Bani

articolul anterior articolul urmator

Experţii îl contrazic pe Vâlcov: ratele bancare nu pot scădea la jumătate datorită taxei pe lăcomie

1
28 Feb 2019 08:07:28
Autor: Afrodita Cicovschi

Afirmaţiile recente ale consilierului premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, potrivit cărora ratele bancare vor scădea la jumătate datorită taxei pe lăcomie, nu pot deveni realitate, consideră specialiştii, argumentând că acest lucru nu ar fi posibil nici dacă banca ar percepe dobândă zero şi zero costuri.

„Dacă mergem strict pe declaraţia lui Darius Vâlcov, pentru a ajunge rata la jumătate, cred că dl Vâlcov va trebui să propună o OUG în care să oblige băncile să dea credite cu dobândă 0, 0 costuri, şi tot ratele nu ar scădea la jumătate. Ar trebui să mai vină cu o completare de la bugetul statului. Glumesc”, a spus la Digi24 Dragoş Nechifor, broker de credite.
 
„Declaraţia e eronată. La un credit de nevoi personale de 45.000 de lei pe 5 ani are o rată de 1000 lei cu dobândă de 10%. Dacă banca reduce dobânda la 0, rata scade la 750 lei. O scădere de doar 25%, dacă acea bancă nu mai percepe niciun cost clientului. Nu avem cum, fizic, să ajungem la jumătate. Pe creditul ipotecar, la o sumă de 50.000 euro pe 20 ani, rata e undeva la 360 eruo, cu dobândă de 6%. Dacă dobânda scade la 0, rata scade la 210 euro. O scădere de aproximativ 40% a ratei, în condiţiile în care nu mai percepe niciun cost”, a explicat Dragoş Nechifor.
 
„Declaraţia lui Darius Vâlcov e complet incorectă. Nu există posibilitatea de a fi implementată decât dacă ar veni statul să dea bani la clienţi dacă îşi iau credit şi dacă statul obligă băncile să aibă dobândă 0. Poate aduce el bani e acasă să dea tuturor românilor, încât să scadă rata la jumătate”, a adăugat el.
 
Guvernul vrea să scadă la jumătate ratele românilor la bănci. Cum? Momentan nu există o explicaţie acest sens. Vestea vine de la consilierul premierului, Darius Vâlcov. Acesta a declarat, la TVR, că, până la sfârşitul anului, Executivul va micşora ratele datornicilor la jumătate faţă de nivelul actual.
 
„Până la sfârşitul acestui an, Guvernul şi-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât şi prin programele pe care le avem demarate. Deci, dacă vorbim de taxa pe lăcomie, vom ajunge la acest nivel, peste media Uniunii Europene, dar la jumătate faţă de cât ele sunt astăzi, nici băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă”, a spus Darius Vâlcov.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ciprian Ch
28.02.2019, 13:52:49

Dar il mai crede cineva pe genialul Valcov? Acum are alta treaba. Trebuie sa-i caute lui Don Daddy Dragnea cateva cavouri bine blindate ca trebuie sa bage aurul acolo. Sa fie la pastrat. Asa ca nu-l mai bazaiti cu nimicuri din astea. Oricum el stie. Si chiar daca nu stie, ordonanta tot a dat-o . Asa ca, nu prea mai avem ce face.

+1 (1 vot)
Modifică Setările