Fiscul propune oficial ridicarea automată a popririlor. Va fi executată silit doar suma datorată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Popririle au fost făcute pentru neplata impozitelor locale

Fiscul propune oficial un mecanism de automatizare a înfiinţării şi ridicării popririlor bancare, urmând să fie executate silit doar sumele datorate de către contribuabili. ANAF a publicat luni un proiect de ordin în acest sens.

„Implementarea noului mecanism are în vedere ca disponibilităţile băneşti existente în conturile contribuabililor să nu fie afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înfiinţare a popririi bancare, astfel încât să nu producă sincope în activitatea desfăşurată de aceştia, iar ridicarea măsurilor de executare silită să se realizeze cu operativitate, având în vedere că încetarea măsurii de înfiinţare a popririi bancare se va efectua masiv, de la nivel central al ANAF, pe baza schimbului rapid de informaţii cu instituţiile de credit”, arată proiectul de ordin al ANAF.

Astfel, va fi dezvoltat sistemul informatic „e-Popriri”, care va viza schimbul de informaţii între ANAF, organele fiscale competente şi instituţiile de credit, în ceea ce priveşte înfiinţarea, suspenadrea, continuarea şi ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară.

Sistemul informatic e-Popriri va avea drept scop:

- gestionarea centralizată a informaţiilor rezultate ca urmare a înfiinţării popririlor de către organele fiscale centrale, inclusiv suspendarea, continuarea şi ridicarea popririlor generate prin intermediul acestui sistem informatic, inclusive actualizarea sumelor rămase de recuperate, pentru care subzistă poprirea înfiinţată;

- centralizarea datelor la nivel naţional, astfel încât informaţiile deţinute de părţile implicate, ANAF şi instituţiile de credit, să fie în concordanţă;

- facilitarea extragerii unor rapoarte, la nivel central, privind stadiul sumelor aferente popririlor înfiinţate.

Potrivit Fiscului, înfiinţarea/ridicarea, cu operativitate, a popririi asupra conturilor bancare deschise de către debitori la bănci presupune ducerea la îndeplinire a acesteia pe cale electronică, astfel încât să se realizeze executarea silită în condiţii cât mai avantajoase.

ANAF susţine că ia această măsură deoarece disponibilităţile bancare ale debitorilor sunt afectate, deoarece fiecare instituţie de credit virează către Fisc sumele pentru care au fost instituite popriri bancare, fără a avea cunoştinţă de cele deja virate de către celelalte instituţii de credit. Acest lucru conduce în multe situaţii la blocarea şi virarea sumelor existente în conturile debitorilor peste sumele înscrise în poprire.

Drept urmare, atât restituirea sumelor încasate în plus prin poprire, cât şi procedura privind ridicarea măsurilor de executare silită se realizează într-o perioadă mai lungă de timp, ceea ce afectează activitatea economică a debitorilor.

ANAF mai arată că, în acest sens, este necesar ca Direcţia Generală de Reglementare a Colectării Creanţelor Bugetare, la nivelul căreia va fi utilizat sistemul informatic e-Popriri, să aibă calitatea de organ de executare silită. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite