Fonduri europene 2015 pentru pensiuni agroturistice. La ce măsuri PNDR se poate aplica pentru a obţine bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii a lansat, în urmă cu o săptămână, noi măsuri din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. La acestea pot aplica şi cei care vor să obţină fonduri europene pentru pensiuni agroturistice.

Cei care au afaceri la ţară sau vor să-şi deschidă, de exemplu, o pensiune agroturistică cu fonduri europene, pot lua bani prin sub-măsurile 6.2 şi şi 6.4.

Sub-Măsura 6.2 „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone” are alocat un fond de 117,7 milioane de euro până în 2020. Pentru anul acesta este un buget de aproximativ 44 milioane de euro. 

Prin această măsură se doreşte diversificarea economiei rurale prin creşterea numărului de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul neagricol, dezvoltarea serviciilor şi crearea de locuri de muncă în spaţiul rural, precum şi încurajarea menţinerii şi dezvoltării activităţilor meşteşugăreşti tradiţionale.

Evident, prin această măsură se pot obţine inclusiv fonduri europene pentru o pensiune agroturistică. Pentru un proiect se obţin până la 50.000 de euro, iar valoarea poate creşte până la 70.000 de euro dacă e vorba de un proiect în activităţi de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism.

Sub-Măsura 6.4 „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole” are alocat un fond de 152,5 milioane de euro până în 2015, iar pentru 2015 sunt 57,2 milioane de euro. Se urmăreşte stimularea mediului de afaceri din domeniul rural şi creşterea veniturilor din această zonă. Inclusiv cei care vor să-şi dezvolte afacerile cu pensiuni turistice prin fonduri europene pot aplica şi pentru acceastă sub-măsură. 

Fonduri europene 2015. Cum pot obţine bani tinerii

Tinerii fermieri poti primi fonduri europene până la 50.000 de euro, care se acordă în două tranşe. Prima este de 75% şi se dă la începutul proiectului. Cea de-a doua tranşă, de 25%, se dă în maxim trei ani de la decizia de finanţare, după ce tânărul fermier demonstrează că afacerea sa este funţională.  

Una dintre condiţii este că fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia. De asemenea, acesta trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp. Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă de fonduri europene, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe. 

    

Mai trebuie precizat şi faptul că fermele mici pot obţine maxim 40.00 de euro, iar o finanţare de 50.000 de euro se acordă, de exemplu, dacă ne referim doar la partea vegetală, pentru o producţie întinsă pe o suprafaţă cuprinsă între 56 şi 94 de hectare.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite