Bani

articolul anterior articolul urmator

Finanţare pentru ONG-uri în 2016. Cum poţi dona 2% din impozitul pe venit sau 20% din cel pe profit pentru o organizaţie

2
14 Jan 2016 14:15:31
Autor: Dan Străuţ
Finanţare pentru ONG-uri în 2016. Dacă nu redirecţionaţi banii către ONG-uri, aceştia se duc la bugetul de stat
Finanţare pentru ONG-uri în 2016. Dacă nu redirecţionaţi banii către ONG-uri, aceştia se duc la bugetul de stat

Persoanele fizice pot distribui 2% din impozitul pe venit către organizaţiile neguvernamentale (ONG), dar şi firmele pot face astfel de donaţii, respectiv maximum 20% din impozitul pe profit, inclusiv către bibliotecile publice. Vă prezentăm principalele metode de finanţare pentru ONG-uri în 2016.

La fel ca în anii trecuţi, Codul Fiscal pune la dispoziţia contribuabililor mecanismul de redirecţionare a unor cote din impozite - pe venit (la persoanele fizice), respectiv pe profit (la persoanele juridice) -  datorate pentru anul anterior, către o entitate non-profit.

Ca să ofere finanţări pentru ONG-uri în 2016, contribuabilii trebuie să completeze, după caz, unul dintre formularele 230 (pentru veniturile persoanelor fizice provenind din salarii) sau 200 (pentru veniturile persoanelor fizice din alte surse) sau 101 (pentru impozitul pe profit la persoanele juridice) şi să le depună la administraţia financiară de care aparţin.

Finanţare pentru ONG-uri în 2016. Cum procedează persoanele fizice

Contribuabilii persoane fizice pot să direcţioneze către organizaţiile nonguvernamentale 2% din impozitul pe venit, bani care ar ajunge, altfel, la bugetul statului. Acest lucru se poate realiza foarte simplu, prin completarea unui formular standard.

Redirecţionarea este gratuită, adică nu duce la nici o cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv.

Formularul este opţional şi poate fi completat de orice persoană care obţine venituri din salarii şi asimilate acestora.

Rezultatul este virarea, în contul organizaţiei nonprofit (sau unitate de cult), a unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual plătit pentru salariul persoanei respective.

Suma astfel transferată nu reprezintă o sponsorizare sau o donaţie, ci este o parte a bugetului de stat care este direcţionată de către fiecare cetăţean în parte către sectorul neguvernamental.

Finanţare pentru ONG-uri în 2016. Cum procedează persoanele juridice

Companiile - persoanele juridice - pot fi mult mai generoase: potrivit Codului Fiscal, acestea pot dona sume de până la 20% din impozitul pe profit, în limita a 3 la mie din cifra de afaceri.

Specialiştii de la compania de consultanţă financiară EY România au explicat cum funcţionează mecanismul de donare a acelei cincimi din impozitul pe profit, dovedind că este mult mai simplu decât ar putea crede contabilii.
În primul rând, trebuie elaborat un contract de sponsorizare în care se trece suma ce urmează a fi donată.

„Această sumă este considerată cheltuială nedeductibilă şi se constituie ca un credit fiscal şi nu afectează baza de impozitare.
Iar în momentul plăţii impozitului pe profit, către ANAF, se va achita doar restul din impozit, donaţia ajungând astfel direct la beneficiar. De exemplu, din 1.000 de lei impozit datorat, 200 de lei se trec în contractul de sponsorizare şi 800 de lei în ordinul de plată către ANAF“, au explicat specialiştii.

Tratamentul fiscal „este acelaşi chiar şi dacă, în loc de bani, donaţia constă în diverse bunuri sau servicii.

Finanţare pentru ONG-uri în 2016. Cum se completează Declaraţia 101

În momentul raportării către Fisc, contabilii firmelor au de completat Declaraţia 101 privind impozitul pe profit.

Rândul 45 din această Declaraţie este cel rezervat sponsorizărilor; aici se înscriu sumele reprezentând cheltuielile cu sponsorizarea şi/sau mecenatul, precum şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii, în limitele şi în condiţiile prevăzute la art. 21 alin. (4) lit. p) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi
completările ulterioare.

Contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, precum şi cei care acordă burse private scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă de 3 la mie din cifra de afaceri sau de  20% din impozitul pe profit datorat.
În limitele respective se încadrează şi cheltuielile de sponsorizare a bibliotecilor de drept public, în scopul construcţiei de localuri, al dotărilor, achiziţiilor de tehnologie a informaţiei şi de documente specifice, finanţării programelor de formare continuă a bibliotecarilor, schimburilor de specialişti, a burselor de specializare, a participării la congrese internationale
“, se arată în Codul Fiscal.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Costel Gospei
20.02.2016, 19:30:25

Este valabil si pentru asoc.sportive non profit?

Costel Gospei
25.02.2016, 19:48:20

Spuneti va rog ce lege e asta si din ce data?

Modifică Setările