Bani

articolul anterior articolul urmator

EY România: Taxarea pensiilor speciale ar crea un precedent periculos şi foarte multe încurcături

10
23 Sep 2019 15:16:58
Autor: Afrodita Cicovschi

Economiştii EY România consideră că taxarea suplimentară a pensiilor reprezintă o soluţie fiscală la o problemă nefiscală, iar aceasta poate aduce foarte multe încurcături şi un precedent periculos în zona fiscală.

Alex Milcev, partener, liderul departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România a prezentat luni, într-o conferinţă de presă rezultatele unui sondaj privind principalele măsuri de politică fiscală.
 
"Această măsură, de taxare suplimentară, până la urmă derivă din altă problemă, şi anume cum sunt stabilite pensiile. Deci o problemă încearcă să rezolve cealaltă problemă. Dacă rămânem în zona fiscalităţii, această propunere, de taxare suplimentară, cumva se abate dramatic de la principiul cotei unice, dacă putem să spunem că o avem, sau cotei unice în sensul că nu este cotă progresivă, avem 10% şi aici se propun altfel de impozitări. Deci aş putea să spun că e o soluţie la o problemă nefiscală, o soluţie care aduce foarte multe încurcături şi un precedent periculos în zona fiscală. Cum se stabilesc acele pensii şi în ce fel, nu comentez, dar soluţia fiscală la una nonfiscală nu cred că e una bine gândită şi cu siguranţă nediscutată", a spus Alex Milcev, citat de Agerpres.
 
El a precizat că în zona fiscală contează orice precedent şi orice modificare sau iniţiativă aici riscă să complice sistemul fiscal peste ce avem în prezent.
 
Senatul a adoptat, săptămâna trecută, în calitate de primă Cameră sesizată, iniţiativa legislativă prin care sunt taxate pensiile speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30%, iar ceea ce depăşeşte 10.000 de lei, cu 50%.
 
În favoarea actului normativ au votat 76 de senatori şi 16 s-au abţinut.
 
Propunerea legislativă prevede instituirea unei taxe pe veniturile reprezentând pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă primite în baza unor legi şi statute speciale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Smeritu Pahomie
23.09.2019, 15:39:54

TAXAREA PENSIILOR NESIMTITE ale tortionarilor SRI ....i-ar infuria foarte tare pe mafiotii #CIUMEI ROSII.....aici e buba.... ...tocmai d-aia trebuie chiar TAIATE INTEGRAL ca au jefuit destul.....au conturi secrete destule in "paradise" dupa 30 de ani de jefuit tara asta...

+3 (7 voturi)
Mihai Popescu
23.09.2019, 16:24:16

Toate pensiile speciale trebuiesc DESFIINTATE pt. ca reprezinta un FURT din buzunarul cetatenilor cinstiti. In toate tarile civilizate pensia se da strict dupa contributivitate. Vrei pensie mai mare contribui la un fond privat de pensii si atunci este cinstit.

+4 (6 voturi)
mircea miricioiu
23.09.2019, 16:42:02

asa este, aveti dreptate. iar solutia cea mai buna este sa se renunte la forma asta de jecmanit statul si bugetul statului. deci sa se desfiinteze pensiile speciale si sa le ofere exact pensia rezultata din contributii. ca niciunul din toata tagma asat de beneficiari nu merita astfel de sume. niciunul nu a facut nimic pentru tara. singurul beneficiar al "eforturilor " pe care acesti beneficiari le-au facut de-a lungul vietii, sunt ei insisi, deci nu se justitifica o plata suplimentara din bugetul de stat ? au salvat ei suveranitatea tarii ? au aparat ei hotarele patriei ? ai desfiintat ei infractionalitatea ? au salvat ei independenta patriei ? nu si iar nu. si la zecile de mii de lei salariu, vor primi o pensie pe masura. sa primeasca exact ce au primit veteranii de razboi sau vaduvele lor care au ocupat transeele in lupta, care au batut la picior europa cu arma in mana din siberia pana la tatra, respectiv au ramas singuri dupa moartea eroilor lor, au suferit crancen pentru pamantul stramosesc. pensionarii"speciali" sunt o specie primitiva, malformata genetic si ar trebui sa dispara. spre binele tuturor. aceste pensii speciale sunt o continuare a furtului pe fata a tarii, ca si privatizarile.

+5 (7 voturi)
kitty kat
23.09.2019, 17:09:21

Desfiintati pensiile speciale, cå este doar o mågårie, o modalitate de a jefui statul.

+3 (5 voturi)
dominic paul
23.09.2019, 18:34:34

Salariile si pensiile "speciale" ale magistratilor, procurori si judecatori, au fost stabilite de (m)UE, iar guvernul Romaniei ar fi admonestat daca ar incerca sa le reduca. Asa ca recurge la marirea taxelor.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările