Bani

articolul anterior articolul urmator

Finanţele au amânat depunerea Declaraţiei 600, dar au uitat să amâne şi prima plată. Cine trebuie să achite prima tranşă de contribuţii

0
1 Feb 2018 16:03:26
Autor: Elena Deacu

Deşi termenul de depunere a Declaraţiei 600 a fost amânat pentru data de 15 aprilie, o altă dilemă a ieşit la suprafaţă: ce se întâmplă cu prima plată care trebuia făcută la data de 25 martie. Reprezentanţi ai Finanţelor, Fiscului şi consultanţii fiscali nu se pot pune de acord asupra unei soluţii, aşa că oamenii trebuie să aştepte o nouă ordonanţă a Finanţelor care să rezolve şi această problemă.

Cabinetul Dăncilă a aprobat, în prima şedinţă de Guvern de la învestire, o Ordonanţă de Urgenţă prin care a prelungit până la data de 15 aprilie termenul de depunere a Declaraţiei 600 de către românii cu venituri din activităţi independente, chirii, dividende şi activităţi agricole.

Cu toate acestea, legea în vigoare prevede că prima plată în baza veniturilor declarate prin Formularul 600 ar fi trebuit făcută până la data de 25 martie.

Aşadar, acestă amânare adânceşte problema ridicată de Declaraţia 600, pentru că românii care sunt obligaţi să o depună ar trebui să achite contribuţii chiar dinainte să depună declaraţia de venituri în baza căreia sunt stabilite aceste contribuţii.

Finanţele şi Fiscul spun că nu trebuie făcută nicio plată până la noi ordine, consultanţii fiscali susţin însă că cei care au depus deja Formularul 600 vor trebui să facă prima plată pe 25 martie. 

Cum văd Finanţele şi ANAF problema                                    

„Adevărul” a contactat atât reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, cât şi ai Fiscului să lămurească problema. Aceştia au însă abordări diferite.

Finanţele văd o rezolvare nu în legislaţie, ci în declaraţiile noului ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, care i-a sfătuit pe români să nu mai depună declaraţia, până ea nu va fi modificată. Astfel, ei nu trebuie nici să mai plătească, deocamdată.

„Dacă termenul a fost devansat şi domnul ministru Teodorovici a făcut declaraţii pentru ca acest formular să nu se depună, nu se mai face nici plata”, ne-au declarat reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe.

Eugen Teodorovici a declarat astăzi că românii nu mai trebuie să depună Formularul 600, pentru că se lucrează la o formă mai simplificată a acestuia, dar cei care vor să o facă, pot să o facă.

„Formularul 600. Ieri în şedinţa de Guvern a fost o primă decizie prin ordonanţă de urgenţă, prin care primul-ministru a decis amânarea termenului de depunere a acestui formular, până la 15 aprilie. Aş adăuga faptul că până la acest termen nu mai trebuie depus de către contribuabili acest formular. Atâta timp cât s-a prelungit acest termen nu mai trebuie să depună contribuabilii un astfel formular. Cei care vor să o facă, pot să o facă, dar atâta timp cât noi vom găsi o soluţie faţă de ceea ce se întâmplă astăzi, adică va fi o formă mult simplificată a acestui formular, oamenii nu au de ce să meargă la Fisc să depună aceste formulare”, a declarat Teodorovici.

Şi Fiscul susţine că oamenii nu mai au de ce să mai facă o plată, atâta vreme cât depunerea declaraţiei s-a amânat.

„Potrivit Codului Fiscal, plata se face în baza sumelor declarate în urma unor decizii de impunere emise de ANAF. Invers, ANAF emite decizii de impunere cu sumele care trebuie plătite după ce persoana declară sumele. Nedeclarându-se sumele şi prorogându-se termenul de declarare a sumelor, nu există bază de calcul şi pentru emiterea deciziilor de impunere”, ne-au declarat reprezentanţii ANAF.

Astfel, oamenii vor face o plată la ANAF doar după ce depun declaraţia şi după ce primesc o înştiinţare de plată.

Cine trebuie totuşi să facă plată

În schimb, consultanţii fiscali spun că dacă aplicăm actuala lege, plata trebuie făcută pe 25, dar numai de către cei care au depus Formularul 600 şi care vor primi decizii de impunere. Oamenii se află şi ei într-o situaţie de aberaţie fiscală, spun ei.

„Intenţia a fost bună să prelungească termenul. Însă acest termen nu este general valabil. Cei care au depus deja formularul vor primi o decizie de impunere şi vor plăti la timp contribuţiile, dar sunt şi asiguraţi”, ne-a explicat consultantul fiscal Adrian Benţa.

El spune că probabil va mai fi dată o ordonanţă pentru a face nişte corelaţii.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici are o altă variantă pentru cei care au depus deja formularele: „Cei care au depus deja, cu siguranţă vom găsi o soluţie ca lucrurile să nu se repete, să nu fie nevoiţi să o ia de la capăt, să depună din nou acele formulare. Este răspunderea Fiscului sau era de la început să facă lucrurile simple”. El nu explică însă ce se întâmplă cu prima plată, dacă mai trebuie făcută sau nu.

El spune totodată că cei care nu au depus Formularul nu-şi vor pierde calitatea de asigurat în următoarele luni. „Vom găsi formula legală, tehnic cât mai simplă, pentru ca lucrurile să fie fără niciun fel de probleme”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările