Bani

articolul anterior articolul urmator

Efectul de bumerang al creşterii pensiilor

19
2 Aug 2018 06:15:10
Autor: Afrodita Cicovschi

Deficitul bugetar se va accentua, ca urmare a creşterii etapizate a pensiilor şi salariilor, consideră economiştii, atrăgând atenţia asupra efectelor negative pe care aceste majorări succesive la va avea şi asupra preţurilor.

Începând cu 1 iulie, punctul de pensie a fost majorat de la 1.000 lei, la 1.100 lei, aşa cum a fost stabilit prin programul de guvernare. Majorarea a avut loc în ciuda numeroaselor avertizări venite din partea FMI şi a Consiliului UE, care şi-au manifestat îngrijorarea faţă de creşterea deficitului bugetar prin luarea unor astfel de măsuri.
 
Tot de la 1 iulie, indemnizaţia socială pentru pensionari s-a majorat de la 520 lei, la 640 lei, astfel încât, potrivit calendarului asumat de guvernanţi, de la 1 ianuarie 2021 punctul de pensie să ajungă la valoarea de 1.775 lei, echivalentul a 45% din salariul mediu.
 
Economiştii critică cu vehemenţă aceste majorări succesive, arătând că nu vor duce la un trai mai bun, ci dimpotrivă: gaura la bugetul de stat se va adânci, iar preţurile vor creşte.
 
„Creşterea pensiilor de la 1 iulie afectează inflaţia. Noi vorbim despre o creştere a punctului de pensie de 10%. De unde am scos acel 10% şi cum este el corelat cu performanţa economică? Sau creşterile de salarii din domeniul bugetar. Sunt 20 şi ceva la sută creşteri de salarii, potrivit ultimelor cifre de la INS în sectorul public. Ce legătură au ele cu productivitatea? Ne putem aştepta că aceste creşteri de venituri la modul general, care nu prea au legătură cu productivitatea, să se întoarcă cumva ca un efect de bumerang în creşteri de preţuri", a explicat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, estimând o majorare a preţurilor.
 
De aceeaşi părere este şi economistul Bogdan Glăvan, care a punctat scăderea puterii de cumpărare pentru pensionari. „Pensionarii cu mai mulţi bani în buzunar se vor duce la piaţă şi vor cumpăra diverse lucruri. Deci vor imprima o tendinţă de creştere a preţurilor. Cred că vom avea în continuare o rată a inflaţiei mult mai mare decât eram obişnuiţi, banii îşi vor pierde în continuare puterea de cumpărare, ”, a precizat Bogdan Glăvan.
 
Cristian Păun , profesor de economie la Academia de Studii Economice, a avertizat că o astfel de iniţiativă va aduce un deficit foarte greu de ţinut sub control.
 
„Sistemul actual public de pensii este falimentar. Dovada este deficitul său în creştere, principala componentă a deficitului public, pentru care statul se împrumută constant (şi în creştere). Din  considerente electorale, politicienii refuză să recunoască acest faliment, să încurajeze soluţiile alternative (Pilonul 2, Pilonul 3 de pensii private) şi pompează masiv resurse în acest sistem generator de deficite. Falimentul sistemului public de pensii provine din, cel puţin, următoarele direcţii: pensiile speciale (tot mai multe categorii beneficiază de pensii speciale care nu au nicio contribuţie în spate); pensiile ocupaţionale (pensii mari care se acordă la o vârstă mult mai redusă - 45 ani pentru militari); natalitatea scăzută; migraţia sau veniturile mici. Astfel de promisiuni nu rezolvă niciuna dintre aceste probleme. Nu reformează sistemul, dimpotrivă. Ne furăm singuri căciula”, a declarat economistul.
 
 
Deficitul bugetar aproape s-a dublat într-o singură lună
 
Deficitul bugetar s-a adâncit într-o singură lună cu aproape 7 miliarde de lei, de la 8,14 miliarde de lei în primele cinci luni din an, la aproape 15 miliarde de lei.
 
Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele şase luni cu un deficit de 14,97 miliarde lei, 1,61% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de 2,21% cât era programat, de peste două ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Ministerului Finanţelor.
 
Spre comparaţie, execuţia bugetară pe primele cinci luni a indicat o gaură la bugetul de stat de 8,14 miliarde de lei, 0,88% din PIB,de aproape 4 ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut, când a fost de numai 2,2 miliarde de lei (0,27% din PIB).
 
În primele şase luni din 2017, deficitul bugetar a fost de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB. 
 
Recalcularea celor 100.000 de pensii are un impact de 70 milioane lei
 
Începând cu luna octombrie, 100.000 de pensii de care beneficiază persoane care s-au pensionat în perioada 1990 – 2011 se vor recalcula din oficiu, impactul bugetar fiind estimat la aproape 70 milioane de lei pe an.
Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, deja promulgată de preşedintele României, priveşte recalcularea drepturilor de pensie pentru persoanele care şi-au desfăşurat activitatea în grupele speciale de muncă speciale – aviaţie civilă, siderurgie, subteran, transport maritim şi fluvial, foraj, ţiţei şi gaze, cei care lucrează în condiţii grele şi foarte grele. 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

POLITICALLY INCORRECT
2.08.2018, 07:19:32

pensiile fara contributivitate e o porcarie, de ce un militian, de exemplu, sa se pensioneze la 45 de ani, si altii, iarasi, sa incaseze pensii... speciale, au oare mai multe coaie??? un amarita care avea 1000 de lei, si acum 1100,nu mi se pare incorect... fsta de situatiile mai sus enumerate! iar in Romania, multi pensionari dau coltul repede, majoritatea nici nu traiesc mai mult de 5 ani dupa pensionare, avind in vedere modul de viata...

+3 (7 voturi)
Fair Trade
2.08.2018, 07:47:10

Parerea mea de nepriceput: am intrat in UE, in situatia actuala globalizata, trebuie sa creasca/alinieze toate si la noi, inlusiv produse/servicii, dar mai rapid trebuie sa creasca salariile si numarul de stapani care sa angajeze oamenii care altfel pleaca. Ne-o furam rau de tot de cativa ani buni. In ungaria se construieste la marele greu...ei inca mai au oameni. Au crescut preturile la apartamente de ex dar daca s-ar aplica prevederile de pe dincolo aprox 30% din salariu indatorare si acounto sa zicem inca pe atata ar cadea preturile in cap. Pare ca la noi se drege treaba cum se poate fiind intr-o situatie delicata de ceva timp, dar nu numai in acest domeniu. Romanul mai tanar nu mai e cel de alta data, sa stranga cureaua, sa faca sacrificii; a preluat din deprinderile de dincolo. Plus ca in cateva ore este acolo. Cred ca aceasta perioada de cand am intrat in actuala forma a Ue va intra in istorie ca una dintre cele mai negre. Am intrat de curioziatte zilele trecute pa canalul lui malin bot si avea o filmare cu preturile dintr-o localitate mica din spania la un supermarket cu proprietari spanioli fara pretentii. Si acolo erau preturi mult mai mari ca aici. Zicea cineva ca puterea de cumparare s-a injumatatit fata de acum 10-15 ani. Alt prieten care merge des in Munchen zicea ca iti trebuie zilnic minim 50E doar "ca sa treci strada". Oarecum o pacaleala salariul acela mare avand in vedere preturile serviciilor samd. In austria la fel. Scuze de pesimism, cred ca am o zi proasta.

Fair Trade
2.08.2018, 07:57:23

Apropo de aliasul ales cred ca fair trade, comertul echitabil poate salva multe , dar trebuie o schimbare de paradigma pentru asta, o anumita solisaritate intre state care nu cred ca exista decat declarattiv, ca si propaganda. sistemul in forma actuala nu permite asa ceva, castiga cel puternic iar cel mic, mai slab, care de abia de cativa zeci de ani s-a ancorat cat de cat in acest sistem, pierde. Fair trade il vad ca ceva de genul eu germania fac pe carca romanilor 50 de miliarde - iesiri de capital/repatrieri profituri, haide sa cumpar barem de un 30...nu ai ce sa imi vinzi te ajut eu cu tehnologie dar profiturile sa ramana aici, afacerea sa fie controlata de ai nostri. Nu ai oameni te ajut sa i formezi, desi deja azi sunt o gramada de oameni priceputi. Asa numai cu plata salariilor si contributiilor nu vine prosperiatatea.

Fair Trade
2.08.2018, 08:04:53

Daca romanii inca nu au priceperea know how-ul sa i-a fonduri europene cu sutele de milioane trebuia sa se fii creat niste "oligarhi" care ar avea aceasta posibiliatate. Sunt o gramada de firme puternice cu capital nativ pe la vecinii nostrii, create duap metode mai mult sau mai putin corecte , dar cu unul dintre scopuri acesta. Cum zicea vantu de care poti sa zici multe dar nu ca nu se pricepe la bani...ceva de genul pe astia mari, multi banditi poate ne-ati arestat/distrus afacerile...cine vreti sa absoarba sume adevarate de bani. Sunt umpic cinic dar zicea tiriac dupa un hotz ramane ceva, dupa prost nu ramane nimic, iar romania prin politica s-a intra la a 2-a categorie cu politica practicata la nivel inalt, cu modul in care s-au facut negocierile de aderare samd.

-1 (3 voturi)
Fair Trade
2.08.2018, 08:10:44

A si inca ceva, de ex franta si germania au o gramada de firme gigant cu capital de stat, care sunt subventionate la greu, agricultura lor la fel, legile se dau de multe ori in interesul actionarilor majoritari cei mai sus amintiti. Deci nu joaca corect, noi de ce suntem mai catolici decat papa?

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările