Economist, despre creşterea pensiilor şi salariilor: Economia nu va rezista. Cum ar trebui operate majorările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul şi economistul Mircea Coşea, reconfirmat recent în poziţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere (CS) al Transelectrica, şi-a spus părerea în privinţa creşterii salariilor bugetarilor şi a punctul de pensie de anul viitor, în raport cu situaţia economică a României, spunând că bugetul nu va putea suporta o astfel de creştere bruscă.

”Nicio ţară nu-şi permite, decât în situaţii foarte grave, să nu plătească pensii şi salarii. Grav ar fi dacă s-ar reduce pensiile şi salariile, pentru că am cădea, din nou, în maginea UE, din punct de vedere al preţului forţei de muncă. Am deveni o ţară competitivă doar prin valoarea forţei de muncă şi am stimula migraţia” a spus Mircea Coşea la Digi24, scrie DC News

Cu privire la creşterea pensiilor şi salariilor de anul viitor, Mircea Coşea a explicat că nu există niciun motiv ca să nu crească, dar ”această creştere ar trebui să fie temporizată, mi se pare prea bruscă, prea rapidă şi economia nu va putea suporta acest ritm.”

El a explicat că trebuie să crească pensiile şi salariile într-un procent adaptabil creşterii economice, creşterii productivităţii, reformelor structurale care au loc. 

”În niciun caz, nu trebuie să se taie” a subliniat prof. Coşea. ”Dacă se taie, ajungem într-o situaţie foarte complicată în viitor, pentru că ne baricadăm, ne consolidăm într-o poziţie de ţară în curs de dezvoltare la nivel european, interesantă doar prin valoarea forţei de muncă scăzute, ceea ce e foarte grav”, a explicat Mircea Coşea. 

Anterior, ministrul demis al Muncii, Marius Budăi, amintise că, prin lege, Guvernul are obligaţia de a creşte salariile bugetarilor şi punctul de pensie anul viitor.

„Sperăm ca viitoarea Guvernare, de dreapta, din cine va fi formată ea, nu doar să nu taie salariile şi pensiile, ci foarte important, să aplice, în continuare, creşterile prevăzute de Legea Salarizării Unitare şi noua Lege a Pensiilor.

Şi vă reamintim că Legea 153/2017 prevede creşteri anuale până în 2022, ale salariilor bugetarilor, cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, cu 25% din diferenţa dintre salariul în plată şi cel prevăzut în grila din 2022.

Vă reamintim, de asemenea, că salariilor profesorilor trebuie mărite, de la 1 septembrie 2020 la nivelul prevăzut în grila din anul 2022.

Nu în ultimul rând, tot la 1 septembrie 2020 punctul de pensie trebuie să crească la 1775 de lei, iar în anul următor, la aceeaşi dată, la 1.875 de lei, urmând ca din octombrie 2021 să se aplice noua formulă de calcul bazată pe VPR, Valoarea Punctului de Referinţă.

Atenţie, pe toate acestea va trebui să le implementeze noul Guvern, fiind deja votate de Parlament”, a scris Budăi pe pagina sa de Facebook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite