Bani

articolul anterior articolul urmator

EXCLUSIV Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar aduce 120 de lei în plus la un salariu mediu pe economie, angajatului sau angajatorului

5
13 Jun 2014 18:26:22
Autor: Dan Străuţ
Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale se va aplica de la 1 octombrie
Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale se va aplica de la 1 octombrie

Dacă s-ar reduce acum contribuţiile de asigurări sociale (CAS), iar această reducere s-ar aplica la salariul mediu brut pe economie de 2.395 de lei, câştigul ar fi de 120 de lei şi ar reveni angajatului sau angajatorului, în funcţie de varianta decisă de Guvern, arată calculele „Adevărul“.

Ultima raportare privind salariul mediu pe economie, venită de la Institutul Naţional de Statistică, arată că acest câştig a fost, în aprilie 2014, de 2.395 de lei brut şi de 1.735 de lei net.

La aceste cifre corespund, în prezent, o cotă de CAS de 10,5% plătită de angajat, adică 251 de lei, şi una de 20,8%, plătită de angajator, respectiv 498 de lei.

O reducere cu 5 puncte procentuale la nivelul angajatului ar însemna o cotă de CAS de 5,5%, adică 131 de lei, cu 120 de lei mai puţin decât în varianta prezentă.

O reducere cu 5 puncte procentuale la nivelul angajatorului ar însemna o cotă de CAS de 15,8%, adică 378 de lei – tot cu 120 de lei mai puţin decât în varianta prezentă.

Guvernul a decis joi să reducă CAS cu 5 puncte procentuale începând de la 1 octombrie, dar încă nu s-a stabilit dacă reducerea va fi acordată numai angajatorului sau numai angajatului sau dacă facilitatea se va împărţi (în mod egal sau nu) între cele două părţi contractante.


FMI: „chestiunile nerezolvate“ se vor tranşa la Washington

Guvernul nu a reuşit să convingă misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) că poate acoperi golul de venituri rezultat în 2015 din reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, estimat la aproximativ 5 miliarde de lei, în condiţiile în care deficitul bugetar trebuie să scadă de la 2,2% la 1,4% din PIB, au declarat surse guvernamentale citate de Mediafax.

În consecinţă, FMI a transmis că discuţiile cu autorităţile române vor continua de la sediul instituţiei din Washington, notând că „au rămas unele chestiuni nerezolvate“ şi fără să precizeze când o misiune a Fondului ar putea reveni la Bucureşti.

Echipe ale FMI şi Comisiei Europene s-au aflat la Bucureşti în perioada 2-12 iunie pentru discuţii privind a treia evaluare în cadrul acordului stand-by al FMI cu România şi pentru prima evaluare a programului preventiv pentru balanţa de plăţi cu Uniunea Europeană.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Marian Dulgariuc
13.06.2014, 21:01:58

CEAUSESCU DADEA 100 DE LEI ,PONTA 120 LEI NUMAI SA RAMANA PE POST ,SI INCA PRESEDINTE ,CE VRAJEALA

+1 (1 vot)
Aurel Paun
13.06.2014, 21:35:13

Dupa caracterul si comportamentul lui din fiecare zi, Ponta este in stare sa cheltuie sume importante de bani de la buget pentru pomeni electorale (majorari salariale la bugetari; marire pensia sociala pentru care nu s-a muncit nici-o zi; diverse ajutoare sociale, etc.) pentru alegerile prezidentiale, unde va candida. Intrebarea este cum vor reactiona partidele din opozitie si ceilalti candidati la prezidentiale? Ponta ca premier avnd bugetul tarii pe mana il foloseste in interes personal, fara sa fie deferit Justitiei?

calu
13.06.2014, 22:15:37

Gogonata asta cu scaderea CAS este una dintre acele pacaleli.Cu astfel de minciuni ,cum ca masura este in avantajul cetatenului muncitor ,pesedistii cred ca bat recordul la incredere.Numa un popor prost crede ca un 5%scazut la CAS va aduce un surplus in buzunarul muncitorului.Chiar daca asa ar fi trebuie luat in calcul ca,acel muncitor,va fi in pierdere deoarece in schimb pierde la capitolul ingrijiri medicale sau chiar eliminarea de pe lista compensarilor a unor medicamente,ca de ex. zic,asa ca ....grija mare,ce ofera guvernul,si mai mare grija ...la pierderile in urma ofertei facute de mai marele ...mafiot.

Gheorghe Andrei
14.06.2014, 07:49:28

Sunt oameni care au muncit cinstit o viata intraga si au pensii sub salariul minim pe economie-care va fi de 900 lei. Altii care nu au muncit deloc au pensii sociale moca !!! Se poate asa ceva tov. Poanta ? De ce nu marinti si pensiile sub 2000 lei ???

+1 (1 vot)
Bobici Silviu
16.07.2014, 07:46:37

D-le redactor,cred ca ati uitat discutia de la Cotroceni unde D-na ministru a spus clar ca reducerea CAS-ului e in favoarea angajatorilor iar daca acum D-l Ponta a dat-o la intors cu angajatii sau angajatorii asta e alta pacaleala

Modifică Setările