Euro a atins un nou maxim istoric. Cât va mai continua ascensiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Direcţia ascendentă a cursului euro-leu poate fi oprită doar de Guvern, a declarat analistul economic, Adrian Câciu, după ce moneda europeană a atins, miercuri, un nou maxim istoric de 4,9251 lei/euro.

Potrivit DCBusiness, analistul a afirmat că, deocamdată există destui bani în piaţă dar, în lunile următoare, situaţia se va agrava. 

''Mă aştept la un şoc în trimestrul doi pentru că fenomenul este la început'', declară analistul economic, adăugând că leul ar putea să se deprecieze până la nivelul de 5 lei/euro.

În creşterea euro sunt identificaţi patru factori interni care trag cursul în sus: deficitele decont curent, deficitul public, reducerea investiţiilor şi importurile mai mari decât exporturile.

''Factorii interni ţin de adâncirea deficitelor gemene, respectiv deficitul de cont curent (aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2020: 239 milioane euro faţă de 140 de milioane euro)  şi deficitul public, care atinge o valoare istorică în primele trei luni ale anului 2021 (cca. 21 miliarde lei, adică 1,9% din PIB)'' a declarat Câciu.

''Celor două deficite li se adaugă reducerea de trei ori a Investiţiilor Străine Directe (care reprezenta un capital ieftin în valută) şi o balanţă comercială total deficitară adică dependenţă masivă de importuri şi o absorbţie de fonduri europene în scădere''.

Potrivit analistului, la aceste probleme interne se adaugă doi factori externi: retragerea capitalurilor din ţările emergente (deoarece fondurile de capital se pregătesc să finanţeze Planul de Redresare şi Rezilienţă al Comisiei)  şi aprecierea euro faţă de dolar pentru a permite BCE să tipărească monedă.

''Astfel că, atunci când auzim de tendinţe regionale trebuie ca oamenii să ştie care sunt cele două cauze ale acestor tendinţe: retragerea capitalurilor şi aprecierea euro faţă de dolar'', a adăugat economistul.

Conform acestuia, dacă Guvernul reuşeşte să aducă  investiţii străine directe şi fonduri europene de minim 4 miliarde euro până la finalul lunii mai, există şansa să nu resimţim şocul şi să avem un curs care să stabilizeze în jurul valorii de 4,95 lei/euro. 

”Guvernul trebuie să înţeleagă că nu te joci cu deficitele chiar dacă e pandemie. Deja trăim pe datorie. Datoria înseamnă bani. Cu cât datoria e mai mare, presiunea pe curs creşte. Este timpul să ne trezim pentru că dacă vom ajunge la un curs de 5 lei/euro efectele economice dar şi sociale vor fi destul de complicate.'', a transmis Adrian Câciu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite