţi consumatorii români de energie electrică să plătească o aşa numită taxă de adecvanţă CEO, trecută în factura fiecăruia (pe sistemul certificatelor verzi sau a contribuţiei de cogenerare), timp de zece ani, în perioada 2020-2030, în sumă totală de 10,65 miliarde de lei (maximum), adică peste două miliarde de euro.

Care este impactul la consumator citeşte peste E-nergia.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Marck
20.09.2019, 17:20:38

Da? Vă trebuie bani pentru CEO? Nu știți de unde să-i luați? Vă spun eu. Desființați așa-zisele "pensii speciale" și veți face rost de 250 de milioane de euro anual. Timp de 10 ani veți avea exact suma pe care vreți s-o strângeți de la populație prin taxa asta imbecilă. Proștilor și hoților, da' un șut în cur...mătura spatelui nu v-ar prinde bine?

+3 (3 voturi)
Popa Pius
20.09.2019, 17:49:53

Pai inca platim la "certificate verzi" si cei care au primit banii i-au bagat in buzunar si acum vind afacerea cu eoliene la suprapret ...

+1 (1 vot)
ana_
21.09.2019, 06:52:44

Câte prime au luat șefii care au îngropat CEOltenia? Și cât le-a scăzut salariul? Ia să dea bănuții înapoi. Toți banii. Și membrii consiliului de administrație, care au văzut tot și nu au zis nici pâs.

Un cititor
21.09.2019, 08:16:31

"Mai precis, Guvernul intenţionează să introducă o schemă de sprijin, agreată de Comisia Europenă, pentru Complexul Energetic Oltenia." Cum altfel decat inca o taxa/bir pusa pe spinarea prostimii ! De parca nu am avea suficiente, sau chiar mult prea multe "buruieni financiare" in factura de en. ! A la PSD ! A la ticalosi ! Sa scoata "dragutul" de guvern incompetent alte biruri/taxe care ne incarca factua (adaugate ani de zile, costuri marite constant etc.), si apoi salutam ac taxa. In caz contrar vom trece la lampa pe gaz ! Energia electrica sau calorica va fi un lux in casele romanilor. Unele taxe ar fi de apreciat cum ar fi si asta, daca aceasta nu ar veni dupa o sumedenie de biruri/taxe justificate sau nu, care afecteaza dramatic buzunarul romanului. In toate domeniile, nu doar in domeniul energiei. S-au laudat (scamatorii, in 2016) in frunte cu infractorul, ca scot 101 taxe, au scos drept "KAKA". Au scos 101 taxe de valori nesemnificative, platite doar de o parte din populatie, o parte f. mica (cum ar fi taxa pe pescuitul sportiv) si au introdus, ticalosii, alte si alte taxe de valori mari, platite de intreaga populatie. Asta da ticalosie a la PSD ! Populism si ticalosie la absolut ! Sa-i ia ......cine al cu coarne de ticalosi !

Nedelcu Steli
23.09.2019, 12:44:42

Pai si de ce mai platiti toata hoarda de directori si manageri? Nu era clar ca pretul certificatelor CO2 urma sa creasca atata timp cat politica UE este de a reduce poluarea cauzata de aceste centrale? Sau se doarme pe coada pana totul devide de interes national? Dati banii de salarii inapoi, daca nu stiti sa va faceti treaba! Trebuiau cautate solutii, si planuri de dezvoltare in alte directii inca de acum cativa ani. Trebuia sa faceti problema publica si sa se dezbata ca o problema de interes national ! Nu o puneti in carca fiecarui cetatean ca si ultima resursa!