EXCLUSIV Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar aduce 120 de lei în plus la un salariu mediu pe economie, angajatului sau angajatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă s-ar reduce acum contribuţiile de asigurări sociale (CAS), iar această reducere s-ar aplica la salariul mediu brut pe economie de 2.395 de lei, câştigul ar fi de 120 de lei şi ar reveni angajatului sau angajatorului, în funcţie de varianta decisă de Guvern, arată calculele „Adevărul“.

Ultima raportare privind salariul mediu pe economie, venită de la Institutul Naţional de Statistică, arată că acest câştig a fost, în aprilie 2014, de 2.395 de lei brut şi de 1.735 de lei net.

La aceste cifre corespund, în prezent, o cotă de CAS de 10,5% plătită de angajat, adică 251 de lei, şi una de 20,8%, plătită de angajator, respectiv 498 de lei.

O reducere cu 5 puncte procentuale la nivelul angajatului ar însemna o cotă de CAS de 5,5%, adică 131 de lei, cu 120 de lei mai puţin decât în varianta prezentă.

O reducere cu 5 puncte procentuale la nivelul angajatorului ar însemna o cotă de CAS de 15,8%, adică 378 de lei – tot cu 120 de lei mai puţin decât în varianta prezentă.

Guvernul a decis joi să reducă CAS cu 5 puncte procentuale începând de la 1 octombrie, dar încă nu s-a stabilit dacă reducerea va fi acordată numai angajatorului sau numai angajatului sau dacă facilitatea se va împărţi (în mod egal sau nu) între cele două părţi contractante.


FMI: „chestiunile nerezolvate“ se vor tranşa la Washington

Guvernul nu a reuşit să convingă misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) că poate acoperi golul de venituri rezultat în 2015 din reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, estimat la aproximativ 5 miliarde de lei, în condiţiile în care deficitul bugetar trebuie să scadă de la 2,2% la 1,4% din PIB, au declarat surse guvernamentale citate de Mediafax.

În consecinţă, FMI a transmis că discuţiile cu autorităţile române vor continua de la sediul instituţiei din Washington, notând că „au rămas unele chestiuni nerezolvate“ şi fără să precizeze când o misiune a Fondului ar putea reveni la Bucureşti.

Echipe ale FMI şi Comisiei Europene s-au aflat la Bucureşti în perioada 2-12 iunie pentru discuţii privind a treia evaluare în cadrul acordului stand-by al FMI cu România şi pentru prima evaluare a programului preventiv pentru balanţa de plăţi cu Uniunea Europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite