Bani

articolul anterior articolul urmator

Economica.net: Cumătrul lui Liviu Dragnea, cel mai profitabil latifundiar de pe terenul statului

4
25 Jun 2019 20:38:12
Autor: Elena Deacu
Sorin Paul Stănescu FOTO pipa.be
Sorin Paul Stănescu FOTO pipa.be

Sorin Paul Stănescu, naşul de cununie al lui Valentin Dragnea, fiului fostului lider al PSD Liviu Dragnea, este cel mai profitabil latifundiar de pe terenurile statului, arată calculele realizate de Economica.net.

Omul de afaceri Sorin Paul Stănescu este administrator la compania A&S Internaţional 2000 SRL, conform termene.ro. Prin această firmă, Stănescu exploatează peste 8.100 de hectare luate în arendă de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Compania pe care o controlează Stănescu a obţinut în 2018, conform datelor termene.ro, o marjă netă a profitului de 28% raportată la o cifră de afaceri netă de aproximativ 37,6 milioane de lei. Business-ul lui Stănescu a scăzut însă comparativ cu 2017, când compania a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 47,5 milioane de lei şi o marjă a profitului de 52,1%, mai subliniază Economica.net.

Publicaţia arată însă că, per total, Sorin Paul Stănescu exploatează a treia cea mai mare suprafaţă de teren arabil luat în arendă de la stat. Asta pentru că Stănescu mai are apropiaţi instalaţi în societăţile Agricom Borcea şi Agrozootehnica Pietroiu, care adună, împreună cu A&S Internaţional 2000 SRL, 20.506 de hectare luate în arendă de la stat.

A doua cea mai profitabilă companie care exploatează cu precădere teren de la stat este Maria Trading SRL, una dintre companiile din grupul Maria deţinut de mai mulţi cetăţeni libanezi, mai arată calculele Economica.net. Grupul exploatează 21.151 de hectare de la ADS.

Şi deşi deţine cea mai mare exploataţie agricolă din ţară, compania Agricost, controlată de fondul de investiţii Al Dahra Holding din Emiratele Arabe, are a treia cea mai mare rată a profitului, pentru terenul de peste 57.700 de hectare din Insula Mare a Brăilei pe care îl deţine. 

Citeşte analiza completă pe Economica.net.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Un cititor
25.06.2019, 23:11:40

"Economica.net: Cumătrul lui Liviu Dragnea, cel mai profitabil latifundiar de pe terenul statului" Caracatita Dragnea ! Cei mai de temut mafioti din lume, lasati liberi de statul Roman ! Nu-i vede nimeni ! Nu-i verifica....totul e OK. Acum se ridica, precum calul rapciugos, un mafiot proaspat. -Juniorul. Iar Nemul Stanestilor de unde altundeva decat PSD.............infloresc si ei ! Ce laude aduse acestui neam de traista, de diversi PSD-isti care la televiziunile lor, plang, au nostalgii, "moare" Ciuma Rosie, cum o reinviem !?

+2 (2 voturi)
Un cititor
25.06.2019, 23:19:48

...si ii lipseste lantul gros la gat !

+3 (3 voturi)
Galeriu Crestinu
26.06.2019, 01:37:39

...pana la urma tot cu o lopata de pamant in gura de prin "latifundiile" alea o sa-l sature pe vecie....

+1 (1 vot)
Iulian Arion
26.06.2019, 06:42:35

Aceste organizatii sunt consumatoare si exportatoare de subventii guvernamentale. Din 20-21, UE limiteaza la 100 000 euro anual pentru o ferma. Statul Roman ar trebui sa limiteze la 1 000 ha suprafata data in arenda, iar la prima neplata a redeventei, care in prezent se prescrie (uita si iarta) dupa trei ani, terenul sa fie licitata pentru arenda. Arendarea pentru mai mult de sapte ani, daca nu are livada, ar trebui interzise. Toti acesti mari latifundiari au preluat direct fostele ferme de stat, inclusiv tractoare si masini agricole. Cereti de la ADS (administratia domeniilor statului) sumele platite ca arenda in ultimii cinci ani!

+1 (1 vot)