Eurostat: România şi Polonia au înregistrat în 2016 cele mai mici preţuri ale alimentelor din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi Polonia au înregistrat în 2016 cele mai scăzute preţuri ale alimentelor din Uniunea Europeană, cele mai ridicate fiind în Danemarca şi Suedia, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică, Eurostat.

Astfel, preţurile alimentelor au variat de la 62% din media europeană în Polonia şi România la 148% în Danemarca, 126% în Suedia, 123% în Austria, 121% în Luxemburg şi 120% în Irlanda şi Finlanda.

În cazul băuturilor alcoolice şi al tutunului, preţurile au înregistrat la rândul lor variaţii mari, de 1 la 3, între statele membre.

Cele mai scăzute preţuri ale produselor de acest fel au fost înregistrate în 2016 în Bulgaria, de 56% din media UE, urmată de Ungaria cu 67%, Polonia cu 68% şi România cu 69%.

La polul opus se află Irlanda, unde preţurile alcoolului şi tutunului reprezint 175% din media UE, urmată de trei state nordice, respectiv Finlanda (135%), Suedia (128%) şi Danemarca (122%).

Restaurantele şi hotelurile sunt de trei ori mai scumpe în Danemarca decât şi Bulgaria. Nivelurile de preţuri ale serviciilor oferite de restaurante şi hoteluri variază de la sub 60% din media UE în Bulgaria (44%), România (53%) şi Cehia (56%), la 150% în Danemarca şi 144% în Suedia.

Cele mai mici diferenţe sunt în cazul electronicelor de consum, echipamentelor de transport personal şi îmbrăcăminte.

La nivel general, preţurile bunurilor de consum şi ale serviciilor înregistrează diferenţe mari între statele membre. Cel mai ridicat nivel, de 139% din media UE, este în Danemarca, urmată de Irlanda (125%), Luxemburg şi Suedia (124%), Finlanda şi Marea Britanie (121%). La polul opus se află Bulgaria (48% din media preţurilor din UE), România (52%) şi Polonia (53%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite