EXCLUSIV O clientă a OTP Bank a câştigat în instanţă plata creditului în franci elveţieni la cursul iniţial. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OTP trebuie să returneze diferenţa încasată abuziv, comisionul de acordare, dar şi cheltuielile de judecată ale clientei
OTP trebuie să returneze diferenţa încasată abuziv, comisionul de acordare, dar şi cheltuielile de judecată ale clientei

O clientă a OTP Bank, a câştigat în justiţie plata unui credit în franci elveţieni la cursul la care împrumutul a fost contractat. Tribunalul Bucureşti a admis în parte, în data de 1 iulie, cererea reclamantei şi a constatat drept abuzive mai multe clauze, inclusiv comisionul de acordare. Decizia nu este definitivă.

„Admite, în parte, acţiunea. Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit bancar nr.C2204/1130/3969/16.07.2007 la art. 12.2 teza a II a, art.12.3 şi art.12.4. Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului sus menţionat, la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF“, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti publicată pe portalul instanţelor de judecată.

Astfel, ratele clientei vor fi recalculate până la sfârşitul perioadei de contractare, respectiv 1 iulie 2037.

Maria Luciana Apostol trebuie să primească de la OTP diferenţa rezultată din curs, sume la care să se calculeze şi dobânda legală. De asemenea, banca maghiară trebuie să returneze comisionul de acordare, în valoare de 6.359 de franci elveţieni, cu tot cu dobânzi.

Concomitent, trebuie să plătească cheltuieli de judecată de 11.160 lei.

Instanţa a respins mai multe excepţii ridicate de către OTP Bank şi OTP Financing Solutions BV prin care se invoca lipsa calităţii procesuale a reclamantei. 

În schimb, tribunalul a respins cererea reclamantei privind restituirea creditului în lei, ca şi obligarea celor două entităţi la emiterea unui nou grafic de rambursare în lei.

Decizia nu este definitivă, având un termen de apel de 30 de zile de la comunicare.

Francul elveţian s-a apreciat puternic faţă de perioada de dinaintea crizei. Dacă în anii 2007-2008 francul era cotat la 1,7-1,8 lei, acum este este în jur de 4,3 lei. La începutul acestui an cursul francului a crescut cu peste 20% în faţa leului, după ce Banca Naţională a Elveţiei a eliminat pragul de 1,2 franci pentru un euro.

Clienţii cu franci elveţieni s-au organizat ulterior în în grupuri, cerând implicarea autorităţilor şi o împărţire a poverii cursului de schimb cu băncile. Aceştia au organizat mai multe acţiuni de protest şi au criticat Banca Naţională a României (BNR) pentru susţinerea băncilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite