Bani

articolul anterior articolul urmator

Declaraţiile guvernatorului BNR au aruncat cursul la 4,529 lei/euro, nivelul maxim al ultimelor şase luni şi jumătate

1
9 Jan 2014 13:18:14
Autor: Adina Vlad
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a declarat ieri că variaţiile pe curs de plus/minus 5% sunt unele normale FOTO Adevărul
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a declarat ieri că variaţiile pe curs de plus/minus 5% sunt unele normale FOTO Adevărul

Moneda naţională a continuat să se deprecieze, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat joi un curs de referinţă de 4,5290 lei/euro, nou nivel maxim al ultimelor şase luni şi jumătate. O rata de schimb superioară, de 4,5340 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 20 iunie 2013. Maximul anului trecut a fost de 4,5535 lei/euro, anunţat pe 7 iunie.

Banca centrală a publicat miercuri un curs de referinţă în scădere, la 4,4979 lei/euro. Leul s-a apreciat iniţial miercuri, pe fondul relaxării politicii monetare a BNR, însă evoluţia a fost corectată în urma declaraţiilor guvernatorului băncii centrale.
 
"Acesta a numit variaţii de 5% ale leului în jurul valorilor curente drept «normale», menţionând în acelaşi timp că se teme mai degrabă de lipsa potenţialului de depreciere a leului în urma măsurilor recente (...) Pe scurt, credem ca deciziile semnificative de ieri (miercuri, n.r) şi toleranţa la volatilitate sugerează că BNR nu este îngrijorată de eventuale presiuni puternice asupra leului. Totuşi, prognoza noastră de intărire a monedei locale pe termen scurt s-a mai temperat, întrucât oscilaţiile respective au avut loc pe volume semnificative, ceea ce sugerează o consolidare la nivelurile actuale", potrivit unui raport ING Bank transmis joi dimineaţă.
 
Cotaţiile monendei naţionale au coborât sub 4,49 lei/euro în a doua parte a sesiunii de miercuri, deciziile BNR privind relaxarea monetară luând prin surprindere piaţa, majoritatea analiştilor anticipând în principal reducerea rezervelor minime obligatorii în lei. După declaraţiile guvernatorului, cursul a urcat până la 4,4950 lei/euro la finalul zilei de miercuri. Potrivit dealerilor, mesajul guvernatorului Mugur Isărescu a fost interpretat de piaţă că banca centrală îşi doreşte un curs mai mare. 
 
"Dincolo de evoluţiile pe termen foarte scurt, ne reţinem perspectiva pozitivă asupra leului, datorită unei creşteri importante a PIB şi a funadamentelor economice atrăgatoare (ajustarea deficitului de cont curent, disciplina fiscală şi revenirea investiţtiilor străine directe pe fondul unei perspective pozitive asupra creşterii economice)", arată analiza ING.
 
Leul s-a depreciat accentuat şi faţă de dolarul american, rata de referinţă leu/dolar urcând la 3,3267 lei/dolar, atingând, astfel, cel mai ridicat nivel din 11 noiembrie. La data menţionată, cursul a fost acelaşi cu cel de joi. Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut de la 3,6372 lei/franc la 3,6616 lei/franc.

Mai puteţi citi: 

BNR plusează 1,4 miliarde de euro pentru reluarea creditării, însă analiştii cred că acest lucru se va vedea abia peste mult timp. Decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de a reduce rezervele minime obligatorii, atât pentru creditele în lei cât şi pentru cele în valută, lasă la dispoziţia băncilor încă 1,4 miliarde de euro pentru reluarea creditării, măsura fiind un şoc pe guvernatorul Mugur Isărescu îl aplică economiei, astfel încât consumul şi investiţiile să crească.
 
Mugur Isărescu: Rezervele mari descurajează creditarea. Nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii păstrează un nivel ridicat al datoriei pe termen scurt care afectează ratingul României şi constituie un element de descurajare al creditării, a declarat Mugur isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, într-un briefing de presă.
 
Decizie istorică pentru încurajarea creditării: BNR a redus şi dobânda-cheie, şi rezervele minime obligatorii. Banca Naţională a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, până la 3,75%, aceasta atingând un nivel minim istoric. În acelaşi timp, BNR a redus rezervele minime obligatorii atât la lei, cât şi la valută.
 
Creditarea a mai cunoscut un minus în noiembrieSoldul creditului neguvernamental a scăzut în noiembrie cu 0,6% faţă de luna precedentă, la 219,7 miliarde lei, pe fondul reducerii împrumuturilor în lei cu 0,4% şi a celor în valută exprimate în lei cu 0,7%, a anunţat luni Banca Naţională a României (BNR).
 
Ionuţ Dumitru, Raiffeisen: Companiile din România nu duc lipsă de creditare bancară, ci de capital. Există creştere economică şi fără bănciRaportul între datorii şi capital este de 244% în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, nivel apropiat de Italia, iar datoriile sunt în principal către acţionari, mare parte dintre firme nefiind nimic altceva decât vehicule de deduceri fiscale, a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank.
 
Mişu Negriţoiu, ING: Dobânzile la credite nu vor ajunge niciodată la nivelul celor din Europa. Leul va ajunge la 3,5 unităţi pentru un euro în 2020Dobânzile la credite nu vor ajunge niciodată la nivelul celor din Germania atâta timp cât riscul suveran nu este acelaşi, consideră Mişu negriţoiu, preşedintele ING Bank, la un forum financiar.
 
BNR dă un nou impuls creditării şi coboară dobânda-cheie la 4%Consiliul de Administraţie al BNR a decis marţi să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,25% la 4% pe an, minimul istoric,în linie cu aşteptările analiştilor,şi a păstrat nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în euro.
 
Isărescu îi ceartă din nou pe bancheri: „Reducerea dobânzilor la credite este categoric insuficientă. Băncile nu vor avea încotro“Băncile vor fi nevoite să reducă dobânzile la creditele în lei după ce Banca Naţională a României (BNR) a scăzut rata-cheie cu un punct în perioada iulie-septembrie, la 4,25%, ultima tăiere a dobânzii fiind de doar 0,25 puncte procentuale, astfel încât băncile să nu scadă bonificaţiile la depozite, afirmă Mugur Isărescu.
 
Comisia Europeană cere băncilor din Grecia să nu mai dea bani subsidiarelor din Europa de Sud-Est, inclusiv RomâniaBăncile din Grecia vor fi nevoite să-şi limiteze operaţiunile din Europa de Sud-Est, după ce Comisia Europeană a cerut instituţiilor de credit să se angajeze că nu vor transfera fonduri cu scopul de a-şi întări subsidiarele din regiune, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Kathimerini, preluat de Mediafax.
 
Cursul de schimb a sărit de pragul de 4,5 lei/euro. Moneda naţională a ajuns la minimul ultimelor şase luni şi jumătate. Leul a continuat să se deprecieze în raport cu euro în şedinţa de tranzacţionare de marţi, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat o referinţă de 4,5010 lei/euro, nivelul maxim al ultimelor şase luni şi jumătate.
 

Euro a atins nivelul maxim al ultimelor şase luni şi jumătate în prima zi de tranzacţionare din 2014. BNR a anunţat un curs de schimb de 4,4882 lei/euro. Moneda naţională s-a depreciat în prima zi de tranzacţionare pe piaţa locală din acest an, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,4882 lei/euro, în creştere cu 0,35 bani faţă de ultima cotaţie din 2013. Rata de schimb anunţată vineri reprezintă maximul din 21 iunie 2013, când euro a fost cotat la 4,5209 lei.

Valoarea rezervei de aur a României a scăzut cu peste 30% în 2013, după ce cotaţia metalului preţios a înregistrat cea mai abruptă cădere din ultimii 32 de ani. Valoarea rezervei de aur a României, care se menţine cantitativ la 103,7 tone, s-a redus anul trecut cu peste 30%, la 2,9 miliarde euro, faţă de 4,2 miliarde euro în decembrie 2012, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Evoluţia este explicată de deprecierea abruptă înregistrată în 2013 de metalul preţios pe pieţele internaţionale.
 

Leul a avut în 2013 cea mai bună evoluţie din UE în raport cu euro: s-a depreciat cu doar 0,5%. Scandalul accizei de 7 eurocenţi a deraiat cursul în decembrie. Leul a înregistrat în 2013 cea mai redusă depreciere în raport cu euro, moneda naţională marcând la sfârşitul lui decembrie o scădere de circa 0,5% comparativ cu valoarea sa de la începutul anului trecut, după ce timp de 11 luni a avut o evoluţie pozitivă faţă de moneda comunitară, scandalul accizei suplimentare afectând cursul în final de an, potrivit unui raport al Noble Securities.

 
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Dan Paval
10.01.2014, 09:37:53

Eche Homo care face legatura intre oculta mondiala / WORLD LOCUSTS si jefuirea din 1990 incoace a Romaniei! Cine poate sa demonstreze ca ma insel?

Modifică Setările