Fondul care gestionează garanţiile pentru creditele „Prima Casă“ nu mai face faţă solicitărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), entitate care analizează dosarele în vederea acordării de garanţii în programul „Prima Casă“, a anunţat joi că se confruntă în această perioadă cu o creştere semnificativă a solicitărilor, menţionând că depune eforturi pentru a analiza şi aproba cererile în cel mai scurt timp, având totodată în vedere data de expirare a antecontractului semnat de solicitant.

„În această perioadă, FNGCIMM se confruntă cu o creştere semnificativă a solicitărilor de «Prima Casa». Solicitările sunt procesate în ordinea intrării lor în aplicaţia programului «Prima Casa», iar durata de timp alocată verificării fiecărui dosar nu poate fi întotdeauna estimată, pentru că variază în funcţie de corectitudinea documentelor, gradul de completare şi dificultate a dosarului“, arată FNGCIMM într-un anunţ postat pe site-ul instituţiei. 

FNGCIMM reaminteşte solicitanţilor că pot verifica stadiul dosarului utilizând aplicaţia „Stare solicitare“ de pe portalul instituţiei. 

Ministerul Finanţelor a aprobat la începutul acestei luni alocarea suplimentării cu 500 de milioane de lei a plafonului de garanţii pentru programul „Prima Casă“ şi a transmis alocarea pe bănci a plafoanelor atât către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, cât şi către băncile finanţatoare participante.

Băncile care au primit plafoane suplimentare sunt Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank.

Până în prezent au fost emise peste 181.897 de garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3,50 miliarde de euro, echivalentul a 15,6 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Executivul a suplimentat, la 18 mai, plafonul de garanţii pentru programul „Prima Casă“ cu 500 de milioane de lei, printr-o hotărâre, după ce fondurile alocate iniţial au fost aproape epuizate. În aprilie, mai multe bănci au cerut suplimentarea plafonului pentru „Prima Casă“, în condiţiile în care au epuizat sumele alocate şi aveau în aşteptare mii de cereri din partea clienţilor. Astfel, Ministerul Finanţelor Publice a propus suplimentarea plafonului cu 500 de milioane de lei, iar noile garanţii permit acordarea de credite suplimentare de un miliard de lei prin programul guvernamental.

„Măsura Guvernului răspunde solicitărilor potenţialilor beneficiari ai programului şi ţine cont de dinamica volumelor garantate în cadrul programului şi de adoptarea legislaţiei privind darea în plată“, se arată într-un comunicat al Executivului.

Totodată, Guvernul a stabilit că băncile nu pot prelua cereri de la clienţi, în condiţiile în care s-ar depăşi plafonul, astfel încât să nu mai fie semnate antecontracte de vânzare-cumpărare fără a avea certitudinea garanţiei.

Pentru acest an, statul alocase iniţial garanţii de stat de 1,69 de miliarde de lei în cadrul programului „Prima Casă“. Cum statul garantează jumătate din valoarea împrumuturilor acordate prin program, băncile au putut acorda, în acest an, credite cu o valoare totală dublă, de 3,38 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite